Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.147,50
Bourgogne Pinot Noir Les Chapitres
- 6 stk. 1.147,50
225,-
300,- pr. l.
6 stk.
1.147,50
191,25 pr stk.
Spar 202,50
Beskrivelse
Jaffelin ynder at kalde sig det mindste - og underforstået mest dynamiske - af de store Bourgognehuse, og deres gamle kælder i hjertet af Beaune har længe været kendt som et af de bedste spots på hele Côte d'Or for vinelskere, der leder efter hvid og rød Bourgogne til rimelige priser.
Tidligere har mange af vinene måske savnet den sidste charme og friskhed, men efter ansættelsen af den unge talentfulde og meget charmerende vinmager Marinette Garnier er hele porteføljen godt i gang med at blive støvet af og skubbet af sted i en mere saftig og frugtorienteret retning.
Det fornemmes alt sammen i denne røde Bourgogne, der er hentet fra den serie af vine, som kaldes "Les Chapitres de Jaffelin" eller på dansk "De indledende kapitler fra Jaffelin". Frugten kommer fra en stribe vinbønder, som hovedsageligt opererer omkring Santenay, men frugt fra Rully indgår også. Høsten er overalt manuelt og druerne transporteres frem til Jaffelin i 20 kilos plastkasser. Her fjernes alle stilke inden druerne knuses og fyldes på store gamle egefade, hvor de i løbet af ca. 15 dage forvandles til vin. Op mod halvdelen af den unge vin får lov til at modne 12 måneder i brugte Bourgogne-fade, inden den endelige vin sammenstikkes, klares og tappes på flaske.
En ganske mørk, men alligevel uforceret generisk Bourgogne med toner af både kirsebær, blåbær og roser, der fint afbalanceres af det diskrete egetræ. Fyldig, men også med en indbydende friskhed takket være de bagvedliggende tanniner, der kærligt prikker i tungen. Det helt oplagte match til oksekød tilberedt a la Bourguignon.
John Gillman, der er meget respekteret for sine "View from the Cellar" skrev i marts 2018 efter at have smagt sig igennem en snes vine fra 2016-årgangen: "If you have not yet discovered the new and exciting level of quality at Maison Jaffelin, this is a perfect vintage to dip your toe in the water!". Vi mener den bemærkning også rækker til de efterfølgende årgange.
Producent
Maison Jaffelin blev grundlagt af brødrene Charles og Henri Jaffelin i 1816, da de etablerede deres "Maison de Négoce" i det historiske "Maison du Chapitre" i hjertet af Beaune og begyndte at modne deres vine under hvælvingerne i den gamle kælder hvis ældste dele rækker næsten 800 år tilbage i tiden og fortsat byder på optimale opbevaringsforhold både med hensyn til temperatur, fugtighed og (manglende) lys.
Jaffelin ynder at kalde sig det mindste - og underforstået også mest dynamiske - af de store Bourgognehuse, og de har længe været kendt som et af de bedste spots på hele Côte d'Or for vinelskere, der leder efter hvid og rød Bourgogne til rimelige priser.
Tidligere har mange af vinene måske savnet den sidste charme og friskhed, men efter en totalrenovering af kældrene i 2004 og ansættelsen af den unge talentfulde og meget charmerende vinmager Marinette Garnier er hele porteføljen godt i gang med at blive støvet af og skubbet af sted i en mere saftig og frugtorienteret retning.
Der er nu som før fokus på vinbønder som kan levere frugt fra de lidt mindre kendte appellationer især i Côtes-de-Beaune og da Jaffelin opererer med en afregningspris som bønderne finder fair oplever huset både stor loyalitet og stor flittighed hvilket smitter af på den frugt, som hvert efterår ankommer til kælderen.
Det er begyndt at give genlyd i de forskellige internationale konkurrencer hvor medaljerne er begyndt at komme flyvende og den nationale og internationale presse har også fundet ud af at Marinette Garnier (der i øvrigt er headhuntet fra Domaine Méo-Camuzet) er i gang med et ganske særligt projekt. For eksempel skrev John Gillman, der er meget respekteret for sine "View from the Cellar" i marts 2018, efter at have smagt sig igennem en snes vine fra 2016-årgangen: "If you have not yet discovered the new and exciting level of quality at Maison Jaffelin, this is a perfect vintage to dip your toe in the water!".
Må vi ydmygt tilføje at denne iagttagelse også gælder de efterfølgende årgange!
Maison Jaffelin begaver markedet med 3 produktlinjer funderet på frugt fra Bourgogne og så en 4. relativt ny produktlinje hvor man prøver at fastholde fornemmelsen af Bourgogne selvom frugten hentes i andre regioner og vinene derfor optræder som Vin de France. I Bourgogne åbner man med den relativt budgetvenlig linje "Chapitres de Jafflin", og derpå følger "Les Villages de Jafflin" og til sidst og på toppen den mere eksklusive linje "Les Paradis de Jaffelin", som eksponerer frugten fra husets ældste og bedst eksponerede parceller uden hensyntagen til de forskellige appellationers prestige.
Jaffelin har været en del af Løgismosefamilien siden oktober 2020. Se vores aktuelle udvalg af vine her
Vi bringer her Neal Martins beskrivelse af hans første møde med Marinette Garnier og de fordomme som han mødte op med i december 2014.Der er tale om et klip fra en artikel bragt i The Wine Advocate #216. Neal Martin har siden forladt The Wine Advocate til fordel for Vinous og hans aktuelle forhold til vinene fra Jaffelin er ukendt.
"What would you say if I told you that a wine was made by a young, single-minded winemaker that has tutored under Dominique Lafon and Jean-Nicolas Méo? It would probably pique your interest. Then how about when I handed you the bottle you saw the label…Jaffelin. Would your interest deflate like a popped balloon? When speaking to winemaker Marinette Garnier, she told me how she faced prejudice against a brand that let’s face it, trudged out fairly turgid wines for many years. Need a cheapo Burgundy for the pub? Jaffelin. Two or three years ago they decided to try and turn things around. They recruited the feisty Marinette and presented her with the uphill task of reinventing the négociant located in the heart of Beaune. I recently heard whispers that you should take another look at Jaffelin, so when Marinette contacted me out of the blue, I thought, why not? And you know, while I will not be selling my stash of La Tâche to go long on Jaffelin, I was pleasantly surprised by the quality. At this price level and for this market, this is exactly what Burgundy needs. Marinette was frank in saying that they want to specialize in the region’s lesser known regions, so there is no drive to pick up some prime Grand Cru or Premier Cru. But for punters seeking a decent, well-made Saint Romain or Fixin, Jaffelin deliver what it “says on the tin." Speaking to Marinette, she has clear tenets such as avoiding bâtonnage for the whites, always contracting fruit from the same parcel and liaising closely with the owners of the vines. With regard to lees-stirring – that is actually something I would reconsider as I thought a couple of the whites would have benefited from it. The reds stay true to their terroirs. There is a tendency to go long on the oak/new oak that mostly works, though from time to time I found it otiose. Other than that, all I can advise is you do as I did. Take another look."
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter