Fakta
- 6 stk. 1.575,90
Barbaresco
- 6 stk. 1.575,90
309,-
412,- pr. l.
6 stk.
1.575,90
262,65 pr stk.
Spar 278,10
Anbefalinger
Luca Maroni Migliori Vini Italiani
90
April 2025
James Suckling
tidligere
2021-årgangen | 91-point | Maj 2024
2020-årgangen | 91-point | Juni 2023
2017-årgangen | 91-point | August 2020
Beskrivelse
Midt i Barolo-distriktet lige ovenfor landsbyen Serralunga d'Alba orkestrerer Paulo Lanzavecchia sammen med sine vinmagere Alberto Cugnetto og Silvia Viberti Villadoria’s portefølje, som efterhånden rummer flere end 25 forskellige vine funderet på druer fra egne vinmarker og også frugt og vine fra mangeårige samarbejdspartnere.
De bukker og takker selvfølgelig, når de indimellem begaves med stjerne drys, men deres primære fokus er - i en tid hvor priserne på Barolo og Barbaresco nærmer sig priserne på vinene fra de gyldne skråninger i Bourgogne - at forblive i øjenhøjde med forbrugerne og levere ”Value for Money”, og det kan kun kaldes en sympatisk strategi.
Hovedretten er selvfølgelig en mindre parade af Barolo vine, men Barbaresco er også kommet på programmet, efter at Villadoria har fået en særlig såkaldt ”ministeriel tilladelse” til at gære og efterfølgende modne vinene uden for produktionszonen. En tilladelse som kun ganske få andre producenter har modtaget.
Der er tale om købt frugt fra de kalkstensrige bakker omkring Barbaresco, Neive, Treiso og San Rocco Seno d'Elvio d'Alba. Overalt er høsten manuel, og fremme i Valladorias vineri fjernes alle stilke, inden druerne på traditionel vis knuses og i løbet af 3 uger forvandles til vin i Thermo regulerede rustfri ståltanke med hyppige overpumpninger og god tid til fuld malolaktisk forgæringen inden vinen først modner 9 måneder i mellemstore brugte fade og derpå yderligere 18 måneder i neutrale tanke. Herefter sammenstikkes den endelige cuvée, som klares, filtreres og fyldes på flasker, hvorefter vinen efter yderligere nogle måneder frigives som en Barbaresco.
Paulo Lanzavecchia kalder vinen for deres ”traditionelle” Barbaresco og fortæller, det ikke så meget handler om at imponere, men om at finde ind til ”balancen mellem kraft og ynde”. Fin duft af hindbær, både de solmodne og de syltede, og dernæst rose, hvid peber, anis og den der snert af tjæret tovværk, som ofte får lov til at forfølge druen Nebbiolo. Ikke voldsom, men fyldig og med tanniner som bestemt er tilstedeværende, men aldrig dominerende.
Oplagt til yppige pastaretter, og selvfølgelig også fin til oksekød hvad enten det er grillet, stegt, kogt eller stuvet.
Producent
Midt i Barolo-distriktet med udsigt overmod landsbyen Serralunga d'Alba orkestrerer Paulo Lanzavecchia sammen med sin far Daniele og deres 2 vinmagere Alberto Cugnetto og Silvia Viberti en portefølje på flere end 25 forskellige vine funderet på druer fra egne vinmarker samt frugt og vine fra mangeårige samarbejdspartnere.
De bukker og takker selvfølgelig, når de indimellem begaves med stjernedrys, men deres primære fokus er - i en tid hvor priserne på Barolo og Barbaresco nærmer sig priserne på vinene fra de gyldne skråninger i Bourgogne - at forblive i øjenhøjde med forbrugerne og levere ”Value for Money”.
