Fakta
- 1 stk. 696,50
Stauning KAOS - Juni 2018
- 1 stk. 696,50
995,-
1.990,- pr. l.
1 stk.
696,50
696,50 pr stk.
Spar 298,50
Beskrivelse
Det går godt for Stauning Whisky, der netop har fået sat ild under kedlerne og brændt den første rå sprit i deres nye smukke bygninger lidt uden for Skjern, som det blev muligt at opføre efter at de 9 iværksættere i 2015 signede en aftale med mægtige Diageo - verdens største producent af øl, vin og spiritus.
Især denne Stauning KAOS, som måske er deres mest specielle produkt, er blevet et hit. Der er tale om tre forskellige typer whisky (Rye, Traditional og Peat) som blandes og tappes i et enkelt Lot på omkring 2.500 50 cl. flasker. En Triple Malt Whisky så at sige, der i modsætning til Danmarks gamle landsfader ikke opfordrer os til at vælge mellem Stauning ELLER kaos. Her får vi Stauning OG Kaos, og dette er det bare 3. release fra juni 2018, som for længst er udsolgt på destilleriet i Skjern.
Stauning KAOS er fremstillet 100% med Staunings egen gulvmaltede lokale byg, gulvmaltede lokale rug og tørret med lokal tørv. Den er dobbelt potstill-destilleret over direkte over ild i løbet af 2014 og 2015 og efterfølgende lagret 3-4 år på First Fill Maker’s Mark Bourbon Barrels og på Virgin Missouri White Oak Barrels frem mod aftapningen, som sker uden filtrering..
Den anden udgave af Stauning KAOS fra februar 2016 har fået 94,5 point i Jim Murray's estimerede "The Whisky Bible 2017" hvilket svarer til en "Liquid Gold Award". Jim Murray skriver: "just to ridiculously beautiful" og "So many questions... so many confusing but magnificently delicious answers".
Producent
Stauning Whisky er et dansk Whisky-destilleri, som blev grundlagt af 9 whiskyentusiaster, som gik rundt med en drøm om at lave en dansk single malt whisky i samme høje kvalitet som single malt whisky fra Skotland, og de noterer, at der skal tre ting til for at lave whisky af høj kvalitet: Gode råvarer, respekt for tradition og tålmodighed.
Stauning Whisky bruger kun de bedste lokale råvarer, og for at opnå den ønskede kvalitet destilleres i små pot stills, dels wash stills, dels spirit stills. Ud over single malt whisky produceres også rye whisky, og som noget ganske specielt bruges maltet rug.
Stauning Whisky blev grundlagt i 2005 og blev dermed det første danske whiskydestilleri i nyere tid. I 2009 flyttedes produktionen fra et tidligere slagteri til et nedlagt landbrug uden for Skjern. I 2015 signede man en aftale med mægtige Diageo - verdens største producent af øl, vin og spiritus, og det gjorde det muligt at rykke ind i smukke nye bygninger i 2018, og den visionære plan er, at der engang ude i fremtiden årligt skal produceres 900.000 liter Whisky i Skjern.
De 9 iværksættere fik tidligt ekstra blod på tanden, da de i efteråret 2006 fik en invitation til et jubilæumsarrangement hos den danske whiskyimportør MacY. Her mødte de den legendariske whiskyanmelder Jim Murray, som fik mulighed for at smage et at deres allertidligste destillater.
Jim Murray sad helt tavs, i flere minutter inden han til sidst udbrød: ”Hvad er det, I har lavet!? Det her har potentialet til noget rigtig godt. Det minder mig om Ardbeg fra 70’erne” hvorefter han fortsatte med det, der skulle blive skelsættende for Stauning Whisky: ”Folk, der elsker røget whisky, vil slå deres egen mor ihjel for at få fat i sådan en flaske her. Dette kan gå hen og blive noget af det bedste røgede whisky i verden, hvis I fortsætter jeres udvikling.”
I 2011 blev de første flasker tappet af “Young Rye”, der hurtigt fik succes og plads på nogle af de mest prestigefyldte barer og restauranter i Danmark - blandt andet Noma, der har haft Stauning Whisky i sortimentet lige siden.