Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.081,20
Valdobbiadene Prosecco Animae Senza Solfiti NATUR
- 6 stk. 1.081,20
212,-
282,67 pr. l.
6 stk.
1.081,20
180,20 pr stk.
Spar 190,80
Beskrivelse
Animae refererer på det gamle latinske sprog til selve sjælen, og for vinmageren Andrea Gallina og hans team er dette den smukkeste blomst i buketten fra Perlage, og alle de associationer nogle måtte have til tegneserier og animerede film får her pænt lov til at blive stående udenfor døren. Perlage var de første til at trække en økologisk certificering i Cornegliano-Valdobbiadene og i 2008 fulgte så efter 2 års eksperimenter denne Prosecco uden tilsat svovl, eller som de selv så fint formulerer det "with out any additives whatsoever."
Vinen var epokegørende da den kom, og det er den såmænd stadig, for selvom Animae viser, at det er muligt at udvikle mousserende kvalitetsvine uden tilsætning af svovldioxid, er det meget få der har turdet, eller har haft succes med at gøre Perlage kunsten efter. I Prosecco-land så vidt vides ingen!
Udfordringen med svovl og de fleste mousserende vine er at der både ved Champagne og Charmat-metoden er tale om 2 gæringsforløb. I begge forløb udvikles der ud over alkohol også svovlforbindelser og når man til sidst glæder sig over de fineste bobler vil man som regel også sidde tilbage med et svovlindhold som overskrider myndighedernes bagatel grænse hvorefter det skal deklareres, at vinen indeholder svovl selvom intet er tilsat.
Andrea Gallina og hans team løste dette problem ved i samarbejde med laboratoriet på landbrugsskolen Cornegliano først at identificere og siden opformere særlige gærstammer på Glera-druerne, som kunne forvandle sukkeret til alkohol med en meget lav egenproduktion af svovl. I 2012 var man nået så langt, at man kom ned under myndighedernes bagatelgrænse og slap for at anføre at vinen indeholdt sulfitter, og sådan har det været lige siden selvom Andrea Gallina hævder at vinen og Perlage befinder sig i den såkaldt evolutionære fase.
For at komme i mål uden svovlens antioxidanter fremstilles vinen i et særligt 100 % iltfrit miljø og vinen omfavner derfor fortiden samtidigt med at den griber nutidens teknologiske muligheder. Man fornemmer straks at svovl også præger det udtryk vi normalt forbinder med Prosecco. Her er profilen anderledes intens, og der er uden filter direkte hul igennem til vinifikationen, til druen og det terroir, som vinstokkene står i, samtidig med at de kontrolmuligheder man har fraskrevet sig betyder at den sædvanlige milde lette sødme er erstattet af et tørt udtryk, som nærmer sig det, vi forbinder med Pas Dosè i mousserende vine.
En øjenåbner hvis man vil opleve hvad Prosecco også kan, og et Must Try for alle med veneration for mindre manipulerede mere naturlige vine.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, hvorved den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine.
Producent
Vi tøvede længe, da vi skulle finde den rette samarbejdspartner i det hastigt ekspanderende mekka for italienske bobler mellem Valdobbiadene og Cornegliano oppe i Venedigs smukke frodige bagland. Vinmarkerne skiftede ejere i et tempo, som ikke oplevede andre steder i Italien. Nye vingårde blev ved med at dukke op, og når først vi blev begejstrede falmede vinene hurtigere end en blomstrende buket fra marken, som ikke fik vand.
Først i 2014 kom vi i mål, da vi besøgte Perlage på Vinitaly i Verona. Vi havde besøgt vingården et par år tidligere men kunne ikke få enderne til at mødes, men nu var vi blevet mere fokuserede på økologi og Perlage’s eksportchef Elena Brugnera havde opdaget at hun ikke lige kunne sparke døren ind til det danske marked fordi de fleste danske importører hun havde mødt bekymrede sig mere om prisen end kvaliteten.
Historien om det Perlage, vi kender i dag, tog sin begyndelse i 1980’erne da de 7 Nardi brødre så småt skulle til at finde ud af, hvorledes de skulle føre det deres forældre (Tiziano og Afra Nardi) have skabt videre, og på et eller andet tidspunkt modnede beslutningen om at begive sig ud på en opdagelses- og dannelsesrejse hvis endemål de ikke kendte. De ville være de første der konverterede til økologisk landbrug i Valdobbiadene og de ville være de første, som producerede økologiske Prosecco vine.
Her mange år senere mindes Ivo og Claudio Nardi, at papirarbejdet var det nemmeste, hvorimod vinstokkene ikke helt var med på ideen. I starten opførte de sig som junkier, der var blevet tvunget til at være clean overnight, og oppe på deres del af den berømte Riva Moretta skråning tog det 10 år de begyndte at druer, der var bedre end de konventionelle.
For Nardi familien og deres ansatte er økologien blevet en passion som rækker langt ud arbejdet i vinmarken og de rammer som den økologiske disciplin beskriver. Så ud over fraværet af fremmede gærstammer og reduktion af sulfitter handler det også om solpaneler der opvarmer vandet, CO2 neutrale kontormiljøer, nye lettere flasker og etiketter, der kan lynes af flaskerne inden de afleveres til genbrug.
De økologiske og biodynamiske certifikater fra Codex og Demeter er således i dag suppleret af en stribe andre certifikater, som dels dokumenterer bæredygtigheden ned til den mindste detalje, dels dokumenterer at Pertage påtager sig et socialt ansvar både overfor virksomhedens ansatte og lokalsamfundet.
Det kan lyde frelst, men det gør ikke så meget, når vinene smager som de gør. Vinene vinder hvert år et hav af priser, ligesom de hædres i de italienske guider og de er stadig alene om at producere en helt svovlfri og vegansk Prosecco.
Vinene fra Perlage har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2014. Du ser det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Conegliano Valdobbiadene Prosecco er et distrikt i Veneto i den nordøstlige del af Italien. 3 typer af vine kan produceres, stille, let mousserende (frizzante) eller fuldt mousserende (spumante), og de to sidstnævnte er klart de mest udbredte. Prosecco refererede tidligere til druesorten, men siden 2009 er det officielt et beskyttet navn på linje med Champagne, og druesorten, der anvendes, er den grønne sort, Glera. Moussen skabes på Charmatmetoden, dvs ved 2. gæring på tanke. Conegliano Valdobbiadene anses for at være det fineste distrikt for produktion af Prosecco.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter