Fakta
Ardbeg Distillery - 0,7l
Whisky Ardbeg An Oa BBQ Smoker
645,-
921,43 pr. l.
Beskrivelse
Det har længe ligget lige til højrebenet, og det kan undre at vi skulle helt frem til 2020 før Ardbeg kom på den helt rigtige gave til alverdens passionerede grillmestre: Ardbeg The BBQ-Smoker. En gaveæske med en flaske Ardbeg An Oa Islay Single Malt Whisky og en lille fiks metalæske som når den fyldes med ædel træflis og placeres bagest i grillen forvandles til en kraftfuld røgboks, der kan tilføre bøfferne endnu mere af den elskede røgsmag.
Når vi skriver “lige til højrebenet” tænker vi på, at Islay er en ø fyldt med historie og ikke mindst en særlig tørv hvis røg i århundrede har været en central del af destilleringen.
Ikke mindst hos Ardbeg hvis Whisky kollektion tilhører de mest røgede på markedet. Ikke mindst den medfølgende Ardbeg An Oa som med sine subtile noter af tyk cigarrøg, ristede teblade og grillede artiskokker må anses for den perfekte dram mens de røgfyldte kulinariske kreationer bliver til.
Ardbeg An Oa Islay Single Malt Whisky er ikke koldfiltreret og den kommer med en salgsstyrke på 46,6 % ABV på alle markeder. Lanceret i september 2017 og sammenstukket af Whiskyer, der har modnet 3 til 8 år på forskellige fadtyper, herunder søde Pedro Ximenez fade, intense ex-bourbon fade og hårdt brændte nye fade fra ungarsk og amerikansk eg.
Producent
Ardbeg ligger ensomt i en lille bugt på Islays sydkyst. Det var engang nærmest et center for ulovlig destillation, da smuglere udnyttede den afsides beliggenhed. Til sidst foranledigede skattevæsenet imidlertid at alt blev beslaglagt og efterfølgende blev de illegitime bygninger revet ned. Det var først i 1815 at en John McDougall etablerede det lovlige destilleri, som vi nu kender som Ardbeg og som i et par generationer producerede meget fine single malts, der med årene blev meget eftertragtede og lige så kendte som Whiskyerne fra nabodestillerierne Laphroaig og Lagavulin på trods af, at produktionen var og er meget mindre.
Efter at være røget ud i økonomiske vanskeligheder lukkede destilleriet i 1981, og først i 1989 blev destillationen genoptaget i en meget lille skala. I 1996 blev der lukket igen og samtidig satte de daværende ejere, Allied Domecq, destilleriet til salg. Det ledte frem til at Ardbeg i 1997 blev købt af Glenmorangie Co., som udnævnte deres daværende Master Distiller Bill Lumsden til Head of Distilling & Whisky Creation begge steder, og det har uden sammenligning udviklet sig til en af de største og mest bemærkelsesværdige succeshistorier i Whisky industrien i det 21. århundrede.
Ardbeg’s vigtigste kilde til vand er “Loch Uigeadail”, der frit oversat fra gælisk betyder “Det mørke og mystiske sted” blev inspirationen til en af de første af en lang række nyheder fra Ardbeg. Den blev lanceret i 2003 som “Ardbeg Uigeadail The Ultimate Islay Single Malt Scotch Whisky” med tilføjelsen "Treacle, Bacon, Bonfires" så ingen kunne være i tvivl om hvad det handlede om. Heller ikke Jim Murray som senere kårede den som Whisky of the Year i 2009-udgaven af hans Whisky Bible, og siden er respekten for Ardbegs rige, tørvede whiskyer, der genkendes på deres fylde og forbløffende harmoni bare vokset og vokset.
I 2005 blev Ardbeg købt af luksusgiganten Louis Vuitton Moët Hennessy, og kort efter forlod Stuart Thompson, som Bill Lumsden ellers havde hentet ind som Master Distiller i forbindelse med overtagelsen, sin post. Han blev erstattet af Michael "Mickey" Heads, en indfødt Islayer, som fik 14 gyldne år frem til 2020, hvor han lod sig pensionere og blev erstattet af Colin Gorden.
I 2018 påbegyndtes byggeriet af et nyt Still-house som nu indeholder 4 nye kolonner mens det oprindelige Still-house er renoveret og ombygget således at det nu indeholder 6 ekstra washbacks (gæringstanke), hvilket betyder at det nu er muligt næsten at fordoble produktionen fra 1,4 mio. liter til 2,5 mio. liter.
Oprindelse
Region
følger