Pinot Noir
345 resultater
Type
Land
Region
Distrikt
Årgang
Pris
Vis kun varer på tilbud
Anmeldelser
Vinproducent
Produktionsmetode
Passer godt til
Forhandler
Fine Wine
Alkoholfri
- Spar 20%
Champagne Dom Pérignon Brut - Methusalem 6L
93 pointRobert Parker - The Wine Advocate
61.479,20
Normalpris 76.849,-
12.808,17 pr. l.
- 6 stk. 599,70
Niederosterreicher Terrassen Rosé
90 pointFalstaff Magazin
99,95
pr. stk. v/6
Normalpris 145,-
193,33 pr. l.
- Spar 20%
Chassagne-Montrachet Clos Saint-Jean 1. Cru Rouge
92 pointAllen Meadows - Burghound
532,-
Normalpris 665,-
886,67 pr. l.
- Spar 25% v/3 stk.
Champagne Sapience Brut Nature BIO
96 pointJames Suckling
1.497,-
pr. stk. v/3
Normalpris 1.996,-
2.661,33 pr. l.
- Spar 20%
Champagne Clicquot Brut Yellow label
94 pointDecanter Magazine
407,20
Normalpris 509,-
678,67 pr. l.
- Spar 25% v/3 stk.
Champagne Les Crayères Brut Nature BIO
795,75
pr. stk. v/3
Normalpris 1.061,-
1.414,67 pr. l.
Pinot Noir
Pinot Noir-druen er kendt for sin alsidighed og elegance. Dens rødder i Bourgogne og dens dybe forbindelse til nogle af de mest prisværdige rødvine gør den til en favorit blandt vinelskere verden over. Se udvalget af vores mange Pinot Noir-vine her på siden.
Hvad kendetegner Pinot Noir?
Pinot Noir er en velkendt og yndet drue, der har bredt sig til fjerne hjørner af vinverdenen, og den er nu den 10. mest plantede sort i verden. Det er en urgammel sort, som højst sandsynligt er få generationer fra den oprindelige vilde vin, Vitis Sylvestris. Den præcise oprindelse er ukendt, men de stærke associationer til Bourgogne og de sparsomme historiske referencer, der er for druen, placerer den med overvejende sikkerhed i Bourgogne.
Pinot Noir muterer let, hvilket har resulteret i et væld af kloner med små variationer mellem hinanden, herunder bærrets størrelse, farveintensitet og modningstidspunkt. Pinot Noir er blandt andet tæt genetisk relateret til både den grønne Pinot Blanc og den grålige Pinot Gris (også kendt som Pinot Grigio i Italien).
Hvordan smager Pinot Noir?
Pinot Noir repræsenterer en særlig kategori af de blå druer, idet drueskallerne indeholder færre fenoler, og vinene deraf bliver både relativt lyse og mindre tanninholdige end stort set alle andre blå sorter.
Inden for kategorien rødvin er vine på Pinot Noir derfor ofte karakteriseret som lette og bløde. Sorts-aromaerne er defineret af bær som jordbær, kirsebær og hindbær. Pinot Noir i kølige klimaer frembringer vine med relativt høj syre og aromaer særligt fra skovbær. Varme klimaer frembringer vine med et lavere syreniveau og typisk med aromatiske indslag fra modne jordbær og lakrids. Har vinen lagret på fad, vil aromaerne være domineret af vanilje, smør og brioche.
Gennem flaskelagring kan de bedste Pinot Noir-vine danne fascinerende kompleksitet med aroma af svampe, muldjord, kostald og hængt vildt. I Champagne-området vinificeres Pinot Noir som regel til hvidvin, og her er aromaerne mere præget af fuldmodne æbler.
Hvor dyrkes Pinot Noir-druen?
Den nordlige del af Côte d’Or i Bourgogne er reference for Pinot Noir-vin globalt, og de dyreste og mest eftertragtede kommer fra Grand Cru-markerne placeret midt på skråningen med optimal dræning og soleksponering. Pinot Noir dyrkes også i resten af Bourgogne og i den indre del af Loire, særligt i Sancerre, Alsace samt i Champagne, hvor Pinot Noir er den mest dyrkede druesort.
Uden for Frankrig nyder Pinot Noir voksende popularitet i Tyskland, specielt i regioner som Baden, Ahr og Pfalz, hvor den går under navnet Spätburgunder. Østrig og Italien producerer også fremragende vine på Pinot Noir-druer – den kendes i øvrigt som Pinot Nero i den nordlige del af Italien. I Spanien er druen primært plantet i Catalonien, hvor den anvendes til at fremstille Cava.
Globalt har Pinot Noir fundet et andet hjem i køligere klimazoner – ofte side om side med Chardonnay. Blandt disse regioner er Patagonien i Argentina, Leyda Valley i Chile, Yarra Valley og Adelaide Hills i Australien samt Martinborough og Central Otago i New Zealand. I Sydafrika trives den i Walker Bay og i Elgin. Pinot Noir har også en fremtrædende rolle i USA, hvor den især dyrkes i det nordlige Californien og Oregon. Vinene fra den nye verden er typisk lidt fyldigere, mere solmættede og alkoholrige end dem fra særligt Frankrig og Tyskland.
En krævende og kræsen drue
Pinot Noir er ikke nogen let og taknemmelig drue at dyrke – faktisk stiller den store krav til sine vækstforhold. Først og fremmest gør den kompakte klasestruktur, at druen er særligt udsat for råd. Herudover vil druen ikke have et for varmt klima, men omvendt springer den tidligt ud, hvilket gør den sårbar over for frost. Jordbunden, hvor Pinot Noir dyrkes, må hverken være for fugtig eller næringsrig. For meget af begge giver store druer med vandig smag, der i samspil med den i forvejen tynde skal øger risikoen for råd.
I vineriet skal Pinot Noir fortsat håndteres forsigtigt. Her må gæringen endelig ikke være for varm, da det kompromitterer de fine frugtnuancer i druen. Flere og flere producenter vælger delvist at bruge hele klaser under gæringen – både for at tilføre lidt fenoler, som druen er naturligt lav på, og for at give et strejf af ekstra frugtighed, som accentueres gennem den intracellulære gæring, der opstår i druerne.
Sådan bør Pinot Noir serveres
Pinot Noir bør som hovedregel serveres i et Bourgogneglas, hvor den runde form og store overflade fremhæver druens attributter. Se hele udvalget af vinglas her.
Et afgørende punkt, hvor Pinot Noir adskiller sig fra mange andre rødvine, er serveringstemperaturen, som grundet vinens lave tanninindhold og elegante struktur gerne må være omkring 15 °C. Hvis der er tale om en helt let, ung vin, kan temperaturen dog sænkes helt ned til 12 °C. En sådan udgave kan også serveres i et lidt slankere glas, men vær opmærksom på, at det også slanker vinen, fremhæver syren og nedtoner frugtsødmen.
Pinot Noir og mad
Med sin gennemgående lette struktur skal du være opmærksom på, at Pinot Noir-vine har deres begrænsning kulinarisk, idet de let kan overdøves af for mørkt kød og for kraftige saucer.
Fjerkræ og fjervildt er glimrende til Pinot Noir, da kødets struktur også er finere end for eksempel okse eller hårvildt. Er der tale om mørkt fjerkræ eller fjervildt, kan man med fordel gå efter en fyldigere version – enten fra den nye verden eller fra Premier - eller Grand Cru-marker i Bourgogne eller tilsvarende kvalitetsniveau. Fransk Pinot Noir går naturligvis også godt i spænd med klassiske franske retter som coq au vin og boeuf bourguignon.
Gode typer garniture er svampe, løg, bønner, linser, kål og de fleste rodfrugter, herunder kartofler. Servér en let til mellemkraftig sauce uden for meget kollagen til. Lettere typer indmad som fugle- eller kaninlever eller brisler er også velegnet til Pinot Noir.
Druens lave tanninindhold gør den til en af de bedste rødvine til fisk. Styrk matchet ved at sammensætte fiskeretten til at møde vinen bedst muligt gennem tilberedning som stegning eller grill og ligeledes garniture til den kraftige side. Ærter Française er også en glimrende garniture, hvor bacon danner et fint bindeled til aromaerne i vinen.
Pinot Noir-baseret champagne og mousserende vin er gennemgående kendetegnet ved deres fyldighed, som gør dem velegnet til mad. I mange tilfælde kan de bruges på linje med rødvine på Pinot Noir, men også til retter med tilberedte skaldyr.