Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 3.034,50
Barbaresco Starderi
- 6 stk. 3.034,50
595,-
793,33 pr. l.
6 stk.
3.034,50
505,75 pr stk.
Spar 535,50
Anbefalinger
Wine Enthusiast
93
Drying cherries, dried roses, and a medley of warm sweet and savory spices are lifted by hints of dried forest floor on the nose of this Barbaresco. Elegant and precise, this wine shines with superfine tannins and tart red berries. The savory, earthy finish evokes roasted shiitake mushrooms with a sprinkle of herbs. Jeff Porter - September 2024
Beskrivelse
Dette er den ene af de to imponerende top Barbaresco vine fra Renato Fenocchio, som i den grad lader hånt om de generaliseringer, som fortæller, at Barbaresco stilmæssigt skulle være mere elegant og mere feminine end Barolo. Her bliver intensitet virtuost formidlet. Udtrykket er storartet, men for de allerfleste vil det angiveligt være umuligt, at spotte om dette er Barolo eller Barbaresco.
Frugten kommer udelukkende fra den sydvestlige side af den stejle Starderi-skråning, der ligger oppe bag Neive som er den nordligste og efter manges mening bedste af de "crus", der er medtaget i den officelle "Le Menzioni del Comune di Barbaresco." Her har Milva og Renato Fenocchio efterhånden fået lagt hånd på 5 små parceller, som under deres regime ikke har mærket et eneste pust fra sundhedsskadelige pesticider eller fungicider.
De ældste dele er tilplantet i 1967 og frugten herfra udgør rygraden i denne vin. Druerne er plukket i starten af oktober med en sortering såvel oppe på Starderi som nede foran kælderen. Alle stilke fjernes inden druerne bliver delvist knust og spontangærer uden fremmede gærstammer i 3-4 uger i rustfrit stål. Vinen stabilises helt enkelt ved, at tankene efter gæringen rulles ud på gårdspladsen i november/december kulden. Herefter modner vinen 19 måneder på et 5.000 liters fad fra Slovonien frem mod det endelige sammenstik. Vinen har herefter fået lov til at sætte sig inden den er aftappet på flaske uden filtrering i sensommeren 2021.
En intens subtil stadig ungdommelig Barbaresco, som med fordel kan dekanteres, inden den skal nydes. En flot Nebbiolo hvor fadet taktfuldt forbliver i baggrunden, mens hyldebær, blåbær og brombær langsomt kommer til live for til sidst, sammen med falmende roser, mandler, lakrids, klistret tovværk og tobak, at levere et blændende aromaspil. På én gang rig, rank og dyb og dertil med smukt modne tanniner og en underliggende strøm af mineralitet, som løfter oplevelsen helt derop, hvor man ikke kan forvente meget mere fra en Barbaresco.
Prøv den sammen med kølle fra en krondyrkalv marineret i rødvin og krydderurter natten over og derpå stegt i ovn sammen med marinaden og bacon, sådan som Anne Hjernøe gjorde det, da hun var i Brexitland sammen med Anders Agger.
Producent
Det er forunderligt, at de usædvanlig delikate vine fra Renato Fenocchio foreløbig har formået at flyve under de nationale og internationale anmelderes radar. Eller også er det ikke så underligt, for Renato Fenocchio kalder sig for "Un Contadino a Neive" (en bonde fra Neive), og selvom det nu snart er 20 år siden han fremstillede sine første 1.349 flasker Barbaresco i garagen hos en ven, ligger det ikke til ham at sende flasker af sted til bedømmelse hos Gambero Rosso, Veronelli, Duemilavini - eller hvad de nu ellers hedder alle sammen.
"Hvis de vil bedømme vores vine, må de komme forbi og købe de flasker de skal bruge" siger Milva, der er Renatos hustru og partner, og fortsætter: "Vi behøver dem ikke. Selvom vi i de gavmilde år efterhånden producerer op mod 40.000 flasker, er vi så heldige, at vi har fundet sammen med en stribe internationale aktører, som har stolet på os og deres egne smagsløg. Faktisk har de i flere år lagt billet ind på mere, end vi kan produceres, og lige nu beholder vi kun omkring 15% til os selv, vores venner og det lille Enoteca Regionale oppe i Barbaresco."
