Fakta
- 6 stk. 918,-
2019 - Domaine Ravier - 0,75l
Vin de Savoie Mondeuse
- 6 stk. 918,-
180,-
240,- pr. l.
6 stk.
918,-
153,- pr stk.
Spar 162,-
Beskrivelse
Når det kommer til rødvin, er det Mondeuse, der er vinbønderne stolthed i Savoie. En druesort med oprindelse i det østlige Frankrig, men også en druesort som aldrig helt genvandt fodfæstet efter Phylloxera epidemien og som næsten forsvandt i slutningen af sidste århundrede. Således var der blot i omegnen af 200 ha. i Frankrig i 2000, men nu er Mondeuse om ikke stærkt så forsigtigt på vej tilbage, angiveligt godt hjulpet på vej af at DNA-profileringer bl.a. udført af den fremtrædende ampelograf Jose Vouillamoz dokumenterer, at druen er nært relateret til verdensdruen Syrah.
Familien Raviers Mondeuse bekræfter med sin fine parfume og blå frugt relationen. Især hvis man kender historien. Stilen er let landlig og i den aromatiske profil regerer tyttebær, saftige kirsebær, kirsch, sort peber, viol og oxideret jern. På én gang rustikt og til den lette side med behersket alkohol og udpræget friskhed fra både syre og tanniner.
Vinen er produceret på frugten fra 2,5 ha. med omkring 60 år gamle vinstokke som familien råder over på terrasserne over højrebredden af Isère-floden mellem byerne Saint-Jean de la Porte og Fréterive, der kaldes for paradiset for de blå druer i Savoie. Der er tale om manuel høst og ved ankomsten til vingården sker der en omhyggelig soignering af drueklaserne inden de fleste via et transportbånd ender oppe i de rustfri ståltanke. For en mindre dels vedkommende (ca. 20%) fjernes stilkene imidlertid hvorefter druen knuses inden de ryger op i tanken. Herefter gennemgår klaserne, de knuste druer og den most som langsomt stiger i tanken på grund af trykket en såkaldt kold pre-fermenteringsfase ved mellem 6° og 10° i op til 2 døgn inden den alkoholiske gæring presser sig på og forvandler klaserne, druerne og mosten til vin uden omrøringer og overpumpninger i en atmosfære som til forveksling ligner den de i Beaujolais kalder for maceration carbonique
Helt klart en vin der er ude på en mission og som burde tiltale nysgerrige vinnydere, der allerede er fascineret af det velvære, som god kølig Crozes-Hermitage fra Nordrhône eller Cabernet Franc fra Loire kan bringe med sig.
Prøv den gerne til retter med indmad, charcuteri og patéer eller til gedigen fransk bonde mad så som cassoulet, løgsuppe eller confit de canard, og når der bliver fyret op under grillen, vil den også være et glimrende match til velkrydrede pølser og alskens udskæringer af glade grise.
Producent
Philippe, Claudine og Sylvain Ravier fra Domaine des Boissonnets er nogle af vores nye venner og de leverer de første vine fra det spændende Savoie, som er kommet i sortiment hos Løgismose. Når du smager dem, vil du undre dig over, at det skulle tage os 50 år før vi nåede dertil. Især når vi har det erklærede mål at være bredt repræsenteret ikke bare i de områder, der er ”en vogue”, men også de mere perifere, ofte oversete regioner.
Savoie er nærmest sit eget lille vinland i vinlandet; De komplekse jordbundsforhold, som er et resultat af Alpernes rejsning, det alpine klima blandet med indflydelse fra Middelhavet mod syd, og de mange lokale druesorter, som kun findes her. Savoie er unik og underfundig og har i mange år været glemt af omverdenen. Vinene blev fremstillet i små mængder og nydt lokalt, og for at smage dem måtte man rejse til regionen.
En gradvis forandring er i gang, og Domaine Ravier er et glimrende eksempel på hvordan bare 3 ha. kan blive til 35 ejede og lejede ha., og hvordan en familie i fællesskab kan løfte mange generationers stilstand til et nyt niveau.
Far Philippe Ravier har siden 2004 fået følgeskab af sin søn, Sylvain, i kælderen, mens mor Claudine tager sig af kontoret og det administrative. De kalder det selv ”a family affair” og det de foretager sig sammen "en selvfølge" og "et kald". På trods af at familien Ravier har produceret vin i generationer i Savoie, er det først nu, med Philippes visionære og ambitiøse tilgang, at mængderne er blevet store nok til, at også systematisk eksport af vinene er blevet familiens ambition.
Domaine Ravier ligger i hjertet af regionen og på grund af knopskydningerne ligger de 35 ha. med vinstokke spredt på mange små parceller på de ler og kalkstens rige skråninger omkring de to symbolske bjerge i Savoyen: Mont Granier og Savoyarde. Og det åbner op for en meget divers portefølje på mere end 20 vine som Claudine for at bevare en lille smule overblik har inddelt i 4 grupper:
- Vinene fra skråningerne på Massif des Bauges og La Savoyarde hvor Chignin Bergeron kaldes Savoie-vinbøndernes Grand Cru og i de bedste øjeblikke er en hvidvin, som skal tælles med blandt Frankrigs mest delikate.
- Vinene fra terrasserne over højrebredden af Isère-floden mellem byerne Saint-Jean de la Porte og Fréterive, der kaldes for de røde vines paradis.
- Vinene fra Apremont og Abymes oppe bag Myans og for foden af Massif de la Chartreuse som kommer med en særlig sprødhed og mineralitet.
- Vinene fra vinmarkerne på skråningerne omkring Lake Saint André der er klassificeret som et "Grand Site" hvor de for de fleste ukendte druer Altesse og Jacquère kan veksles til vine med en fascinerede flintet mineralitet.
Philippe, Claudine og Sylvain Ravier har været en del af Løgismose familien siden oktober 2020.
Se vores aktuelle fra Domaine des Boissonnets/Domaine Raviers
Oprindelse
Distrikt
Vin de Savoie er en regional appellation i regionen Savoie for foden af Alperne i det østlige Frankrig. Nærheden til Alperne giver både fine skråninger med sydvendt eksponering, men også beskyttelse mod kraftig vind i det ellers kølige kontinentale klima. De store søer i området som Lake Geneva og Lake Bourget er endvidere med til at modere klimaet. Vinmarksarealet er hele 1700 ha fordelt på forskellige lokationer. Et væld af druesorter dyrkes i appellationen, og der kan produceres både mousserende, hvid, rosé og rødvin om end hvidvin er det mest udbredte. Den mest plantede sort en den grønne Jacquere, men også Chardonnay, Altesse, ligote, Mondeuse Blanc, Chasselas og Gringet dyrkes. Ved enkeltsortsvine er det ikke unormalt at se druesorten angivet på etiketten. På de røde vines side er særligt Mondeuse udbredt, men også Pinot Noir og Gamay anvendes.