Fakta
- 6 stk. 1.269,90
Toscana Rosso II Colorino di Casanova
- 6 stk. 1.269,90
249,-
332,- pr. l.
6 stk.
1.269,90
211,65 pr stk.
Spar 224,10
Anbefalinger
James Suckling
92
August 2024
Beskrivelse
Da Giorgio Rivetti tilbage i 2001 og 2002 etablerede sig i Toscana, fulgte der et par ha. med den lidt obskure druesort Colorino med. Som navnet næsten antyder, blev den stærkt pigmenterede drue overvejende kultiveret, fordi den selv i beskedne mængder kunne give de noget sartere Sangiovese vine noget mere farve (og en større tanninsk dybde).
For Rivetti blev en ren Colorino imidlertid en del af game planen lige fra det allerførste fløjt i Toscana, fordi den overordnede ambition var af bevise, at de toskanske vinproducenter var på vej ind i en vildfarelse ved delvis af fundere deres jagt på anerkendelse på internationale druesorter. Rivetti ‘s mantra var og er, at det er de autoktone druesorter, der skal profilere de forskellige regioner, og at der i Toscana hverken var (eller er) brug for Cabernet Sauvignon, Merlot eller Syrah.
Så da den første årgang, den meget mørke og rebelsk tanninske 2005’er ramte markedet i foråret 2009, blev den blandt andet kaldt et modigt nybrud og ”a beautiful effort” (Antonio Galloni dengang han stadig var Robert Parkers sikreste kort i Italien). Og her næsten 20 år senere er det spændende, at druen er ved at finde fornyet fodfæste, selvom vinbønderne for længst har lært at trække al den farve ud af deres Sangiovese druer, som de har brug for. Blandt andet er regulativet for den ypperste kategori i Chianti Classico, de såkaldte Gran Selezione vine, ændret, således at de franske druer nu helt er udelukket til fordel for blandt andre, ja gæt selv. Men det er stadig de færreste der satser på den rene vare, og denne II Colorino di Casanova er derfor stadig lidt af en sjældenhed.
Der er tale om frugt fra 20-25 år gamle vinstokke fra 2 parceller, dels 1,1 ha. ved Terricciola med sandet jord rig på oceaniske sedimenter, dels 0,9 ha. ved Casciana Terme med mere stenet jord præget af porøs travertin. Der var fra starten tale om såkaldt Sustainable Farming, hvilket vil sige, at de bæredygtige principper med fravalg af såvel herbicider som pesticider var på dagsordenen, og senest har man så taget hul på de forskellige formalia med dokumenterne, således at dette er er den næstsidste ikke økologiske udgave af vinen.
Høsten er manuel med transport i små plastikkasser den korte tur frem til vineriet, hvor klaserne soigneres, inden alle stilke fjernes og en del af druerne knuses forud for gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. På grund af den overvældende mængde pigment arbejdes der med en forsigtig macaration på blot 9 dage med kun få overpumpninger og omrøringer. Herefter fyldes vinen på brugte franske fade hvor den malolaktiske gæring finder sted i starten af den 24 måneder lange modning. Herefter aftapning på flaske og modning mindst 6 måneder yderligere inden vinen frigives til salg.
Med vinen i glasset forstår man at dette ikke blot er en sjældenhed, men også lidt af et særsyn. Trods ”kun” 13,5% i alkohol en meget potent vin og med afstand den mørkeste og mest kraftfulde i den toskanske portofølge. Alt efter smagerens dagsform kan man tale om astringerende eller imponerende tanniner og det er bestemt en vin som vinder ved dekantering og ved at blive serveret i store glas hvor ilten kan få lov til at servicere syren. Sker det dukker kernen af kirsch, kirsebær, blommer, viol, lakrids, mentol og vilde urter frem af mørket og sammen med den aromatiske fylde tæmmer frugten tanninerne og leder frem mod en bred og mineralsk finale.
Det er en vin som råber på proteiner, og først når den skænkes ved siden af store saftige lunser af velhængt saftigt grillet okse- eller lammekøb viser den sin ”raison d'être”.
Producent
Giorgio Rivettis nærmest magiske trylleri først med Moscato, siden med Barbera og nu også med Nebbiolo og Sangiovese har taget verden med storm.
Giorgio producerer aromatiske, frodige og koncentrerede vine, der skaber umiddelbar begejstring straks de frigives til salg. Men det er også vine, der på forunderlig vis belønner dem, som vælger at vente på de ekstra dimensioner og de mere subtile aromaer, som flaskemodningen til overflod bringer til La Spinetta's røde topvine.
Det er næsten for godt til at være sandt, men anmeldelserne i den internationale presse har dokumenteret det gang på gang, og det er ganske vist: La Spinetta er i dag placeret helt oppe i toppen af hierarkiet ikke bare i Piemonte, men i hele Italien.
Rejsen mod tinderne begyndte i 1977 da Giuseppe og Lidia Rivetti producere de første 7.000 flasker Moscato d'Asti fra vinmarkerne på toppen af bakken La Spinetta. Vinen som i dag hedder Bricco Quaglia satte nye standarter for, hvor forfriskende en sød vin kunne være, og den dannede grundlaget for de lykkelige investeringer, som senere fulgte.
- I 1985 så markedet de første røde Barbera vine fra Asti.
- I 1989 fulgte Le Pin på Nebbiolo, Barbera og Cabernet Sauvignon, som et blændende eksempel på, hvad man kunne levere i den mere rummelige Langhe appellation.
- I 1995 kom så den første Barbaresco med det nu legendariske næsehornslignende væsen på etiketten, og siden er det gået stærkt.
- I 2000 blev der tilkøbt 8 interessante ha. i Barolo.
- I 2001 fulgte nærmest ved en tilfældighed 65 ha. med vinstokke og olivenlunde i Toscana.
- I 2011 blev det interessante Piemonte baserede Vermouth, Liquori og ikke mindst Spumantehus Contratto indlemmet i familien.
- 2018 blev nogle hektar erhvervet i bakkerne nede omkring Tortona i det allersydligste Piemonte med den unikke genopstandne druen Timorasso.
I de senere år har Spinetta ved at tilbageholde en del af Barolo og Barbaresco-produktionen, ved at tappe særlige Riserva udgaver på magnum flasker og ved at tilbyde pakning i særlige OWC-trækasser (Original Wood Casas) formået at bevæge sig ind i det såkaldte Fine Wine-univers, der oprindeligt var et fransk fænomen centeret omkring Bordeaux og Bourgogne.
La Spinetta spurtede således fantastiske 194 pladser frem på Liv-Ex listen i 2021, og tronede pludselig som nr. 8 i Italien og nr. 40 i det hele taget på listen over denne verdens mest interessante og efterspurgte vinhuse. En position som de ikke helt kunne forsvare i 2022, men alligevel…
Alt i alt er La Spinetta historien om en helt fantastisk rejse frem mod flere end 150 ha. med egne vinmarker, produktion af en bred vifte af appellerende vine fra 4 forskellige platforme, som nu til sammen begaver markedet med mere end 700.000 bæredygtigt og/eller økologisk producerede flasker om året.
I Løgismose lagde vi fra land med de mousserende vine fra Contratto i efteråret 2011. Siden fulgte først de øvrige vine fra Piemonte og til sidst også vinene fra Toscana, og i dag bestræber vi os på at føre et af de bredeste og dybeste udvalg af vine fra La Spinetta. Se det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter