SPIRITUSPRODUCENT
Gölles Edlen Brand & Feinen Essig
Det kommende generationsskifte hos Gölles fører allerede nu nye vinde med sig indenfor produktporteføljen, der tidligere centrerede sig om eddiker af exceptionel kvalitet.
David Gölles, den ældste af tre sønner, har bragt destillering ind i familiedynastiet, og på flere måder er der ikke langt mellem de to kategorier. Respekten og kærligheden for frugt og naturlige smags- givere, som nærmest ligger i familiens gener, fornemmes tydeligt i serien af spiritus, hvor vi nu for første gang giver mulighed for at smage David Gölles seneste nyhed, rom.
Hands on Gin, som var hans første destillat, har vundet mange fans i Danmark og er ved World Gin Awards blevet kåret som Østrigs bedste indenfor typen London Dry Gin. Har du ikke smagt den endnu, kan den varmt anbefales, og den passer glimrende til efterårsstemning med sin gode fylde og pikante krydring.
Alois Gölles Jr., Davids far og 2. generation af familien, har hilst det, de selv kalder ”fine spirits” velkommen og glæder sig over, at de gamle kobberkedler, som har været i familiens eje siden 1979, kan bruges til andet end forstadier til eddike. David brænder alt sit spiritus to gange på linje med, hvad man eksempelvis ser i Cognac, og han mestrer cuttet glimrende, hvilket fornemmes i den imponerende renhed, destillaterne udstråler.
HVAD ER CUTTET I DESTILLERING?
Forskellige typer alkohol har forskellige for- dampningstemperaturer og en gruppe af de mere ubehageligt smagende går under samle- betegnelsen fusel. De fordamper ikke så let som ethanol, og via destilleringsprocessen kan man separere dem fra hinanden. Ikke alle producen- ter er dog villige til at tage det økonomiske tab, der er forbundet med at stoppe destilleringen før fuselgruppen kommer med, og det kan smages i billigere spiritusser eller hvis brænde- ren ganske enkelt ikke er dygtig nok. Mængden af fusel er en af de afgørende faktorer for en spiritus’ kvalitet.