Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.014,90
Toscana Vermentino - ØKO
- 6 stk. 1.014,90
199,-
265,33 pr. l.
6 stk.
1.014,90
169,15 pr stk.
Spar 179,10
Beskrivelse
Vermentino er sammen med Verdicchio ubetinget støvlelandets mest interessante grønne drue, og på hele Middelhavskysten fra Messina strædet i syd og op forbi den franske grænse er der tusindvis af vinbønder, som byder ind med deres bedste bud på druen. Især i Liguria, hvor druen er det vigtigste levebrød, er der mange perler, men også lidt længere sydpå ned langs den toskanske kyst producerer vinbønder, for hvem hvidvin ikke blot er en nebengesjæft, dejlige Vermentino vine.
Da Giorgio Rivetti tilbage i 2001 og 2002 etablerede sig i Toscana, blev Vermentino fra starten en del af gameplanen, fordi den overordnede ambition var at bevise, at de toskanske vinproducenter var på vej ind i en vildfarelse ved delvis af fundere deres jagt på anerkendelse på de internationale druesorter. Giorgio Rivetti ‘s mantra var og er, at det er de autoktone druesorter, der profilerer de forskellige regioner, og at der i Toscana hverken var brug for Chardonnay eller Sauvignon Blanc.
La Spinetta vej ind i Toscana gik via opkøb af de gamle Sangiovese parceller Sezzana og Sassontino, og da man i 2002 besluttede også at opføre et toskansk vineri blev 50 uopdyrkede ha. en del af projektet. Her plantede Rivetti perioden 2002-05 de 8 ha. med Vermentino, som i dag leverer frugten til denne vin.
Der var fra starten tale om såkaldt Sustainable Farming, hvilket vil sige, at de bæredygtige principper med fravalg af såvel herbicider som pesticider var på dagsordenen, og senere fulgte så de forskellige formalia med dokumenterne, så vinen nu også er certificeret økologisk af Valoritalia.
Høsten er manuel med transport i små plastikkasser den korte tur på omkring en km. frem til vineriet, hvor klaserne soigneres, inden alle stilke fjernes forud for presningen. Mosten får lov til at sætte sig koldt (bundfælde) inden den forvandles til vin i rustfrit stål ved lav temperatur uden fremmede gærstammer. Den malolaktiske gæring undertrykkes, og vinen modner herefter 4 måneder sur Lie frem mod aftapningen på flaske.
Resultatet er en dejlig hvidvin, der placerer sig i den let blomstrende, lidt afdæmpede, eller skulle vi skrive elegante, side af Vermentino universet. Der er noter af stenfrugter med eksotiske strejf af både hvide ferskner og melon, der får selskab af citrontimian og bronzefennikel inden citrus og en brise af salt mineralitet kommer svævende og foranlediger en til at tro, at vinstokkene står tættere på kysten end de 50 km., som det rent faktisk er tilfældet.
Det er en vin, der har aroma nok til, at den fungerer fint som aperitif, men den er især dejlig sammen med alskens fiskeretter, både de helt enkle med grillet frisk fangst og dem, der beriges med de ægte saucer.
Producent
Giorgio Rivettis nærmest magiske trylleri først med Moscato, siden med Barbera og nu også med Nebbiolo og Sangiovese har taget verden med storm.
Giorgio producerer aromatiske, frodige og koncentrerede vine, der skaber umiddelbar begejstring straks de frigives til salg. Men det er også vine, der på forunderlig vis belønner dem, som vælger at vente på de ekstra dimensioner og de mere subtile aromaer, som flaskemodningen til overflod bringer til La Spinetta's røde topvine.
Det er næsten for godt til at være sandt, men anmeldelserne i den internationale presse har dokumenteret det gang på gang, og det er ganske vist: La Spinetta er i dag placeret helt oppe i toppen af hierarkiet ikke bare i Piemonte, men i hele Italien.
Rejsen mod tinderne begyndte i 1977 da Giuseppe og Lidia Rivetti producere de første 7.000 flasker Moscato d'Asti fra vinmarkerne på toppen af bakken La Spinetta. Vinen som i dag hedder Bricco Quaglia satte nye standarter for, hvor forfriskende en sød vin kunne være, og den dannede grundlaget for de lykkelige investeringer, som senere fulgte.
- I 1985 så markedet de første røde Barbera vine fra Asti.
- I 1989 fulgte Le Pin på Nebbiolo, Barbera og Cabernet Sauvignon, som et blændende eksempel på, hvad man kunne levere i den mere rummelige Langhe appellation.
- I 1995 kom så den første Barbaresco med det nu legendariske næsehornslignende væsen på etiketten, og siden er det gået stærkt.
- I 2000 blev der tilkøbt 8 interessante ha. i Barolo.
- I 2001 fulgte nærmest ved en tilfældighed 65 ha. med vinstokke og olivenlunde i Toscana.
- I 2011 blev det interessante Piemonte baserede Vermouth, Liquori og ikke mindst Spumantehus Contratto indlemmet i familien.
- 2018 blev nogle hektar erhvervet i bakkerne nede omkring Tortona i det allersydligste Piemonte med den unikke genopstandne druen Timorasso.
I de senere år har Spinetta ved at tilbageholde en del af Barolo og Barbaresco-produktionen, ved at tappe særlige Riserva udgaver på magnum flasker og ved at tilbyde pakning i særlige OWC-trækasser (Original Wood Casas) formået at bevæge sig ind i det såkaldte Fine Wine-univers, der oprindeligt var et fransk fænomen centeret omkring Bordeaux og Bourgogne.
La Spinetta spurtede således fantastiske 194 pladser frem på Liv-Ex listen i 2021, og tronede pludselig som nr. 8 i Italien og nr. 40 i det hele taget på listen over denne verdens mest interessante og efterspurgte vinhuse. En position som de ikke helt kunne forsvare i 2022, men alligevel…
Alt i alt er La Spinetta historien om en helt fantastisk rejse frem mod flere end 150 ha. med egne vinmarker, produktion af en bred vifte af appellerende vine fra 4 forskellige platforme, som nu til sammen begaver markedet med mere end 700.000 bæredygtigt og/eller økologisk producerede flasker om året.
I Løgismose lagde vi fra land med de mousserende vine fra Contratto i efteråret 2011. Siden fulgte først de øvrige vine fra Piemonte og til sidst også vinene fra Toscana, og i dag bestræber vi os på at føre et af de bredeste og dybeste udvalg af vine fra La Spinetta. Se det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter