Fakta
- 6 stk. 632,40
2017 - Kir Yianni - 0,75l
Xinomavro Naoussa Cuvée Village
- 6 stk. 632,40
124,-
165,33 pr. l.
6 stk.
632,40
105,40 pr stk.
Spar 111,60
Beskrivelse
Dette er den blot 2. udgave af den seneste Xinomavro fra Kir-Yianni som på alle parametre overstråler den ellers også udmærkede debuterende 2015-årgang. Kir-Yianni har med vinene Ramnista og Kali Riza for længst bevist, at de har et eventyrlig godt greb om Grækenlands spændende blå national drue, og her prøver de via gæring ved lidt lavere temperatur og en lidt kortere maceration at skabe en vin med et mere jovialt og bredere appellerende udtryk.
Missionen er lykkedes uden at kompromittere den finesse der omgærder fin Xinomavro, og da Kir-Yianni samtidig valgte at markedsføre vinen til overkommelige priser blev den første årgang hurtigt udsolgt og nede i Grækenland var det var ikke populært, da Stellios Boutaris og hans team valgte ikke at følge succesen op med en 2016 udgave af vinen. Men som Stellios Boutaris senere har udtalt så skal "vi passe på vores succeser, og huske ikke at blive grådige".
Der er tale om frugt fra omkring 30 forskellige parceller rundt omkring i Naoussa-distriktet med varierende eksponering og jordbundstyper og i tilgift varierer de rodstokke man har valgt til Xinomavro-druen ligesom beplantningstætheden også varierer alt efter hvad der var på mode (hvor store maskinerne var) på det tidspunkt de 15-60 år gamle vinstokke blev sat i jorden. Med andre ord en mosaik af muligheder som skal veksles til en helhed i kælderen.
Der høstes i hånden og fremme på vingården sorteres frugten inden alle stilke fjernes og druerne knuses. herefter gennemgår mosten/massen en kold udblødning ved 8-10 grader i 5-8 dage inden temperaturen hæves og gæringen uden fremmede gærstammer langsomt går i gang i rustfrit stål og åbne betontanke. Den endelige cuvée sammenstikkes i det tidlige forår og modner herefter i 18 måneder for 75% vedkommende i små 225 liters franske og amerikanske fade (25% nye) mens resten modner i lidt større brugte 500 liters fade frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En dejlig aromatisk og saftig vin med blide tanniner, som ikke skræmmer nogen bort, og derfor et rigtig godt sted at starte, hvis man gerne vil blive gode venner med Xinomavro druen. Men også en vin som etablerede Xinomavro aficionados bør tage pejling af. Druens frugt og finesse er intakt, og vinen er et studie i, hvorledes man med lydhørt kælderarbejde kan skabe et bredt appellerende udtryk med en drue, der i lighed med Nebbiolo ellers ofte ikke er for novicer.
Producent
Den legendariske film Zorba the Greek fra 1964 endte med, at Anthony Quinn og Alan Bates dansede en desperat og desillusioneret syrtaki på stranden, mens Mikis Theodorakis fængende og flot spillede til. Nu danser grækerne på fallittens rand, men det forhindrer os ikke i at revitalisere vores græske sortiment, og siden sommeren 2015 har det været muligt at møde den ellers ukendte blå drue Xinomavro hos Løgismose.
Den måske ypperste ambassadør for druen Xinomavro hedder Kir-Yianni og ligger i den græske del af Makedonien, der netop regnes for Xinomavro druens højborg. Kir-Yianni er etableret så sent som i 1997, men dåbsattesten snyder en smule, idet der er tale om et prestigeprojekt for Boutaris familien, der har lavet vin i området i over 100 år, og med en bred margin er Grækenland mest velkonsoliderede vinfirma.
Kir-Yianni blev grundlagt i 1997 af Yiannis Boutaris, men allerede fra 1999 har det været hans søn, den karismatiske Stellios Boutaris, som har stået i spidsen for projektet, mens Yiannis i stedet har passet sit virke som borgmester i Thessaloniki.
Vingården opererer fra to lokationer på hver sin side af Vermion bjerget, hvor jordbunds- såvel som de klimatiske forhold varierer, og det afspejles i de vine, som produceres. Dertil kommer at man gerne vil vise såvel den oprindelige måde at vinificere Xinomavro på og så en mere moderne tilgang, der rækker ud efter det publikum, som måske ikke har lyst til at beskæftige sig med vine, der kommer med højt tanninindhold i retning af gammeldags Barolo, og derfor kræver tålmodighed.
Kir-Yianni har ramt en åre i tiden, og det har skabt mulighed for at kigge ud over druen Xinomavro. Således produceres der nu også røde vine med et lidt mere internationalt snit båret frem af Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon samt hvide vine hvori den lokale Roditis drue får selskab af Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Oprindelse
Region
Græsk-Makedonien ligger i det nordlige Grækenland grænsende op til Makedonien, Bulgarien og Albanien. Regionen har produceret vin i årtusinder, og vindyrkning er dybt forankret i kulturen. Klimaet er især i den nordligste del kontinentalt og regionen er mange steder præget af bakker og skråninger. Hoveddruerne er den Xinomavro, en af landets vigtigste blå sorter samt Rhoditis og Limnio. Nogle steder eksperimenteres også med internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Syrah. Græsk-Makedonien er hjemsted for nogle af Grækenlands bedste og mest holdbare rødvine.
Distrikt
Naoussa ligger i det nordlige Grækenland i den region, der kendes under navnet Græsk-Makedonien. Vinmarkerne ligger rundt om selve byen Naoussa på de østlige skråninger af bjerget Mont Vermion, og Naoussa er ikke som de fleste andre græske vindistrikter præget af Middelhavsklima men mere kontinentalt klima med kølige bjergvinde. Jordbunden er rig på kalksten og ler. Kun den blå druesort Xinomavro er tilladt, og de producenter, der har plantet andre sorter, må anvende PGI Macedonia og ikke PDO Naoussa. Xinomavro er rig på syre og tannin, og vinene er ekstremt længelevende på linje med nebbiolo vinene fra Piemonte. De rangeres blandt Grækenlands fineste rødvine.