Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 754,80
Spätburgunder Trocken 100cl
- 6 stk. 754,80
148,-
148,- pr. l.
6 stk.
754,80
125,80 pr stk.
Spar 133,20
Beskrivelse
Da vi for nogle år siden fik fingrede i førsteudgaven af denne opgraderede Gutswein på literflaske, blev den nærmest revet væk, og da vi prøvede at bestille mere, var det allerede alt for sent. Vi var ikke de eneste, der havde opdaget vinens indlysende kvaliteter, og Tanja meddelte os på sin venlige, men også bestemte måde, at vi fremadrettet højest kunne få 10% af produktionen svarende til i bedste fald 800 flasker om året.
Tanja og Volker Gies rider på en bølge af succes, og i løbet af det sidste tiår er det lykkedes dem næsten at fordoble produktionen uden på nogen måde at gå på kompromis med kvaliteten. Det sympatiske par har målrettet lagt billet ind på gunstige parceller på skråningerne Dachsberg, Rosenberg og Seligmacher, således at familien nu disponerer over godt 20 ha., og da en del af de tilkøbte parceller er tilplantet med Pinot Noir, har Volker kunnet udvide familiens sortimentet af vine skabt på Tysklands røde signaturdrue.
Mens Volker prøver at forstå potentialet, blandes frugten fra nyerhvervelserne og tappes efter 10 måneders modning dels i rustfrit stål dels i brugte franske barrique, og resultatet taler for sig selv. For eksempel har vinen flere gange været med i opløbet, når den respekterede tysk/østrigske Vinum Weinguide skulle kåre deres ”Vinum Literwein des Jahre ”.
En herlig mild, pirrende Spätburgunder med masser af rødejordbær og sursøde kirsebær både til næsen og munden. Slank, saftig og ikke uden bundtræk og dertil med helt runde tanniner, som bringer en næsten dansende lethed ind i oplevelse.
Vinen er et hit, når der er mange retter på menuen og mange samlet omkring bordet. Eller hvorfor ikke på tæpper på græsset, når sommeren frister til frokoster i det fri? Når stemningen er munter og uhøjtidelig glider vinen, som snakken, let og ubesværet.
Producent
”Alt godt kommer til den, der gider vente” er der et gammelt mundheld, der siger, og det passer i den grad på historien om vinene fra den superinteressante Weingut Gies-Düppel, som det tog Løgismose 6 år at få fast i sortiment. Tilbage i 2008, var vi en tur i Mainz og besøgte den store VDP Weinbörse i Mainz, hvor alle medlemmer af foreningen af ”Deutsche Prädikatweingüter”, hvert år viser sig frem.
Vi smagte måske et par hundrede vine, inden vi listede sydpå for at ramme "Der Südliche Weinstrasse", der strækker sig fra Neustadt og helt ned til den franske grænse, der hvor Pfalz bliver til Alsace. Her havde vi hørt om fem unge fyre, som efterstræbte det ypperste og delte deres passion i en lille sammenslutning, som de kaldte ”Südpfalz Connexion”. Vi besøgte dem alle og oplevede adskillige vine, som sagtens kunne matche meget af det, som vi forinden havde smagt blandt de berømte ”Deutsche Prädikatweingüter”.
Især et af besøgene bød på oplevelser ud over det sædvanlige. Det var, da vi tilbragte et par timer sammen med Volker Gies og Tanja Schmidt, der var blevet kærester et par år forinden, da han blev fejret som ”Årets nye talent i Pfalz”, og hun, som den lokale skønheds- og vindronning, skulle overrække ham prisen og et enkelt kindkys.
Vi blev både imponerede og begejstrede og indledte drøftelsen om et muligt samarbejde, men her sluttede festen. Tanja så ingen grund til at eksportere, når de nu var i den lykkelige situation, at de kunne sælge hele produktionen og mere til ved stalddøren.
Vi holdt forbindelsen ved lige og fulgte Volker og Tanjas rejse mod stjernestatus. Tanja blev til Frau Gies. Der kom småfolk ind i familien, så der ikke helt var den samme tid til at betjene de private kunder, og først og fremmest fordoblede Volker Gies produktionen via systematiske opkøb af fantastiske parceller, således at der blev plads til eksport til Danmark.
Volker Gies er blevet kendt som en af de største ”terroirister” (undskyld den lille ordleg) i Tyskland og via minutiøse jodbundsundersøgelser er det lykkedes ham inden for en radius på mindre end 1 kilometer at isolere frugten fra Riesling vinstokke, der har rødderne nede i Schiefer, Granit, Roter Tonstein og Kalkstein. Det blev til Gies-Düppel’s såkaldte ”terroirweine”. 4 vine som i dag er Tysklands måske fornemste kvartet, når det handler om at demonstrere jordbundens indflydelse på vinenes aromaprofil.
Vinene blev i starten delvis produceret på bekostning af de berømte VDP. Grosse Lage Birkweiler Manderberg og Birkweiler Kastanienbusch til stor fortrydelse for meningsdannerne og ikke mindst for præsidiet hos Deutsche Prädikatweingüter, som aldrig vekslede Volker Gies VDP-kandidatur til et medlemskab.
Tilkøb af spændende parceller har betydet, at terroir vinene ikke længere står så centralt i sortimentet, og det kan smages at de efterhånden 11 vine med Erste Lage og Grosse Lage status nu får mere kærlighed, og det er angiveligt Volker Gies’ ambition at disse vine i de kommende år skal løfte Weingut Gies-Düppel op på den allerøverste hylde hos Eichelmann og Gault & Millau.
Se vores aktuelle vine fra Weingut Gies-Düppel
Det var i 2019 tyve år siden Volger Gies tog over efter sin far. Vi har plukket lidt i den tidslinje, som Tanja har udarbejdet i forbindelse med jubilæet:
De første 20 år:
- 1999 Volker Gies tager over efter forældrene
- 1999 Volker Gies grundlægger sammen med 5 andre unge vinbønder "Südpfalz Connexion"
- 2000 Volker Gies afslutter sin uddannelse som Weinbautechniker
- 2001 Volker Gies modtager Landes Rheinland-Pfalz ærespris som årets unge talent. Prisen overrækkes af årets vindronning i Pfalz den unge underskønne Tanja Schmidt
- 2001 Gies-Düppel får den 1. drue i Gault & Millau
- 2002 En fagjury udpeger Gies-Düppel som den bedste Weißburgunder producent i Pfalz
- 2003 Volker Gies nomineres til VDP-kandidat (En rullende liste over talenter som måske kan optages som nye medlemmer af Deutsche Prädikatweingüter)
- 2003 Gies-Düppel får den 2. drue i Gault & Millau
- 2004 Südpfalz Connexion præsenterer 1. årgang af "Gräfenhauser Spätburgunder", der cementerer de unge talenters sammenhold
- 2005 Gies-Düppel fejres for 4. år i træk som bedste Weißburgunder producent i Pfalz
- 2006 Gies-Düppel får den 3. drue i Gault & Millau
- 2007 Kæresten Tanja Schmidt er flyttet ind og står nu for salget af vinene
- 2008 Købet af nye vinmarker begynder med et par parceller oppe på Ranschbacher
- 2009 Gies-Düppel fejres for 8. år i træk som bedste Weißburgunder producent og bliver samtidig publikumsfavorit
- 2010 Tanja og Volker Gies bliver gift og lille Max kommer til verden.
- 2011 En nye kælder med udvidede lagerfaciliteter bliver klar lige inden høsten
- 2012 Nyt vinsmagningslokale med udsigt op mod Birkweiler Mandelberg, Dachsberg, Kastanienbusch og Rosenberg indvies. Lille Lukas kommer til verden
- 2012 De første parceller i Albersweiler bliver købt
- 2015 Gies-Düppel får den 4. stjerne hos Eichelmann
- 2015 Nye parceller på Latt og Seligmacher bliver købt
- 2016 Gault & Millau skriver: ”Hvis du ønsker at opleve, hvorledes Riesling på samme kvalitetsniveau smager fra forskellige jordbundsforhold og forskellige voksesteder, finder du ikke et bedre sted at stoppe på Südliche Weinstrasse end hos Tanja og Volker Gies"
- 2017 Gies-Düppel er nu oppe på 3,5 stjerner i Vinum
- 2018 Guiden Vinum, som ellers har været lidt tilbageholdende, skriver "Die Ergebnisse der Verkostung in diesem Jahr waren teilweise spektakulär" og fortsætter "Die Kollektion ist mustergültig und stimmig aufgestellt.“
Se vores aktuelle vine fra Weingut Gies-Düppel her
Oprindelse
Region
Pfalz er en vinregion i det vestlige Tyskland beliggende mellem Rheinhessen og Alsace. Kun Rheinhessen har flere hektar vinmarker end Pfalz, og regionen er derfor vigtig både hvad angår kvantitet og kvalitet. Pfalz er lun fordi vinmarkerne ligger i læ af Haardt bjergene, og de gode dyrkningsforhold giver sig til udtryk i, at 40% af produktionen i Pfalz er rødvin, særligt på Spätburgunder (Pinot Noir). Af grønne druer drykes særligt Riesling, men også Müller-Thürgau, Grauburgunder, Weissburgunder og Gewürztraminer dyrkes.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter