Fakta
- 6 stk. 1.728,90
Bourgogne Côte d'Or Les Grandes Coutures Rouges ØKO
- 6 stk. 1.728,90
339,-
452,- pr. l.
6 stk.
1.728,90
288,15 pr stk.
Spar 305,10
Beskrivelse
Nicolas Mestre, der nu har taget helt over efter sin far Jean-Francois, er for alvor begyndt at sætte sit præg på vinene fra Domaine Michelot. Ikke noget revolutionerne, men en stille insisteren på terroir frem for fad, hvor vinene nu uanset prestigeniveau modelleres efter den næsten sammen skabelon, hvor målet er at få frugt og mineralitet til at stråle, med den dejlige sidegevinst, at diversiteten mellem de forskellige vine accentueres.
Det meste handler naturligvis om Chardonnay, men Nicolas har også parceller med Pinot Noir, blandt andet 1,1 ha. med 25-30 år gamle vinstokke på den lieu-dit, der hedder "Les Grandes Coutures". Der er tale om en pandekageflad vinmark med et tyndt lag ler og kalksten oven på et leje af grus nær den lille afvandingskanal Ruisseau de Limozin nedenfor de berømte Premier Cru marker Les Genevrières og Les Purosots. Og som det gælder for alle Michelots parceller, bliver der pløjet og plantet græs for at tvinge vinstokkenes rødder til at søge længere nedad efter næring og mineralitet og nok så vigtigt for at spare på anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider.
Høsten er manuel, og druerne blev plukket fra den 2. til den 11. september med en soignering af klaserne allerede ude blandt vinstokkene inden de blev transporteret de bare 500 meter hen til vingården i specialdesignede stål kar. Her blev drueklaserne ført hen over et automatiseret sorteringsbord, som også sørgede for at alle stilke blev fjernet inden druerne efter en ekstra soignering blev løftet op i de rustfri ståltanke, hvor de efter en kort kold maceration blev forvandlet til vin uden fremmede gærstammer i løbet af godt 2 uger med overpumpninger og punchdown efter behov. Hovedparken af vinen er herefter modnet 12 måneder i de neutrale tanke, men en lille del så også brugte Bourgognefade inden den endelige cuvée blev sammenstukket og modnede videre i yderligere nogle måneder frem mod aftapningen på flaske i sommeren 2025.
Nicolas Mestre er selv godt tilfreds med resultatet, men fortæller at mængderne er begrænsede fordi voldsomme haglbyger først skabte ravage natten mellem den 11. og 12. juli, og senere medførte, at soigneringen af druerne nødvenligvis måtte blive ekstra striks. En øvelse som betød en samlet reduktion i volumen på godt 30%.
Producent
Dette er en af hjørnestene i Løgismoses sortiment. Domaine Michelot har været med næsten lige fra starten og blev med årerne indbegrebet af familien Grønlykke ’s store passion for Bourgogne.
Samarbejdet startede for årtier siden dengang den unge, visionære Bernard Michelot lige var kommet til, og havde sat sig for at løfte 4 generationers arbejde til et hidtil uset niveau.
I 1993 blev det hans svigersøn, Jean-Francois Mestres tur til at overtage ansvaret i kælderen, og på god gammeldags manér er det nu Jean-Francois og hustruen Chantal Michelot ’s søn, Nicolas Mestre, som har fået overrakt dirigentstokken i kælderen.
Vi har på vores rejser i Bourgogne tit været forbi den fine gamle kælder i Meursault, og hver gang er vi efter smagningen af de friske årgange blevet beværtet med ældre flasker fra familiens private kælder. Ofte har der været tale om vine, der både havde 10 og 15 år på bagen og hver gang er vi blevet imponerede over, hvor friske og vitale selv de ældste flasker vedblev med at være.
Michelots stil har altid været og er fortsat ultraklassisk, og håndteringen af fadene er intet mindre end mesterlig. Vinene bliver omhyggeligt beskyttet mod ilt gennem hele vinificeringsprocessen, og de elegante aromaer i druerne fra de lavtydende vinstokke har aldrig fået lov til at gemme sig helt væk bag ved træet, sådan som det sker hos mange af de andre vinbønder i Meursault.
Med årene har den næsten virtuos jonglering med fadene i kælderen ført til færre nye fade og kortere modningstid, og i dag overstiger andelen af nye fade sjældent de 20% ligesom fadlagringen konsekvent afsluttes efter allerhøjest 12 måneder hvorefter vinene får lov til at modne videre frem mod aftapningen i cement, rustfrit stål og nu også et mindre batteri af amphoraer.
Data & fakta:
- Druesorter: Overvejende Chardonnay, men nu også Pinot Noir
- Praksis: Stadig konventionel i vinmarken med anvendelse af moderne bekæmpelsesmidler, når de klimatiske udfordringer begynder at tårne sig op. Bortset fra chaptalisering lav interventionen i kælderen uden brug fremmede gærstammer og med kun moderat svovlbehandling
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 19 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine heriblandt 4 Premier Cru og 7 Lieux-Dits alle i Meursault
- Certifikater: Ingen
- Relation: En skattet del af Løgismose familien siden 1979
Du finder vores aktuelle udvalg af vine fra Domaine Michelot her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter