Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.269,90
Spätburgunder M
- 6 stk. 1.269,90
249,-
332,- pr. l.
6 stk.
1.269,90
211,65 pr stk.
Spar 224,10
Anbefalinger
Vinum Weinguide Deutschland
Winzer des Jahres Baden. Vinum 2023
Beskrivelse
Det er tankevækkende, at det kun er 30 år siden, at familien Wassmer levede af at dyrke fede hvide asparges, jordbær og andre af de traditionelle landbrugsafgrøder, som Baden var så berømt for, inden de smukke bakker med den skønne udsigt ned mod Alsace blev forvandlet til et af Tysklands førende rødvinsdistrikter.
Fritz Wassmer virkede som volontør på selveste Domaine de la Romanée-Conti, og i kølvandet på det ophold fulgte beslutningen om at producerede nogle Spätburgunder vine, der skulle være så elegante og komplekse, at de blev seriøse alternativer til de burgundiske forbilleder. Missionen lykkedes. I 00'erne blev Fritz Wassmer udråbt til at være med på holdet af de nye kometer, og i dag er han en af de etablerede stjerner omkring det berømte Vogtsburg im Kaiserstuhl.
Denne Spätburgunder, der slet og ret har fået navnet "M" (som de mellemste størrelser på tøjstativerne) har fra starten været en af de mest populære blandt Fritz Wassmers Pinot Noir vine, fordi den lige havde lidt mere fylde og fad end den friskere Gutswein. Der med andre ord tale om Fritz Wassmers oprindelige signaturvin, og det er værd at huske, nu hvor tøjstativet for længst er drattet omkuld fra vægten af en portefølje, som nu omfatter op mod 40 forskellige vine i segmenterne Gutsweine, Premiumweine, Lagenweine, Sekt og Edelsüsse Weine.
Vinen bliver i dag skabt på frugten fra 15-30 år gamle vinstokke, der står på syd- sydøst vendte skråninger på de såkaldte "Kleinterassen bei Herbolzheim" og på "Bienenberg bei Malterdingen". Høsten er manuelt og frugten køres i plastikpasser rundt om Freiburg og ned til vingården i Bad-Krozingen. Her fjernes alle stilke inden druerne knuses og får lov til at udvikle deres aromaer i et par døgn inden gæringen kommer i gang i rustfrit stål uden brug af fremmede gærstammer. Herefter er vinen modnet 14 måneder i overvejende nye franske fade, inden den endelige cuvée er sammenstukket filtreret og tappet på flaske.
En mellemfyldig Spätburgunder med flere referencer til Bourgogne end hovedparten af de rødvine, der produceres i Alsace få kilometer borte. Meget delikat selvom de røgede og krydrede aromaer fra den høje andel af nye fade er stadig markante. Men med lidt tålmodighed i glasset - eller endnu bedre med en dekantering og en kærlig rystetur lige inden serveringen - bliver de saftige modne mørke og røde bær lokket ud af deres skjul.
Prøv at sige "M" til en ung kanin, der har småsnurret sig mør i ny olivenolie sammen med fennikel, hvidløg, skalotter og et par gavmilde glas Spätburgunder. Og husk: Uden kaninens hoved dur saucen ikke!
Producent
Fritz Waßmer er en af kometerne på rødvinsscenen i det smukke kuperede bakkelandskab omkring det berømte Vogtsburg im Kaiserstuhl, der ligger med udsigt ned over den franske grænse med Colmer og Vogeserne som en smuk kulisse i det fjerne.
Fritz er ud af en landbrugsfamilie, og indtil han tabte sit hjerte til Pinot Noirs velsignelser i slutningen af 1990'erne, var det de fede asparges, jordbær og andre af de traditionelle landbrugsafgrøder i Baden frem for vinstokkene, der skaffede familien smør på brødet.
Det blev der lavet om på efter at Fritz i en periode havde arbejdet som volontør på selveste Domaine de la Romanée Conti. Her blev den røde Bourgogne hans skæbne, og han besluttede sig for at se om han ikke med tiden kunne skabe nogle Spätburgunder vine, der ikke blot kunne rivalisere de bedst etablerede producenter omkring Kaiserstuhl (f.eks. Franz Keller og Salwey), men også, når missionen var fuldført, kunne matche burgundisk elegance og kompleksitet fra de allerøverste skuffer.
Fritz Waßmers topvin Spätburgunder XXL 2007 løb af sted med et Decanter World Wine Award Regional Trophy, som årets bedste tyske rødvin og efterfølgende har Fritz Waßmers Spätburgunder XXL 2009 fået tildelt både det regionale og det internationale Trophy, fra samme Decanter Magazine.
Fritz Waßmer er således i dag en af de vigtige spillerede i den nye generation af tyske rødvinproducenter, der arbejder på et niveau og med en dagsorden, som næsten ingen ville have troet mulig for 20-25 år siden. Og mens det for få år siden var tyskerne, der kørte til Alsace for at tanke kvalitet, så går trafikken nu begge veje, og når det kommer til Pinot Noir er der kun få om overhovedet nogen producenter, der kan matche det bedste fra Baden.
Fritz Waßmer blev en del af Løgismose familien i foråret 2013 og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
Status i de førende tyske vinguider:
EICHELMANN 2024:
"4 Sterne" ud af 5 mulige og dermed i ligaen af "Hervorragendes Weinguter"
FEINSCHMECKER 2024:
4,5 ud af 5 "F", og blandt "die besten Weingüter 2024"
GAULT & MILLAU WEINGUIDE 2024:
"Aufsteiger" og nu med "4 rote Trauben" og dermed i ligaen af "nationale Spitze"
FALSTAFF WEIN GUIDE 2024:
"4 Sterne" ud af 5 mulige
VINUM WEINGUIDE 2024:
"4,5 Sterne" ud af 5 mulige og 4 vine i top 10 i deres respektive kategorier
DEUTSCHER ROTWEINPREIS VINUM:
"1. Platz" i kategorien "Cabernet Familie"
JAMES SUCKLING 2024:
8 vine med 90+ point
Oprindelse
Region
Baden er Tysklands sydligste og varmeste vinregion med knap 16.000 ha vinmarker. Den ligger tæt op af grænsen til Frankrig, og netop den grænse adskiller Baden fra det franske vinområde, Alsace.
Den lune, tørre kontinental klima giver gode betingelser for dyrkning af bourgognesorterne, og særligt Spätburgunder (Pinot Noir) har stor succes i Baden og skabt regionens ry for at være en af Tysklands fineste regioner for rødvin. Jordbunden er varieret med blandt andet kalksten, granit og i den varme underzone, Kaiserstuhl endda af vulkansk oprindelse.
Syd for Baden ligger det schweiziske vinområde Schaffhausen, hvorfor man også finder en del Chasselas i Baden. Grauburgunder og Weissburgunder samt Chardonnay og også bredt anvendt, og der findes også stadig en del Müller-Thürgau
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter