Fakta
- 6 stk. 6.808,50
2019 - La Spinetta - 0,75l
Barbaresco Starderi Vürsù
- 6 stk. 6.808,50
1.335,-
1.780,- pr. l.
6 stk.
6.808,50
1.134,75 pr stk.
Spar 1.201,50
Anbefalinger
James Suckling
97
Beautiful aromas of plums and violets with some flint. Full-bodied. Layered and softly chewy. Meat, berry and hints of cedar and nutmeg. Flavorful finish. Solid and very together with a softness at the back of the palate. James Suckling - August 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
95
Perfumed and bright with dark rose and wild plum. The wine is solid and dense, with a pretty presentation of fruit that feels healthy and crunchy at the same time. The tannins are well integrated into this structured, full-bodied Barbaresco. The Starderi has shown a very consistent performance over the years. Monica Larner - Juni 2022
Wine Spectator
95
December 2022
Beskrivelse
Dette er La Spinettas berømte Barbaresco fra Vigneto Starderi, der, lige siden 1996-årgangen debuterede på markedet omkring årtusindskiftet, har begejstret vinanmeldere på hele kloden med sin enestående balance mellem fadenes søde tanniner og Nebbiolo druens subtile aromaspil. For eksempel har Robert Parker og hans folk i marken med én undtagelse begavet alle årgange med mellem 90 og 96 point hvilket placerer Vigneto Starderi - eller Starderi Vürsù som den nu hedder - helt oppe i toppen af Nebbiolo-hierarkiet hos den stadig indflydelsesrige Wine Advocate.
Druerne høstes på den sydligste, stejleste og mest kalkrige del af Spineta ’s 6,5 ha. på Starderi, der er en af de mest berømte skråninger oppe bag Neive, og her har Rivetti-brødrene arbejdet efter bæredygtige principper uden brug af herbicider og pesticider, og sågar også uden traktorer og andet tungt materiel, som kan komprimere jorden lige siden de købte sig ind på skråningen.
Der er efterhånden tale om 60 år gamle vinstokke og druerne plukkes manuelt med en soignering såvel oppe på skråningen som i vinkælderen hvorefter alle stilke fjernes inden druerne gærer til vin uden knusning og uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Vinen er modnet 20 måneder i nye (20%) og én gang brugte franske fade og efterfølgende er den endelige cuvée sammenstukket i rustfrit stål. Her har vinen fået lov til at sætte i 3 måneder inden den er tappet uden klaring eller filtrering og til sidst modnet yderligere 8 måneder i flasken inden frigivelsen.
En imponerende vin, som det er vidunderligt bare og sidde og opleve mens den langsomt tager på i vægt i glasset, og hvis man synes tanninerne stadig er vel pågående er hjælpen nær i form af for eksempel saftige bøffer fra velhængt oksekød. Eller hvis det skal være lidt mere originalt en svamperavioli med stegte svampe, brændt rosenkål, basilikumpuré og friske revne hvide trøfler.
Ved at tilbageholde en del af produktionen, ved at tappe særlige Riserva udgaver på magnum flasker og ved at tilbyde pakning i særlige OWC-trækasser (Original Wood Casas) har La Spinetta, som en af de foreløbig få Barbaresco-producenter bevæget sig ind i det såkaldte Fine Wine-univers, der oprindeligt var et fransk fænomen centeret omkring Bordeaux og Bourgogne. La Spinetta er således spurtet fantastiske 194 pladser frem på den såkaldte Liv-Ex liste i 2021, og troner nu som nr. 8 i Italien og nr. 40 i det hele taget på listen over denne verdens mest interessante og efterspurgte vine.
Producent
Giorgio Rivettis nærmest magiske trylleri først med Moscato, siden med Barbera og nu også med Nebbiolo og Sangiovese har taget verden med storm.
Giorgio producerer aromatiske, frodige og koncentrerede vine, der skaber umiddelbar begejstring straks de frigives til salg. Men det er også vine, der på forunderlig vis belønner dem, som vælger at vente på de ekstra dimensioner og de mere subtile aromaer, som flaskemodningen til overflod bringer til La Spinetta's røde topvine.
Det er næsten for godt til at være sandt, men anmeldelserne i den internationale presse har dokumenteret det gang på gang, og det er ganske vist: La Spinetta er i dag placeret helt oppe i toppen af hierarkiet ikke bare i Piemonte, men i hele Italien.
Rejsen mod tinderne begyndte i 1977 da Giuseppe og Lidia Rivetti producere de første 7.000 flasker Moscato d'Asti fra vinmarkerne på toppen af bakken La Spinetta. Vinen som i dag hedder Bricco Quaglia satte nye standarter for, hvor forfriskende en sød vin kunne være, og den dannede grundlaget for de lykkelige investeringer, som senere fulgte.
I 1985 så markedet de første røde Barbera vine fra Asti, og i 1989 fulgte Le Pin på Nebbiolo, Barbera og Cabernet Sauvignon, som et blændende eksempel på, hvad man kunne levere i den mere rummelige Langhe appellation. I 1995 kom så den første Barbaresco med det nu legendariske næsehornslignende væsen på etiketten, og siden er det gået stærkt. I 2000 blev der tilkøbt 8 interessante ha. Barolo. I 2001 fulgte nærmest ved en tilfældighed 65 ha. med vinstokke og olivenlunde i Toscana. I 2011 blev det interessante Piemonte baserede Vermouth, Liquori og ikke mindst Spumantehus Contratto indlemmet i familien, og endelig blev der i 2018 erhvervet nogle hektar i bakkerne nede omkring Tortona i det allersydligste Piemonte med den unikke genopstandne druen Timorasso.
I de senere år har Spinetta ved at tilbageholde en del af Barolo og Barbaresco-produktionen, ved at tappe særlige Riserva udgaver på magnum flasker og ved at tilbyde pakning i særlige OWC-trækasser (Original Wood Casas) formået at bevæge sig ind i det såkaldte Fine Wine-univers, der oprindeligt var et fransk fænomen centeret omkring Bordeaux og Bourgogne. La Spinetta er således spurtet fantastiske 194 pladser frem på Liv-Ex listen i 2021, og tronede der som nr. 8 i Italien og nr. 40 i det hele taget på listen over denne verdens mest interessante og efterspurgte vinhuse.
Alt i alt en fantastisk succesfyldt rejse frem mod flere end 150 ha. med egne vinmarker, produktion af en bred vifte af store vine på 4 forskellige platforme, som nu til sammen begaver markedet med mere end 700.000 bæredygtigt og/eller økologisk producerede flasker om året.
La Spinetta har været en del af Løgismose familien siden 2012. Se det næsten komplette sortiment her
Oprindelse