Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 657,90
Brachetto Birbet
- 6 stk. 657,90
129,-
172,- pr. l.
6 stk.
657,90
109,65 pr stk.
Spar 116,10
Beskrivelse
Birbet er den superaromatisk lyserød vin, som næsten alle vinbønderne i og omkring Roero-distriktet, og selvfølgelig også Pelassa-brødrene, har på programmet. Birbét var egentligt et udtryk, som de lokale brugte med et glimt i øjet, når deres unger blev lidt for friske eller uforskammede, men da myndighederne i forbindelse med etableringen af Brachetto d’Acqui først som DOC i 1969 og siden som DOCG i 1996 gjorde det ulovligt at nævne Brachetto på etiketterne (såfremt vinen ikke var en rigtig Spumanti eller en Passito), blev Birbet den uautoriserede fællesnævner for de søde let mousserende vine, som vinbønderne fortsatte med at producere.
Pelassa har 4 forskellige kloner af Brachetto-druen herunder en 1/2 ha. med den uautoriserede, men ikke desto mindre særligt aromatiske Brachettone del Roero, som også bringer lidt mere syre og bitterhed. Druerne er håndhøstede i starten af september og efter en sortering foran kælderen er alle stilke fjernet hvorefter druerne er pumpet op i rustfrit stål hvor de er blevet (delvist) knust af deres egen vægt. Gæringen starter spontant uden fremmede gærstammer, men standses ved nedkøling til under frysepunktet allerede på 4. dagen, mens sukkerindholdet stadig er over 100g. og alkoholprocenten endnu ikke har ramt de 6%.
En transparent lys rubinrød vin, som skummer fint op, når den skænkes og derpå står med små sirlige perler, som diskret stiger til vejrs i glasset. Superaromatisk med herlige noter af jordbær, hindbær, brombær og gamle duftroser både til næsen og i munden. Sød og takket være sin bitterfriske finish også delikat og velafbalanceret. Mørkere end rosé, men for lys til at vi vil kategorisere den som rød. med andre ord en vin i sin egen ret. Det er festligt!
Brachetto vinene var i 1970'erne og 80'erne en truet størrelse, men i det nye millennium har Birbet vinene fået en renæssance som et spændende alternativ til Moscato d'Asti. En herlig aperitif for alle med en sød tand, og også fin mod slutningen af måltidet, hvor det godt kan være befriende, at alkoholindholdet ikke er højt. Prøv den for eksempel sammen med en helt klassisk gang rødgrød med fløde, eller til friskplukkede jordbær, der lige får lov til at stå og blivelune i solen inden de overhældes med iskold med fed fløde. Det er den rene smag af sol og sommer!
Producent
"Vi tør godt uden at ryste på hånden udnævne de to entusiastiske brødre Davide og Daniele Pelassa fra Azienda Vitivinicola Mario Pelassa til to af morgendagens stjerner."
Sådan skrev vi tilbage i 2010, da vi introducerede Pelassa i Danmark på et tidspunkt, hvor brødrene blot havde været i gang i en halv snes år. Og det kan nok være vi fik ret. Fra at være en af de der små producenter, der solgte det meste til de lokale og så til et par importører, som havde været så heldige at lægge vejen forbi, har de nu erobret verden. De store internationale vinmesser er blevet en del af dagsordenen, og via høje ratings og smukke ord fra nogle af de internationale anmeldere har deres vine fundet vej ind på vinkortet på seriøse restauranter i både Europa, Amerika og Asien.
Lidt af et eventyr for to brødre hvis far Mario Pelasse i sine sidste år blandt andet skrev følgende stikord til det, der kunne være blevet hans erindringer: "Det var i april 1950, da jeg endnu ikke fyldt 10 år, jeg indså, at det øjeblik var kommet, hvor jeg skulle give familie en hjælpende hånd. Vores mor var ikke længere blandt os, jeg var et af seks børn og vi boede beskedent, Så en mandag morgen stod jeg tidligt op, fyldte et par flasker med ung Nebbiolo og cyklede af sted mod Torino".
Det hører med til historien, at cyklen stod i den søvnige landsby Borgata Tucci i hjertet af det, vi i dag kalder Roero distriktet, hvorfra der var et halvt hundrede km. ind til storbyen. Så den lille Mario nåede selvfølgelig ikke så langt, men det gjorde han senere. Efter etableringen af vingården var det ham, der kørte rundt i familiens lille Fiat 635 lastbil, og leverede de store glasballoner med Nebbiolo og Barbera til den voksende skare af kunder. Det var dengang, Fiat’en var familiens største investering.
Selvom der nu er kommet vinmarker til både i Asti og Barolo og såmænd også et helt nyt vineri, så har David og Daniele Pelassa bevaret ydmygheden, omsorgen for detaljerne og ikke mindst en omfavnende gæstfrihed, når de tager imod sammen med deres mor Maria Teresa Viglione, som vi nu også kalder Teresina.
Hendes hjemmelavede pølser og intense pastaretter, som altid følger med, når der skal smages vin, har gang på gang betaget vores kunder, når vi har haft dem med på tur, og Daniele indkapsler da også meget godt det familiesammenhold, vi fornemmer, når han kigger kærligt på Teresina og siger: "la Mamma è semper la Mamma". Eller på dansk "vores mor vil altid være vores mor".
Efterhånden mere end 150.000 flasker fordelt på 14 forskellige vine, herunder de 2 Mario’s, der gemmer på historien om cyklen, de 2 topvine Barolo San Lorenzo og Roero Antaniolo og den charmerende søde specialitet Birbet.
Pelassa har været med i Løgismose familien siden efteråret 2010 og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter