Fakta
- 6 stk. 810,90
2020 - Domaine de la Rochette - 0,75l
Touraine Chenonceaux Blanc
- 6 stk. 810,90
159,-
212,- pr. l.
6 stk.
810,90
135,15 pr stk.
Spar 143,10
Beskrivelse
Hvis du holder af de sprøde vine fra Sancerre er der al mulig grund til at spænde hjælmen og cykle ned langs Loire-floden for at opleve, hvorledes en række primært mindre vinbønder har formået at løfte deres bundniveau og leverer på et niveau, som let matcher flertallet af de Sancerre vine, som i dag bliver skabt på frugt høstet på skråninger, som producenternes bedsteforældre - selv i deres vildeste drømme - aldrig havde troet skulle blive en del af fortællingen om Sancerre.
En af dem er Vincent Leclair på Domaine de La Rochette som for 8 år siden tog over efter sin far og nu producerer nogle vine, der allerede har vagt international opmærksomhed. Således har familiens vine, der tidligere måtte nøjes med at flagede med forskellige Médaille de Bronze og Médaille d’Argent, taget det sidste step op, og nu handler det udelukkende om guldmedaljer. Eller som Vincent Leclair lidt forsigtigt spørger: ”Mon ikke vi er ved at være hvor vi skal være, så vi ikke behøver kaste flasker efter de forskellige konkurrencer?”
Touraine-Chenonceau blev en realitet i 2011 efter at INAO i 15 år havde undersøgt jordbundsforholdene på det plateau, som følger Cher-flodens løb. Her har man så kortlagt omkring 50 veleksponerede, vel drænede ha., der alle har en kalkholdig tufa og flintet ler kalkstens jordbund, lokalt kendt som "Aubuis" og "Perruche", til fælles. En jordbundssammensætning, som ifølge eksperterne skulle bidrage med en særlig karakter til vinene, som i øvrigt ikke må fadlagres og først må frigives den 1. april efter at være blevet godkendt i en blindsmagning.
Domaine de La Rochette fik knap 4 ha. med i den nye Touraine-Chenonceau appellation, og herfra henter Vincent Leclair sine druer hjem fra de 40-60 år gamle vinstokke med en moderne høstmaskine, som klarer opgaven på få timer. Der foretages en omhyggelig sortering og 100% afstilkning af druerne før de ryger i pressen, hvorfra kun den frit løbende most anvendes. Mosten tilføres drueskallerne og får lov til at trække og sætte sig i et par døgn inden den forvandles til vin i rustfrit stål og modner 12 måneder sur Lie frem mod aftapningen på flaske.
En generøst blomstrende og omfavnende Sauvignon Blanc som leverer lag på lag af eksotiske frugter på en subtil bund af flintet mineralitet. Ikke overvældende og trættende, men mild og pirrende på en lokkende ”kom så og tag mig” måde, som er ganske fascinerende. Efter vores bedste overbevisning en af de mest delikate Sauvignon Blanc vine, der er produceret i udenfor Sancerre i 2020!
Prøv den sammen med en gang lyngrillede Læsø hummer der er vendt i finthakkede krydderurter både før og efter de møder gløderne.
Producent
Domaine de La Rochette ligger omkring 15 km. fra det sted, hvor det berømte Château de Chenonceau næsten bygger bro over Cher-floden, og dermed i hjertet af den del af Loire, som er med på UNESCO's verdensarvsliste. Domainet råder over 45 ha., som alle ligger oppe på det plateau, som følger Cher-flodens løb.
Her regerer kalkholdig tufa og flintrig ler kalksten lokalt kendt som "Aubuis" og "Perruche", og disse jordbundsforhold er med til at give vinene karakter, og angiveligt også årsagen til, at omkring 150 ha. langs Cher-floden i 2011 blev forfremmet til Touraine Chenonceaux.
Domaine de La Rochette en lille familie vingård for foden af plateauet, og ligesom så mange andre steder på egnen gemmer der sig en historisk dyb kælder bag de beskedne bygninger, som nu fungerer som det perfekte sted for opbevaring domainets vinene, men som oprindeligt blev udgravet for at hente byggematerialer til Château Chenonceaux og de andre pragtslotte langs Loire.
I dag er det Vincent Leclair, som står i spidsen for Domainet. Han er 4. generation og er - siger han selv - nærmest opflasket med fortyndet Sauvignon Blanc i sutteflasken. Han arbejdede skulder ved skulder med faderen François i nogle år, og fik sin første egen høst i bogen i 2014. Han er medlem af Vigneron Indépendant og følger deres Charte (manifest) om respekt for naturen og traditionerne, og desuden sympatiserer han med de bevægelser, der lægger sig tæt op ad økologien, men undsiger den bureaukratiske certificering.
”Jeg behøver ikke stempler” siger Vincent og fortsætter: ”Jeg tror vinstokkene og vinene betaler tilbage på det, som vi giver dem. Så hvis vi ikke vil dem det godt, får vi heller ikke noget godt tilbage. Det handler det om ydmyghed. Glemmer vi det, kan vi ikke lave anstændige vine.”
Domaine de La Rochette producerer i omegnen af 200.000 flasker fordelt på 10 vine.
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Touraine er en AOC i Loiredalen i det nordlige Frankrig. Appellationen dækker ca 5000 ha og inkluderer hvid, rosé rød og mousserende vine. Hovedvægten er på hvidvin på primært Sauvignon Blanc, men der produceres også lidt Chenin Blanc og Chardonnay. For de røde er det primært Gamay, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon og lidt Pinot Noir. Til rosé, som generelt er tørre, bruges især Grolleau Noir og Pineau d’Aunis.
Touraine følger Loire floden ca 100 km, og af samme årsag er der variationer i både jordbund og klima. Den vestlige del er vådest og mest præget af nærheden til Atlanterhavet, mens den østlige del er tørrere og med kolde vintre. I de bedre vinmarker er der indslag af Loire dalens berømte jordbund ”tuffeau”, som er rig på kalk.