Renato og Milva er begge børn af vinbønder. De har sideløbende med skolen hjulpet til i vinmarkerne og mødte hinanden tidligt mens Milva studerede arkitektur på universitetet og Renato arbejde hos Bruno Giacosa og flere andre af de store kanoner i Barbaresco. De besluttede tidligt, at de sammen ville følge i deres forældres fodspor, men da de fortalte, at next generation ville stoppe brugen af kemi i vinmarkerne, opstod der splid. Hverken forældrene eller de andre vinbønder troede på, at det ville være muligt at producere ordentlige druer i tilstrækkelige mængder uden pesticider og fungicider, og da Renato samtidigt udviklede en alvorlig allergi efter for mange år sammen med bekæmpelsesmidlerne, besluttede Renato og Milva at etablere deres egen vingård.
Det var i 1993, og i 8 år derefter solgte de deres frugt til Batasiolo, Bruno Giacosa, og hvem der elles betalte en god pris. I den periode arbejde Milva stadig ved siden af, og næsten alt, hvad der kom ind, blev geninvesteret i nye vinmarker bl.a. interessante små parceller på Vigneto Tublè, Vigneto Basarin og ikke mindst adskille parceller på Vigneto Starderi.
I 1999 og 2001 kom døtrene Aurora og Elena til verden og året efter var en ny kælder klar til at modtage de første druer oppe mellem Tre Stelle og Cottà. Bonden Renato Fenocchio kunne således fuldføre sin forvandling til vinproducent samtidigt med, at økonomien tillod, at Milva ikke længere behøvede at arbejde ved siden af.
Renato og Milva kultiverer i dag 11 ha. med de traditionelle druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto og så yderligere 2,5 ha. på den stejle Cissone skråning ved Serravalle, hvor de snart skal udleve drømmen om at forvandle Riesling, Pinot Noir, Viognier og den sjældne Nascetta til vin. Overalt er jordbundsforholdene ekstremt forskellige, og sammen med mikroklimaet på skråningerne betyder det, at det især i Nebbiolo vinene er muligt at opleve, hvad begrebet terroir betyder, hvis man kommer forbi inden husets to Barbaresco vine sammenstikkes. Og Renato er overbevist om, at indtrykket af terroir forstærkes af, at ingen af hans vinstokke på noget tidspunkt er blevet svækket af den "medicin", som følger med det konventionelle landbrug.
Renato og Milva har hidtil ikke ønsket at skilte med deres bæredygtige måde at forvalte deres jord og vores helbred og fremtid på, dels fordi de ikke ønskede, at deres vin skulle blive valgt af forbrugerne bare fordi de var økologiske, dels fordi de ikke har meget respekt for certificeringen, som de finder er en lempelig og bureaukratisk pengemaskine, som ikke længere udelukkende har miljøet og forbrugernes sundhed som første prioritet.
Ikke desto mindre har Renato og Milva ansporet af et par af deres største kunder i 2015 anmodet om en økologisk certificering, og fra og med 2020-årgangen vil alle vinene kunne bære det økologiske stempel hvis nogle partnerne måtte ønske dette. Men som Milva så syrligt udtrykker det, så er der kun tale om "papirflytteri". Således har vinene altid været fri for spor af pesticider. En detalje som Renato og Milva har kunnet dokumentere siden de i 2005 (og altså næsten fra starten af) har fået deres vine testet for 537 forskellige kendte pesticider inden aftapningen. En test som i øvrigt ikke indgår hverken i den økologiske eller biodynamiske certificering.
Renato Fenocchio har været en del af Løgismose familien siden august 2019. Se de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barbaresco er et vindistrikt i Piemonte i den nordvestlige del af Italien. Barbaresco ligger nordøst for byen Alba med vinmarkerne orienteret på bløde bakker i det, man kan kalde fødderne af Alperne. Jordbunden er domineret af kalkholdig mergel, og kun de bedste, sydvendte marker bruges til at dyrke Nebbiolo til Barbaresco. Som nabodistriktet Barolo skal Barbaresco udgøres af 100% Nebbiolo, men trods nær- og ligheder er der visse forskelle stilmæssigt på vinene fra de to distrikter. Barbaresco har et mildere og lunere klima som bevirker, at druerne modnes lidt tidligere. Vinene fra Barbaresco er generelt mindre tanniske og og mere frugtige end de til tider strenge vine fra Barolo. Barbaresco skal lagre min 2 år hvoraf et af dem skal være på fad.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter