Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 6.114,90
Toscana Rosso Tignanello
- 6 stk. 6.114,90
1.199,-
1.598,67 pr. l.
6 stk.
6.114,90
1.019,15 pr stk.
Spar 1.079,10
Beskrivelse
Tignanello er en af de mest eftertragtede "Supertoscanere". Et udtryk, der i bund og grund betyder at vinen ikke skal følge særlige regler og lovgivninger som fx i Chianti eller Brunello. Derfor kan der blandt andet være Cabernet Sauvignon i vinen, selvom at Sangiovese fylder mest. En anden kendt vin "Sassicaia" banede vejen uden om klassificeringen, og nu er Tignanello med blandt nogle af de bedste i genren.
Tignanello er intens rubinrød i farven og har en enestående aromatisk kompleksitet: noter af moden rød frugt, især kirsebær, jordbær og brombær, der ledsages af delikate blomsterantydninger af violer og roser. Dens buket fuldendes af noter af ristet kaffe og kakao. Den livlige smag giver plads til en blød og luksuriøs mundfornemmelse, med fine tanniner. Forvent en lang, kompleks og tilfredsstillende smag.
Der blev foretaget en kvalitetssortering både før og efter stilkene blev fjernet, men den var nærmest en formssag. Druerne fra de forskellige parceller blev vinificeret hver for sig i koniske gæringstanke, hvorefter den unge vin blev fyldt på en blanding af franske og ungarske nye og én gang brugte fade for at modne og gennemgå den malolaktiske gæring. Renzo Cotarella opererede som altid med 14-16 måneders modning inden den endelige vin blev sammenstukket i et forhold mellem Sangiovese og de 2 Cabernet varianter, der har ligget bom fast lige siden Tignanello fandt sin endelige form i 1982. Herefter har de forskellige vine fået lov til at smelte sammen i nogle måneder inden vinen er tappet og først efter yderligere 12 måneders flaskemodning frigivet til salg.
Så lad det være slået fast: Tignanello er en triumf for Piero Antinori og hans tre døtre, Albiera, Allegra og Alessia. En vin som nok engang både imponerer og charmerer og som sagtens kan nydes tidligt. Især hvis den får lov til at byde sig til i store glas. Imponerende at producere 300.000 flasker på dette niveau!
Producent
Giovanni di Piero Antinori blev medlem af “Arte Fiorentina” - Firenze 's forenede vinavlere - helt tilbage i 1385, og lige siden har familien Antinori uden afbrydelser beskæftiget sig med dyrkning af druer og fremstilling af vin. 27 generationer på stribe er det foreløbig blevet til nu hvor Marchese Piero Antinori har afleveret stafetten til sin datter Albiera Antinori for at hun sammen med sine to søstre Allegra og Alessia kan løfte familiearven videre.
Og der er noget at løfte på. På godt 50 år har Piero Antinori på en visionær blanding af progressiv nysgerrighed, talent og stædighed forvandlet Chianti for altid og samtidig skabt et familieimperium, som trods voldsomt vokseværk på imponerende vis er forblevet funderet på en næsten fundamentalistisk tro på kvalitet.
Grundstenen blev lagt i 1961 via det legendariske samarbejde med den berømte vinkonsulent Giacomo Tachis. Piero Antinori kalder det den revisionistiske periode hvor forskellige vinfremstillingsteknikker, nye teknologiske muligheder og nye måder at modne vinene på blev endevendt.
Det første nybrud kom i 1968 med vinen Sassicaia, som blev skabt på de "Bordeaux" druer, som Mario Incisa della Rochetta havde plantet i Bolgheri lige efter anden verdenskrig. Siden fulgte i 1971 Tignanello som, ved at smide de grønne druer på porten og samtidig blev modnet på små franske fade, varslede den kommende revitalisering af disciplinen for Chianti Classico, og da man i 1978 havde et lille overskud af Cabernet Sauvignon druer i Tignanello marken poppede den første udgave af Solaia op.
Alle 3 vine blev tidligt verdensberømte og da Piero Antinori samtidigt opgraderede de forskellige Chianti vine fra Santa Cristina, Pèppoli og Badia a Passignano blev fundamentet skabt for en imponerende ekspansion:
1985: Første årgang fra familiens ejendom Castello della Sala i Umbrien
1990: Første årgang fra familiens ejendom Guado al Tasso i Bolgheri
1990: Første årgang fra tilkøbte La Braccesca i Montepulciano
1991: Familien overtager i samarbejde med Eduardo Matte et stutteri i Maipo Valley i Chile og forvandler det til Bodega Haras de Pirque med 150 ha. tilplantet med vinstokke.
1993: Efter grundige forundersøgelser investerer familien i 200 ha. i Napa Valley og etablerer Antica Winery.
1994: Efter 5 års partnerskab erhverves Prunotto i Piemonte
1995: Første årgang fra tilkøbte Pian della Vigne i Montalcino
1995: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Aldobrandesca i Maremma
1998: Første årgang fra Tormaresca som forenede de 2 vingårde Tenuta Bocca di Lupo i Castel del Monte og Masseria Maìme i Salento
2007: Første årgang fra tilkøbte Tenuta Monteloro oppe i Appeninerne bag Fiesole
2007: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Le Mortelle i Maremma
2012: Det nye imponerende vineri i Chianti Classico indvies efter 7 års planlægning og byggeri.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter