Fakta
- 6 stk. 6.094,50
Toscana Rosso Tignanello
- 6 stk. 6.094,50
1.195,-
1.593,33 pr. l.
6 stk.
6.094,50
1.015,75 pr stk.
Spar 1.075,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
98
Antonio Galloni - December 2024
Robert Parker - The Wine Advocate
98
Monica Larner - Marts 2024
Wine Spectator
97
Bruce Sanderson - Oktober 2024
James Suckling
96
April 2024
Luca Maroni Migliori Vini Italiani
96
Juli 2024
Decanter Magazine
95
James Button - Juli 2024
Duamilavini (Bibenda)
CINQUE GRAPPOLI (topvurdering)
Bibenda 2025
Beskrivelse
Ovenpå det næsten surrealistisk høje niveau, som Antinori familiens mangeårige vinmager Renzo Cotarella og hans team formåede at levere på i 2015 og 2016, kom der et lille bump med 2017'eren, men så fulgte tre på stribe, som Antonio Galloni meget rammende har kaldt “a total knockout”, og nu dokumenterer vinmageren Renzo Cotarella og hans team så, at Tignanello med usvigelig sikkerhed positioner sig allerøverst oppe i det toskanske hierarki. Og skulle nogen være i tvivl, kan man bare skele til investeringslysten på den accelererende Fine Wine scene, hvor Tignanello i efterhånden en årrække har været en af de mest eftertragtede italienske vine.
Og den gode historie er, at vor herre endnu en gang skabte lykkelige forudsætninger for, at Renzo Cotarella kunne fortsætte med at efterstræbe det ultimative i denne halvtredsindstyvende jubilæumsudgave af vinen.
Ja, Renzo Cotarella kalder ligefrem 2021 for ”one of the best vintages ever”, og fortæller videre, at Sangiovese druerne blev høstet i slutningen af september efter en lang periode med smukt sensommervejr uden alt for meget varme, men i stedet med forfriskende briser og kølige nattetemperaturer, som betød, at druerne langsomt var modnet til perfektion. Og de sorgløse høstdage fortsatte længe efter, at de sidste Cabernet Sauvignon druer var kommet i hus den 20. oktober.
Der blev foretaget en kvalitetssortering både før og efter stilkene blev fjernet, men den var nærmest en formssag. Druerne fra de forskellige parceller blev vinificeret hver for sig i koniske gæringstanke, hvorefter den unge vin blev fyldt på en blanding af franske og ungarske nye og én gang brugte fade for at modne og gennemgå den malolaktiske gæring. Renzo Cotarella opererede som altid med 14-17 måneders modning inden den endelige cuvée blev sammenstukket i et forhold mellem Sangiovese og de 2 Cabernet varianter, der +/- har ligget fast lige siden Tignanello fandt sin endelige form i 1982. Herefter har de forskellige vine fået lov til at smelte sammen i nogle måneder inden vinen er tappet og først efter yderligere 12 måneders flaskemodning frigivet til salg i maj 2024.
Så lad det være slået fast: Tignanello 2021 er endnu en triumf for Piero Antinori, hans tre døtre, Albiera, Allegra og Alessia samt for deres imperium. En vin som nok engang både imponerer og charmerer og som qua sin saftige frugt sagtens kan nydes tidligt. Især hvis den får lov til at byde sig til i store glas. Imponerende at der kam produceres flere end 300.000 flasker på dette niveau!
Producent
Giovanni di Piero Antinori blev medlem af “Arte Fiorentina” - Firenze 's forenede vinavlere - helt tilbage i 1385, og lige siden har familien Antinori uden afbrydelser beskæftiget sig med dyrkning af druer og fremstilling af vin. 27 generationer på stribe er det foreløbig blevet til nu hvor Marchese Piero Antinori har afleveret stafetten til sin datter Albiera Antinori for at hun sammen med sine to søstre Allegra og Alessia kan løfte familiearven videre.
Og der er noget at løfte på. På godt 50 år har Piero Antinori på en visionær blanding af progressiv nysgerrighed, talent og stædighed forvandlet Chianti for altid og samtidig skabt et familieimperium, som trods voldsomt vokseværk på imponerende vis er forblevet funderet på en næsten fundamentalistisk tro på kvalitet.
Grundstenen blev lagt i 1961 via det legendariske samarbejde med den berømte vinkonsulent Giacomo Tachis. Piero Antinori kalder det den revisionistiske periode hvor forskellige vinfremstillingsteknikker, nye teknologiske muligheder og nye måder at modne vinene på blev endevendt.
Det første nybrud kom i 1968 med vinen Sassicaia, som blev skabt på de "Bordeaux" druer, som Mario Incisa della Rochetta havde plantet i Bolgheri lige efter anden verdenskrig. Siden fulgte i 1971 Tignanello som, ved at smide de grønne druer på porten og samtidig blev modnet på små franske fade, varslede den kommende revitalisering af disciplinen for Chianti Classico, og da man i 1978 havde et lille overskud af Cabernet Sauvignon druer i Tignanello marken poppede den første udgave af Solaia op.
Alle 3 vine blev tidligt verdensberømte og da Piero Antinori samtidigt opgraderede de forskellige Chianti vine fra Santa Cristina, Pèppoli og Badia a Passignano blev fundamentet skabt for en imponerende ekspansion:
1985: Første årgang fra familiens ejendom Castello della Sala i Umbrien
1990: Første årgang fra familiens ejendom Guado al Tasso i Bolgheri
1990: Første årgang fra tilkøbte La Braccesca i Montepulciano
1991: Familien overtager i samarbejde med Eduardo Matte et stutteri i Maipo Valley i Chile og forvandler det til Bodega Haras de Pirque med 150 ha. tilplantet med vinstokke.
1993: Efter grundige forundersøgelser investerer familien i 200 ha. i Napa Valley og etablerer Antica Winery.
1994: Efter 5 års partnerskab erhverves Prunotto i Piemonte
1995: Første årgang fra tilkøbte Pian della Vigne i Montalcino
1995: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Aldobrandesca i Maremma
1998: Første årgang fra Tormaresca som forenede de 2 vingårde Tenuta Bocca di Lupo i Castel del Monte og Masseria Maìme i Salento
2007: Første årgang fra tilkøbte Tenuta Monteloro oppe i Appeninerne bag Fiesole
2007: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Le Mortelle i Maremma
2012: Det nye imponerende vineri i Chianti Classico indvies efter 7 års planlægning og byggeri.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter