SPIRITUSPRODUCENT
Stauning Whisky
Stauning Whisky er et dansk Whisky-destilleri, som blev grundlagt af 9 whiskyentusiaster, som gik rundt med en drøm om at lave en dansk single malt whisky i samme høje kvalitet som single malt whisky fra Skotland.
Og de noterer, at der skal tre ting til for at lave whisky af høj kvalitet:
- Gode råvarer
- Respekt for tradition
- Tålmodighed
Stauning Whisky bruger kun de bedste lokale råvarer, og for at opnå den ønskede kvalitet destilleres i små pot stills, dels wash stills, dels spirit stills.
Ud over single malt whisky produceres også rye whisky, og som noget ganske specielt bruges maltet rug.
STAUNINGS HISTORIE
Stauning Whisky blev grundlagt i 2005 og blev dermed det første danske whiskydestilleri i nyere tid. I 2009 flyttedes produktionen fra et tidligere slagteri til et nedlagt landbrug uden for Skjern. I 2015 signede man en aftale med mægtige Diageo - verdens største producent af øl, vin og spiritus, og det gjorde det muligt at rykke ind i smukke nye bygninger i 2018, og den visionære plan er, at der engang ude i fremtiden årligt skal produceres 900.000 liter Whisky i Skjern.
De 9 iværksættere fik tidligt ekstra blod på tanden, da de i efteråret 2006 fik en invitation til et jubilæumsarrangement hos den danske whiskyimportør MacY. Her mødte de den legendariske whiskyanmelder Jim Murray, som fik mulighed for at smage et at deres allertidligste destillater.
Jim Murray sad helt tavs, i flere minutter inden han til sidst udbrød: ”Hvad er det, I har lavet!? Det her har potentialet til noget rigtig godt. Det minder mig om Ardbeg fra 70’erne” hvorefter han fortsatte med det, der skulle blive skelsættende for Stauning Whisky: ”Folk, der elsker røget whisky, vil slå deres egen mor ihjel for at få fat i sådan en flaske her. Dette kan gå hen og blive noget af det bedste røgede whisky i verden, hvis I fortsætter jeres udvikling.”
I 2011 blev de første flasker tappet af “Young Rye”, der hurtigt fik succes og plads på nogle af de mest prestigefyldte barer og restauranter i Danmark - blandt andet Noma, der har haft Stauning Whisky i sortimentet lige siden.
VERDENSKLASSE WHISKY - OG DET ER DANSK
Det er ikke nogen hemmelighed, at der blev skelet mod vest og whiskykategoriens højborg, Skotland, da Stauning Whisky blev grundlagt i 2005. Helt præcis var forbilledet den kraftigt smagende whiskystil, der produceres på øen Islay, som er kendetegnet ved en distinkt smag af tørverøg og bolværk.
Og man kan spørge sig selv: Hvorfor ikke whisky i Danmark? Og hvorfor ikke topkvalitet? Råproduktet til whisky er korn, og dermed en afgrøde, som er udbredt og succesfuld i Danmark. Derudover skal der tilføres respekt for tradition og tid, som grundlæggerne formulerer det, men alligevel havde de ikke turde tro, at Stauning Whisky allerede i 2006, fik de første internationale roser for deres, på daværende tidspunkt, ufærdige produkt.
Den anerkendte whiskykritiker Jim Murray, som siden 2003 hvert år har lanceret The Whisky Bibel, hvor whiskyer fra hele verden vurderes ud fra en 100-point-skala, sammenlignede ved en smagning fra fad blot 1 år efter, destillatet blev grundlagt, den unge whisky i fadene med den det legendariske Islay destilleri-Ardbeg fra 70’erne. Det var den bedst tænkelige start, Stauning Whisky kunne få, og det er ikke helt forkert at sige, at resten af historie.
Kort tid efter Jim Murrays besøg, fik Stauning Whisky en betragtelig kapitalindsprøjtning, som gjorde, at de kunne flytte til nye, bedre faciliteter, og det, de kun havde turde drømme om ude i fremtiden, var pludselig en realitet inden, de overhovedet havde et færdigt produkt at sælge. Ingen kompromiser og det kan smages.
Stauning Whisky har kastet sig ud i andre typer end den kraftigt røgede Islay-stil, og niveauet er mildest talt imponerende. De forener den koncentration og præcision, man forventer af whisky på topniveau med en gennemgående rundhed og balance. Både connaisseurs og novicer indenfor whiskykategorien vil glædes og det er noget af det, der karakteriserer en virkelig klassiker.
Summerbird Amber-mousse
I opskriften her har vi taget Amber-chokoladen med i dessertkøkkenet og fremtryllet en mousse. Den fede piskefløde og cremede chokolade får selskab af et lille strejf kaffe og appelsin og udgør et uimodståeligt match til Staunings whiskyer.