Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 29.325,-
Barolo Villero Riserva
- 6 stk. 29.325,-
5.750,-
7.666,67 pr. l.
6 stk.
29.325,-
4.887,50 pr stk.
Spar 5.175,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
100
In a word, the 2009 Barolo Riserva Villero is magic. Monica Larner - August 2017
Guida Vini Veronelli
Super 3 Stelle (topvurdring)
Veronelli 2018
Vinous by Antonio Galloni
95
Antonio Galloni - Februar 2017
Beskrivelse
Dette er den 11. udgave af Viettis fantastiske og nu også ikoniske Barolo Villero Riserva, som første gang så dagens lys i 1989, da 1982-årgangen blev frigivet og straks overtrumfede den hidtidige top vin fra Lazzarito-marken. Så selvom Luca Currado og hans feterede konsulent Beppe Caviola her begaver os med det 5. Riserva take på frugten fra Villero marken i det nye millennium, har de (og før dem Luca Currados berømte far Alfredo Currado) været nærige ned denne vin. Vinen er således kun produceret i 1982, 1985, 1989, 1990, 1986, 1997, 2001, 2004, 2006, 2007, og da frugten overvejende kommer fra en særlig parcel på bare 0,6 ha., må hele verden nøjes med i omegnen af 3.500 flasker. Det har betydet at vinen er blevet en af Italiens mest ombejlede, også selvom prisen efterhånden er skræmmende.
Currado flirtede allerede i 2009 med de forskellige biodynamiske principper. Han plantede forskellige dækafgrøder, havde månekalenderen med i kalkulationerne og selvom han kaldte sig pragmatiker og fandt begravede kohorn med komøg ”lidt for eksotisk” var han på vej ned ad den vej, der ledte frem til, at hele produktion blev certificeret økologisk i 2019.
Der er tale om 41 år gamle vinstokke og frugten er er plukket på en solrig formiddag den 25. september. Klaserne er soigneret inden alle stilke er fjernet forud for gæringen ved 28-32 grader i rustfrit stål med skindkontakt de første 16 dage. Herefter modning og malolaktisk forgæring i franske barrique i 6-8 måneder efterfulgt af yderligere modning i 24 måneder i store velholdte slovonske fade (botti) frem mod sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske uden filtrering den 12. juli 2012.
Vietti er på smukkeste vis svævet hen over kasserne med traditionalister og modernister, og Luca Currado har da også flere gange bedyret, at ”vi aldrig har været ekstreme” lige som han også flere gange har sagt, at han er lige så intolerant overfor overdrevne fad noter, som han er over for brettanomyces.
Når det kommer til denne Villero Riserva, er resultatet med Monica Larners ord ”magisk”. Og vi holder lige mikrofonen for Monica et øjeblik: ”Med en troldmands tryllestav rammer Luca Currado et niveau af renhed og intensitet, som jeg sjældent eller nogensinde har set i Barolo eller i nogen anden italiensk appellation for den sags skyld.”
Bonusinfo: Siden Alfredo Currado en munter vinteraften i 1974 i selskab med gode venner og lige så gode Barolo vine fik ideen har nogle af Viettis vine været prydet med originale litografier, xylografier, raderinger, silketryk eller linoleumssnit. En tilføjelse til oplevelsen som nu udelukkende er dedikeret til Villero Riserva hvor de første 100 flasker signeres af kunstneren, som modtager andre 12 flasker som tak for ulejligheden. Og her på den 11. udgave af Villero Riserva er det så blevet den i Köln bosatte Anton Fuchs tur. Han er især kendt for sine små fabeldyr i bronze, og her bidrager han med værket med det meningsfulde navn ”Schwarzes Gold”.
Producent
Vietti er en af de ikoniske og mest beundrede vingårde i Piemonte, og derfor gik der chokbølger gennem hele den italienske vinverden, da det i 2016 kom frem, at hele herligheden var blevet solgt til den amerikanske forretningsmogul Kyle Krause.
Årsagen var angiveligt en stribe familiemedlemmer, som ikke længere ønskede at være med på rejsen, og Luca Currado og hans hustru og Elena Penna måtte derfor, som de senere forklarede til Decanter, ”lede efter en løsning, som gjorde det muligt for os at beholde og om muligt styrke Vietti”. Løsningen blev en model hvor Vietti godt nok gled familierne af hænde, men hvor Luca Currado forblev som CEO i en konstruktion, som udadtil lignede business as usual.
Det vil sige, at det stadig var Luca Currado, der stod for vinproduktionen sammen med den feterede konsulent Beppe Caviola, at det stadig var Elena Penna, der tog sig af salget og de mange gæster på vingården oppe på Piazza Vittorio Veneto på toppen af Castiglione Falletto og ikke mindst, at det fortsat var de 3, der stod med smageglassene, når de forskellige cuvéer skulle sammenstikkes.
Bag kulisserne skete der imidlertid ting og sager. Kyle Krause havde italienske aner, og allerede året før havde han erhvervet Enrico Serafino fra Vini del Gruppo Campari inklusive Serafinos spumanti kælder og berømte Collezione Storica. Nu fulgte så, hvad der senere er blevet kaldt ”voldsomme”, opkøb af interessante parceller på Roncaglie og Rabajà skråningerne i Barbaresco og Cerequio og Monvigliero skråningerne i Barolo, for blot at nævne de 4 mest berømte. Men der har været mange flere, og det antages, at det de første 5 år efter Kyle Krauses ankomst på tværs af Langhe, Asti og Colli Tortonesi er blevet til næsten en fordobling af det ejede areal, samtidig med at de lejeaftaler, som Vietti delvis havde været funderet på, blev afviklet.
En øvelse, som har fået Viettis samlede areal til at passere de 80 ha. og forårsaget, at Luca Currado og Beppe Caviola har fået frugt nok til, at nogle af de eksisterende cuvéer kunne vokse både kvantitativt og kvalitativt samtidigt med, at de også har kunnet begave alverdens (velbeslåede) vinelskere med nye og spændende vine.
Det er, hvis man lige glemmer sine nationalromantiske fordomme, et af de smukkeste eventyr på den piemontesiske vinscene i nyere tid, og det har sikkert også været medvirkende til, at Antonio Galloni (den indflydelsesrige frontfigur for Vinous) i december 2022 kårede Vietti til Italiens "Winery of the Year".
I januar 2023 annoncerede Luca Currado imidlertid, at "det var tid til at klippe navlestrengen". Væksten havde betydet, at han ikke længere havde den samme tid til at fokusere på vinstokkene og vinene, og i stedet følte han sig fanget af forretningsplanlægning og rapportering. Foråret 2023 blev således præget af overleveringer til og omorganiseringer af det eksisterende team, som ind til videre vil blive ledet af Franco Denari, der også er præsident i Krause Group.
Luca Currado var den 5. generation i Vietti familien, men det var først da hans mor Luciana Vietti i begyndelsen af 1960’erne giftede sig med vinmageren og kunstelskeren Alfredo Currado, at det Vietti, som vi hylder i dag, begyndte at tage form. Det var Alfredo der tog teten, da den næsten glemte Arnais drue kom til ære og ærværdighed. Alfredo var blandt de første, der forstod hvilket mirakel en cuvée fra en enkelt vinmark kunne ende med at blive, og så var Alfredo den allerførste i Piemonte, der fandt på at invitere lokale kunstnere til at udtrykke deres følelser for vinene på fængslende etiketter.
Vietti var således allerede et respekteret navn i Piemonte da Luca Currado i 1991 efter ophold på Château Mouton-Rothschild i Bordeaux og på Opus One i Napa Valley trådte ned i kælderen for at arbejde skulder ved skulder med sin far, og frem til 2000 hvor Alfredo formelt (men ikke i praksis) lod sig pensionere var der tale om et lykkeligt parløb, hvor de to formåede at tilføje det ikoniske til det respekterede.
Vietti har aldrig været en del af Løgismose familien. Elena Penna valgte tidligt andre samarbejdspartnere i Danmark (hun anede ikke Løgismose eksisterede), og det er først efter Vietti har valgt at distribuere hovedparten af deres vine via det åbne marked i Bordeaux at vi har fået muligheder for at tidbyde et lille udvalg af deres mest berømte vine til danske liebhavere. Du finder de aktuelle vine her, men bemærk at mængderne er limiterede.
Winery of the Year 2022 by Vinous
The writing was on the wall last year, so to speak, when Vietti presented a stellar set of 2018 Barolos made even more notable by how challenging that vintage was. Then this fall I tasted the 2019s, which pick up where the 2018s left off. But what truly won Vietti this very well-deserved award is the showing of their everyday wines, the Barberas and Langhe Nebbiolo Perbacco in particular.
I was very skeptical when the Cordero and Currado families sold Vietti to American billionaire businessman Kyle Krause in 2016. The circumstances around what was a forced sale were not great, but then again, family businesses are never easy. Luca Currado and Elena Penna could have taken their paycheck and settled into an easy life. Instead, they have poured their hearts and souls into Vietti, perhaps more than ever before. The Currados have added a number of crown jewel vineyards to an already impressive lineup, kept quality exceptionally high throughout the range and shown no signs of letting up on their intense travel schedules. More recently, Elena Penna started a line of spirits that tie back to her early life growing up in her family’s bars. Interestingly, Luca Currado’s father, Alfredo, also had a passion for spirits, so it is an interest that runs deep in both sides of the family.
I was very fortunate to be exposed to Vietti in high school, when my parents sold the wines in their shop. Later, as a young adult with a huge interest in wine but little money, I often bought the Vietti Tre Vigne Barberas. To me, Vietti has always been a reference point. All these years later, well, the wines have frankly never been better. The last two years in particular, I have been blown away by the quality and consistency here. Bravi!
ANTONIO GALLONI - DECEMBER 2022
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barolo er et vindistrikt i Piemonte i det nordvestlige Italien. I de rullende bakker omkring byen Barolo syd for Alba produceres noget af Italiens fineste rødvin, og kun Nebbiolo druen må anvendes. Den plantes sædvanligvis på de bedste dele af sydvendte skråninger. Jordbunden varierer i distriktets 5 kommuner fra kalksten og mergel i La Morra og Barolo til mere sandsten i Castiglione-Falleto, Serralunga d'Alba og Monforte. Distriktet er kendt for aromatiske, tanniske og længelevende rødvine, omend der særligt de seneste år er kommet producenter på banen, der laver vine, som er hurtigere drikkeklar end tidligere tiders. Barolo skal pr lov lagres min 38 måneder hvoraf de 18 skal være på fad.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter