Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 3.034,50
Asti Spumante Metodo Classico De Miranda
- 6 stk. 3.034,50
595,-
793,33 pr. l.
6 stk.
3.034,50
505,75 pr stk.
Spar 535,50
Beskrivelse
Dette er den mest ekstreme Asti Spumante der produceres. Et finurligt mesterværk fra Giorgio Rivetti og hams team og også et pay-back til den Moscato druen, som skabte hele fundamentet for den verdensomspændende respekt og sympati som nu strømmer La Spinetta og Contratto i møde.
Der er tale om frugten fra families ældste vinstokke med Moscato som er vokset ud af autoklaven for at gære en lille smule ekstra i flasken inden den får lov til at udvikle sin kompleksitet sammen med gærresterne i samfulde 48 til 60 måneder inden bundfaldet skydes bort og den modtager sin Champagne prop som en Metodo Classico Non Dosé.
En livlig, unik og delikat Moscato med mild kompleksitet og fornem balance mellem sødmen fra de eksotiske frugter, de subtile citrusnoter og den underliggende sprøde næsten salte mineralitet. Selvom den smager vidunderligt lige nu er det også en Asti Spumante med perspektiv, og den er et "Must Try" både for dem som ikke kan forestille sig at en Sauterne kan få kamp til stregen af bobler og dem som ikke kan forstille sig at Metodo Classico kan give anledning til subtil sødme.
Der er tale om druer der langsom er gæret i rustfrit stål efter alle stilke er fjernet. Allerede da alkohol procenten passerede de 5% er gæringen standset ved nedkøling og herefter er der sket en filtrering inden vinen i november er blevet fyldt på flasker for at få lov til at gære på ny. Også denne anden gæring sker ved meget lav temperatur således at det tager op mod 6 måneder at nå fra 5 til 7% i alkohol. Her standses gæringen ved nedfrysning hvorefter vinen modne sur Lie ved en temperatur på minus 2 grader i 48 måneder inden flaskerne i løbet af 4 uger ved håndkraft og stadig under frost rejses til lodret og gøres klar til degorgement.
Det er en vin hvis tilblivelse er så speciel at den måske bedst nydes sole mens man undrer sig over fænomenet, men den er også vidunderlig både sammen med desserter med en frisk note og pikante oste. På den nu hedengangne Ristorante Era Ora på Christianshavn blev den serveret sammen med 3, 5 og 7 år gammel Parmesan, chili, mandler og italiensk blomsterhonning. Det var enestående!
Producent
Contratto er et af Italiens historiske vinhuse, som nu er på vej tilbage mod fordums styrke og betydning. Det var det første vinhus i Italien, som producerede mousserende vine ved hjælp af det som italienerne i dag kalder Metodo Classico. Det vil sige en fornyet gæring i flasken fulgt af års modning og en afsluttende justering af sødmen i forbindelse med det afsluttende degorgement. Huset er da også oprindeligt indrettet som en kopi af et Champagnehus med dybe kældre og hvad dertil hører. Det er ufatteligt smukt, og Contratto er i dag kommet med på UNESCOs verdensarvsliste.
I begyndelsen af forrige århundrede oplevede Contratto en florissant periode med en stor eksport til især Storbritannien, hvilket den dag i dag reflekteres i flere af vinenes navne, men under og mellem de to verdenskrige begyndte der at brede sig et mildt forfald i det imposante hus. De vine, der stadig blev produceret, begyndte at hobe sig op i de kilometer lange gange under Canelli’s gader. Det var både gnisten, kunderne og til sidst også kvaliteten, som manglede, og i 1993 efter 126 års business kastede familien handsken i ringen og solgte hele herligheden til byens berømte grappadestillatør Carlo Bocchino.
Carlo Bocchino påbegyndte den istandsættelse, som har gjort huset til den smukke oplevelse, det er i dag, men da de omfattende restaureringsarbejder var afsluttet mistede han interessen for projektet og de mousserende vine. Carlo Bocchino måtte indrømme, at hans store passion fortsat var familiens grappaproduktion, og at han og hans organisation ikke havde kræfterne til at skænke produktionen af de mousserende vine og det efterfølgende salgsarbejde den nødvendige opmærksomhed. Carlo Bocchino var imidlertid ikke interesseret i at Contratto skulle ende i bagkataloget hos en af de store internationale spillere og det historiske vinhus var derfor ikke til salg for enhver pris.
Her kom Giorgio Rivetti, den berømteste af brødrene fra La Spinetta (vinhuset med de berømte næshornsvine) ind i billede. Han havde med sin Moscato d'Asti og siden med sine Barbera- Barbaresco og Barolo-vine og den kontroversielle Le PIN for længst etableret sig som en af de største stjerner i Piemonte, og da han altid havde haft en stor kærlighed til mousserende vine (det har de fleste italienske vinmagere), var han klar til at begive sig i kast med endnu et eventyr. Og da Giorgio Rivetti været en tur eller tre igennem kældrene, var han ikke i tvivl. Dette var en chance, han og hans familie kun ville få denne ene gang, og i efteråret 2011 blev det legendariske Contratto brand indrulleret i den succesombruste Rivetti-familie.
"Vi er meget glade for at have erhvervet denne vigtige facilitet" sagde Giorgio Rivetti i forbindelse med overtagelsen og fortsatte: "Det har længe været en drøm for os at komme ind på markedet for mousserende vine og der er fantastisk at kunne gøre det med et prestigefyldt brand. Fra nu af kommer vi til at arbejde for at gøre Contratto kendt i hele verden via den anseelse vi allerede nyder i udlandet. Vinene nyder endnu ikke den anerkendelse, de fortjener på den internationale scene, men nu kan vi åbne dørene for dem med vores Barbaresco, Barolo og Moscato. Vi har det ambitiøse mål, at Contratto skal anerkendes som værende den bedste producent af mousserende vine i Italien, og jeg vil fortage alle nødvendige investeringer for at nå dette mål."
Nu mere end 10 år senere kan Giorgio Rivetti og hans team vel nærmest skrive "mission completed" på deres cv., og trods stor respekt for alle de andre projekter, som Rivetti-brødrene har kastet sig ud i, er dette måske det mest imponerende. Den købte frugt fra Oltrepo Pavese er fortid. Drømmen om at skabe en hel portofølge Spumanti uden brug af dulmende dosage er gået opfyldelse. Og nok så vigtigt: Da vinstokkene på de nye parceller, der alle ligger i Alta Langha, Piemontes nye denomination dedikeret til mousserende Alta Langha, endnu er unge, så er der endnu større oplevelser i vente.
Som en af vores erhvervskunder lidt pudsigt fik det formuleret, da vi havde inviteret hende med ned til Piemonte: ”Det er så godt, at det næsten er for godt til at være sandt”.
Contratto kom ind i Løgismose familien i foråret 2013, så vi har været heldige at få lov til at følge med på sidelinjen næsten lige siden Rivetti-brødrene officielt fik nøglerne til den imponerende kælder i Canelli. Du det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Asti er et vindistrikt i Piemonte i det nordvestlige Italien. Asti er både navnet på en provins og en by. Druedyrkningen foregår hovedsageligt i bakkerne syd for Asti by, og der laves grundlæggende to typer med hver deres egen selvstændige DOCG, Asti og Moscato d'Asti. Der bruges udelukkende en variant af Muscat, der kaldes Muscat Blanc á Petit Grains. På linje med Brachetto d'Acqui, som også produceres i Piemonte, er Moscato d'Asti lavalkoholisk, sød og aromatisk. Den indeholder kulsyre, men kun på frizzante niveau dvs ca 1 atmosfæres tryk, hvorfor den lukkes med almindelig korkprop. Asti (som tidligere hed Asti Spumante) er en anelse tørrere og har et alkohol niveau på 7,5-9,5% samt et højere tryk end Moscato d'Asti. Den lukkes med den karakteristiske champagneprop og holder min 3,5 atm tryk.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter