Fakta
- 6 stk. 963,90
2020 - Corte Figaretto - 0,75l
Valpolicella Valpantena Ripasso Acini Ameni
- 6 stk. 963,90
189,-
252,- pr. l.
6 stk.
963,90
160,65 pr stk.
Spar 170,10
Anbefalinger
James Suckling
tidligere
Årgang 2018: 93 point - April 2020
Beskrivelse
Vores venner nede på Corte Figaretto har nok en gang skabt en saftig Ripasso, som sædvanen tro bejler til en plads blandt de bedste, der er blevet produceret i 2020-årgangen, hvis præmissen er frugt, diskrete velintegrerede noter af fad og smittende drinkabillity.
Det manglede også bare, for det var ikke vejret men derimod pandemien, som skabte problemerne i 2020. Som Sofia Sofia Bustaggi, der nu arbejder skulder ved skulder med sig far så rammende formulerede det så var ”det fornuftigste og sikreste vi kunne finde på at bruge al mulig tid ude blandt vinstokkene”. Det var et forår og en sommer med milde temperaturer og ikke så meget uorden bortset fra kraftig regn og lidt hagl i slutningen af august, som imidlertid ikke rykkede ved at man endte med at høste sunde smukt modne druer med de forventelige sukkerniveauer.
Kvalitetssorteringen var nærmest en formssag og efter at alle stilkene var fjernet røg druerne nærmest direkte op i ståltankene, hvor de forskellige sorter gærede hver for sig uden tilsætning af fremmede gærstammer. Herefter ventede de unge Valpolicella-vine tålmodigt på, at Amarone-vinen blev færdig hvorefter de i februar og marts blev blandet med gæringsresterne fra og en gavmild sjat af den unge Amarone, således at en lille fornyet gæring kunne få forvandlingen til Ripasso til at begynde. Vinene er herefter modnet 12 måneder på en blanding af franske barriques og større fade inden den endelige cuvée til sidst er sammenstukket og tappet på flaske efter en ganske let filtrering.
En herlig, saftig og rank Ripasso med et større fokus på frugt end de allerfleste andre Ripasso-vine på markedet. En vin som bare befinder sig i en helt anden liga end de tunge, rosinerede og sødmefulde vine, som alt for mange affinder sig med, og som den gode gamle Flemming Hvelplund engang kaldte "Amarone ’s forstyrrede lillebror".
En jovial vin, som finder sig i næsten hvad som helt fra køkkenholdet. Prøv den for eksempel til en autentisk gang Pasta alla Carbonara tilberedt med god lufttørret pancetta, svampe, alt for meget fløde og overdrevne mængder frisk reven parmesan.
Producent
Historien om Corte Figaretto handler om Mauro og Patrizia Bustaggi, der en dag ikke længere ville finde sig i, at familiens fremragende druer sank ned i de mægtige middelmådige blandinger hos Cantina Sociale di Valpantena, selvom de deltog i et særligt kvalitetsprojekt på kooperativet.
Mauro og Patrizia satsede hele butikken, og med hjælp fra familie, venner, venners venner og selvfølgelig også en bank lykkedes det dem at skabe fundamentet for etableringen af en helt ny vingård. De hyrede konsulenten og vennen Paolo Grigolli, der også arbejdede for Bertani, og fra og med årgang 2003 var familien klar til at stå på egne ben.
Vi mødte Patrizia Bustaggi første gang i foråret 2006 ved en middag på det hyggelige Enoteca della Valpolicella i Fumane, hvor en række producenter prøvede at fange et dusin importørers opmærksomhed med flaskerne i hånden. Den aften havde Patrizia kun den unge Valpolicella med, men den havde til gengæld lige netop den insisterende saftighed og ekstra kant, at vi måtte smage vinen igen hjemme i Danmark.
Og sådan gik det til at Løgismose blev Corte Figaretos første kunde uden for Italien, og i de år hvor Ripasso feberen rasede i Danmark havde vi den særlige aftale med Mauro og Patrizia at vi kun aftog halvdelen af deres produktion, selvom vi sagtens kunne sælge hele molevitten. Både de og vi vidste at der ville komme en tid efter Ripasso og Corte Figaretto skulle ikke lægge alle deres æg i en kurv.
Det, der startede med blot 5 ha. tilplantet med vinstokke, er efterhånden vokset til mere end 16 ha., hvis vi tæller de senest tilkomne ha., der ligger på en bakketop med den smukkeste udsigt, med. Druerne fra denne mosaik af parceller forvandles til 9 forskellige vine, og det herlige har været og er, at den oprindelige trio har formået at imponere en lille smule mere næsten hver gang en ny årgang blev lanceret ligesom de 6 vine, der er kommet til i årenes løb, alle har været med til at profilere vingården yderligere.
Tiden går og Mauro og Patrizias datter Sofia er nu færdiguddannet som ønolog og arbejder skulder ved skulder med sin far. Fremtiden synes sikret.
Mauro og Patrizia har med årene også udviklet en fin fornemmelse for at et moderne landbrug bør tage vidtgående hensyn til miljøet og de kommende generationer og det har fået dem til at tilslutte sig Federazione Italiana Vignaioli Indipendenti (FIVI), og de har været/er yderst aktive i Valpolicella-konsortiets spændende forsøg på at gøre producenterne til frontmovers og hele Valpolicella distrikt til en rollemodel, når det kommer til bæredygtighed. Det var således en stolt Mauro, der i juni 2020 kunne meddele at Corte Figaretto havde modtaget den såkaldte Certificazione RRR.
Planen er at 80% af producenterne og/eller 80% af de mere end 8.200 opdyrkede ha. skal være omfattet af den bæredygtige produktionsprotokol, der funderet på det italienske "Sistema Qualità Nazionale di Produzione Integrata" (SQNPI) forener de forskellige certificerings modeller (økologi, biodynamik osv.) med retningslinjer for biodiversitet, ressourceøkonomi og livskvalitets i ordets mest omfavnende betydning. RRR står for Riduci, Risparmia og Rispetta. Eller på dansk reduktion, opsparing og respekt.
Data & fakta:
- Druesorter: Corvina, Rondinella, Molinara, Croatina, Cabernet Sauvignom, Merlot, Oseleta, Corvinone, Dindarella, Turchetta og Garganega.
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming i henhold til de kodex som defineres af Federazione Italiana Viticoltori Indipendenti og Certificazione Riduci, Risparmia og Rispetta.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 16 ha. med egne vinmarker plus 1,5 ha. lejet tilplantet med Garganega omkring byerne Poiano og Quinto øst for Verona i den del af Valpolicella distriktet som kaldes Valpantena
- Årlig produktion: Omkring 70.000 flasker fordelt på 9 vine
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismose familien siden 2006
Oprindelse