1/1/1970 |
Grillede makreller
Med kartoffelsalat og chipotlemayonnaise. Makrellen er en vaskeægte sommerfisk, og som bekendt har den en lang række anvendelsesmuligheder både som røget, serveret med forskellige saucer og ikke mindst som råmarineret. Men der er ikke meget, der slår en friskfanget makrel, som er grillet under åben himmel. Ikke alene smager makrel fantastisk, men den indeholder desuden masser af gode fedtsyrer og vitaminer.
Ingredienser
- Makreller
- 4 stk små makreller
- 2 spsk olivenolie
- Salt og friskkværnet peber
- Chipotle mayonnaise
- 4 stk pasteuriseret æggeblomme
- ½ tsk salt
- 1 tsk dijonsennep
- 1 tsk citronsaft
- ½ tsk hvidvinseddike
- 2 dl vindruekerneolie
- 2 stk syltede chipotle chilier
- 7 stk semi-dried tomater
- 1 fed presset hvidløg
- 1 håndfuld finthakket kørvel
- Salt og friskkværnet peber
- Kartoffelsalat
- 12 stk små runde rødbeder
- 12 stk nye danske kartofler
- 1 stk fennikel
- 2½ dl lys hønsefond eller vand
- 1 spsk Løgismose smør
- 2 spsk balsamicoeddike
- ½ tsk fennikelfrø
- 12 stk små karotter med top
- Groft salt til bagning
- Pynt
- Grønne krydderurter f.eks. forskellige typer karse
Sådan gør du
Makreller
Step 1. Få fiskemanden til at rense makrellerne, men bed ham om at lade hoved og hale blive på fisken. Vend makrellerne i olivenolie og krydr med salt og peber. Lad dem trække på en tallerken, til du er klar til at grille.
Chipotle mayonnaise
Step 1. Pisk æggeblommerne seje med salt og tilsæt sennep, citronsaft og eddike. Pisk og tilsæt olien i en tynd stråle, til mayonnaisen har samlet sig. Hak chilier og tomater, kom dem i mayonnaisen sammen med hvidløg og kørvel. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Kartoffelsalat
Step 1. Forvarm ovnen til 180 grader. Kom groft salt i bunden af et ildfast fad. Rens rødbeder og kartofler, dup dem tørre, læg dem i fadet og bag dem i ovnen i ca. 45-60 minutter. Rødbederne skal måske bage lidt længere. Tag fadet ud af ovnen og afkøl lidt, inden skallen smuttes af rødbederne. Børst kartoflerne fri for salt og del herefter hver kartoffel i to. Snit fenniklen helt tyndt og læg strimlerne i iskoldt vand. Bring hønsefond, smør, balsamico og fennikelfrø i kog i en gryde. Kom karotter og de bagte rødbeder i fonden og kog op. Skru ned, kog væsken ind og rør i grøntsagerne, til de begynder at glasere og blive blanke. Grill kartoflerne på skærefladerne, så de får et flot mønster.
Step 2. Grill makrellerne over direkte varme i ca. 2 minutter på hver side. Smør grillristen med lidt olie, så skindet ikke sidder fast. Slyng fenniklen i en salatslynge lige inden anretning og vend den sammen med de grillede kartofler og de glaserede rødbeder og karotter. Giv evt. grøntsagerne et lille ekstra skud balsamico. Fordel kartoffelsalaten på et fad og læg de grillede makreller ved siden af. Pynt med lidt krydderurter og server chipotlemayonnaisen til.
Andre forslag
Svampebygotto
Byg har været en del af bondekøkkenet og i Danmark har vi en lang tradition for at dyrke ko...
Vegetargryde med græskar, linser og svampe
Simreretter findes i tusindvis – der er dem med kylling eller hane, dem med kalv og med oks...
Braiseret bov med beder og gulerødder
Boven er en udskæring med meget bindevæv og skal d...
Stegt gråand med kål & kvædekompot
1. september indledes vildtsæsonen. Det er atter blevet til at spise vildt – og sæsonen sta...
Pasta med grillede artiskokker
Vi holder så meget af det – det italienske køkken. Her er grundstenene nøje udvalgte råvarer, det...
Svampe à la creme med spejlæg
Det er svært at komme uden om svampetoast, når de spiselige svampe begynder at titte op af jorden...
Friteret pighvar med persillepuré, bønner og kålskud
Fisk hører ikke kun sommeren til – og nu hvor den danske Bocuse d’Or kandidat Sebastian ynd...
Grillspyd med kødboller og couscoussalat
Grillede kyllingekødboller på spyd og en klassisk couscoussalat er en skøn og nem aftensmad, når ...