Vingårdens tidlige historie er foreviget i en lille tegneserie som illustrerer hvorledes Danieles bedstefar i sine unge år drømte stort og i årene op mod den første verdenskrig emmigrede til Argentina for at dyrke majs og hvede. Hvorledes han kom til at længes efter Piemonte og vinstokkene og derfor til sidst vendte hjem til tidernes ugunst under og mellem de to krige. Her formåede han livet igennem at holde fanen højt således at den lille tegneserie bliver til et eventyr om "a man, a husband, an adventurer, a soldier, a farmer, a wine grower, a father who had the courage to look for a new way, to keep on dreaming even at the most difficult times", som til sidst bliver respektfuldt bliver kaldt "Senatùr" (piemontesisk for "senatoren") i lokalsamfundet.
Vinbonde var han ikke, men tæt på. Han drev en lille planteskole, hvor han blandt andet forædlede vinstokke, og da hans søn Pietro efter 2. verdenskrig gik landbrugsvejen begyndte opkøbet af små parceller, som i 1959 dannede grundlaget for etableringen af Villadoria. De første vine blev tappet i 1960'erne, og siden har der været tale om en stille, men stædig succes, hvor eksporten efterhånden er kommet at betyde mere og mere, og har dannet grundlag for at man tidligt begyndte at købe både druer og vine for at følge med efterspørgslen.
Produktionen er i dag flyttet til mere tidssvarende bygninger foran det oprindelige Tenuta Cappallotto, som nu huser administration, smagelokaler, 7 ferieboliger og nok så vigtigt nedenunder det hele kælderen, hvor nogen af Barolo vinene fortsat modner.
Data & fakta:
- Ejerforhold: Lanzavecchia-familien under ledelse af Paola Lanzavecchia
- Vinmagere: Alberto Cugnetto og Silvia Viberti
- Etableret: I 1959 da Paola’s bedstefar begyndte at opkøbe vinmarker og i 1964 tappede sine første egne flasker.
- Druesorter: Overvejende Nebbiolo og Barbera, men også Dolcetto og Merlot. Til de hvide Cortese, Arneis og en lille smule Chardonnay, og til de søde Brachetto og Moscato
- Tilplantet areal: 20 ha.
- Vinmarker: Adskillige parceller omkring vingården, der også hedder Tenuta Cappallotto, med udsigt over mod Serralunga d’Alba. Herunder parceller på de 3 berømmede (Menzioni Geografiche Aggiuntive) i Barolo Lazzarito, Meriame og Paradiso
- Årlig produktion: Op mod 600.000 flasker fordelt 19 røde, 4 hvide, 2 søde og 1 mousserende vin. Ca. 30% produceret på frugt fra egne vinmarker, resten på købt frugt eller i samarbejde med associerede vingårde
- Plantebeskyttelse: Konventionelt landbrug, men også med blik for bæredygtigheden og de kommende generationer. Det vil sige behersket brug af syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning
- Praksis: Konventionel vinfremstilling med gæring uden stilke i stål og neutrale tanke fulgt for de røde vines vedkommende af modning i store slovonske fade og/eller mindre slovonske og franske fade
- Manuel høst: Både manuel og maskinel høst
- Medlemskaber: Ingen
- Certifikater: Ingen
Løgismose har importeret en mindre udvalg af vinene fra Villadoria siden sommeren 2025. Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barbaresco er et vindistrikt i Piemonte i den nordvestlige del af Italien. Barbaresco ligger nordøst for byen Alba med vinmarkerne orienteret på bløde bakker i det, man kan kalde fødderne af Alperne. Jordbunden er domineret af kalkholdig mergel, og kun de bedste, sydvendte marker bruges til at dyrke Nebbiolo til Barbaresco. Som nabodistriktet Barolo skal Barbaresco udgøres af 100% Nebbiolo, men trods nær- og ligheder er der visse forskelle stilmæssigt på vinene fra de to distrikter. Barbaresco har et mildere og lunere klima som bevirker, at druerne modnes lidt tidligere. Vinene fra Barbaresco er generelt mindre tanniske og og mere frugtige end de til tider strenge vine fra Barolo. Barbaresco skal lagre min 2 år hvoraf et af dem skal være på fad.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter