Fakta
- 6 stk. 19.354,50
Brunello di Montalcino Cerretalto
- 6 stk. 19.354,50
3.795,-
5.060,- pr. l.
6 stk.
19.354,50
3.225,75 pr stk.
Spar 3.415,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
95
Eric Guido - November 2020
James Suckling
100
This is a momentous wine with incredible power and structure that has so much minerality and crushed-stone character to the black cherries and blueberries. Full-bodied and tannic, yet the tannins are layered and polished with a glorious, creamy and juicy texture that coats your mouth. It goes on for minutes. Incredible wine. James Suckling - Januar 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
98+
Monica Larner - November 2020
Guida Vini Veronelli
97
TRE STELLE ORO 2022
DoctorWine by Danielle Cernilli
99
Doctor Wine 2022
Beskrivelse
Cerretalto er en af de stadig ganske få Montalcino vine, der dyrker det specifikke terroir, derfor er dette naturligvis topvinen fra Casanova di Neri. Men da den første årgang - 1981'eren - blev listet ud på markedet vakte det ikke meget opmærksomhed. Dengang var der ikke ret mange der kunne stave til Casanova di Neri, Montalcino var stadig lidt af et insidertip og skribenterne i den internationale vinpresse havde slet ikke de muskler og den indsigt de har i dag.
Cerretalto og Casanova di Neri fik først sit første gennembrud, da 1888-årgangen blev frigivet i en Riserva udgave, som den italienske vinbibel Gambero Rosso tildelte de maksimale Tre Biccheri. Det fik Robert Parker og Wine Spectator til at kigge Casanova di Neris vej, og op gennem 1990'erne voksede konsensus om, at denne Cerretalto var noget ganske særligt.
Det var dog først efter at Giacomo Neri i 1997 fandt sammen med (den nu verdensberømte vinmager og konsulent) Carlo Ferrini, at tingene for alvor tog fart. Ferrini's touch betød, at Cerretalto på forunderlig vis blev både mere kompakt og mere saftig, og siden Wine Spectator i 2007 som de første smed 100 point efter 2001-årgangen har Cerretalto i de 9 årgange, der siden er frigivet (Cerretalto blev ikke produceret i 2002, 2005 og 2014) været en af de, om ikke den, højest ratede Brunello vin på markedet.
Cerretalto marken blev købt af Giacomo Neris far tilbage i 1971. Han tilplantede de første 1,5 ha. lige så snart han havde skødet i hånden, og i 1992 - året efter at Giacomo Neri havde taget over - fulgte yderlige 2,5 ha. med stiklinger fra 36 vinstokke, som udmærkede sig ved at levere særligt små og tykskallede Sangiovese druer. Cerretalto ligger på toppen af en vindomsust østvendt skråning nær Torrenieri. Her har druerne brug for lidt ekstra tid til at modnes, og høsten på Cerretalto er derfor altid den seneste hos Casanova di Neri.
Der sker altid en sortering af frugten såvel ude i vinmarken som oppe på taget af vinkælderen, så kun druerne fra de sundeste klaser blev afstilket og får lov til at falde ned i de åbne kegleformede temperaturregulerede fermentorer. Her gærer mosten uden tilsætning fremmede gærstammer i 4-5 uger hvorefter den unge vin får lov til at flyde ned i fadene, der er gjort klar en etage længere ned. Vinen er modnet i 36 måneder i 500 liters franske fade (25% nye), og tappet på flaske efter en let filtrering, og først frigivet efter den har fået lov til at udvikle sig i yderligere 24 måneder.
Der er ingen grund til at skamrose vinen. Det er allerede sket, selvom alle anmeldelserne – herunder de nationale – endnu ikke er på plads. Og 2015-årgangen er da også en af de store som Consorzio del Vino Brunello di Montalcino tildeler deres maksimale 5 stjerner samtidig med at de taler om ”annata del secolo”- ”århundredets årgang”. Så 2015-årgangen med al den storladne dybde og intensitet, som vi forventer, falder smukt ind i rækken af det, vi godt tør kalde små kunstværker.
Nydes Cerretalto inden for de første 6-8 år bør den dekanteres mindst 3 timer inden serveringen. Det vil stadig være et barnemord, men et af de mere lystige og helt legale af slagsen. Oplev den for eksempel sammen med en ”Anatra All'Aracia”, en nænsomt stegt vildand med appelsinsauce og rigelige mængder ny grøn toskansk olivenolie, sådan som de har serveret retten i Sienna længe før Caterina de 'Medice’s kokke tog opskriften med til Frankrig og tæmmede anden.
Lidt historiske pluk:
- 1981: Debutårgangen lanceret i 1986'
- 1988: Første 3 Biccheri i Gambero Rosso
- 2001: 100-point fra Wine Spectator
- 2007: 100-point fra Wine Enthusiast
- 2010: 100-point fra James Suckling
- 2010: 100-point fra Robert Parker'
- 2010: 100-point fra International Winereport
- 2012: 100-point Falstaff Winemagazin
- 2013: 100-point Luca Gardini The Wine Killer
Producent
Det er blot 50 år siden at der i kun Montalcino kun var én bemærkelsesværdig vin. Den fra Biondi-Santi. 10 år på gamle store slovenske fade fik den, og yderligere 10 år på flaske behøvede den, før den så småt begyndte at henvende sig til verden. Det var en absurd vin og en kommercielt set nærmest umulig vin.
Så kom et hold af amerikanske investorer forbi og forvandlede 400 ha. i et ellers upåagtet område med skov og krat til sirlige vinmarker og snart var en håndfuld Montalcino vine i en helt anden åben "kom og tag mig" stil på vej over Atlanten. Castello Banfi var en realitet.
Vinene blev historiens største nybrud i Toscana, og det fik egnens ellers traditionsbundne bønder til at vejre morgenluft. I 1970 var de 12, der tappede deres egen vin. I 1980 var de 30. I 2017, da Consorzio Brunello di Montalcino kunne fejre sit 50-års jubilæum, var der 229 medlemmer, som måtte tappe deres egen vin, og efter de sidste udvidelser af produktionszonen er flere på vej.
En af de unge håbefulde bønder, som skiftede fra majs, solsikker og korn til vinstokke, var Giovanni Neri. Han grundlagte Casanova di Neri i 1971, og da de første vine, som blev lanceret tidligt i 1980'erne, kom med helt op på toppen af den bølge af Montalcino vine, der skyllede ud i verden, blev der råd til at anlægge nye vinmarker og investere i et nyt topmoderne vineri, som kunne holde varmen ude og hvor tyngdekraften blev hyret ind for at flytte druerne fra maskinen der fjerner stilkene ned i gæringstankene og videre ned i fadene.
Den første årgang af Brunello Etichetta Bianca var 1978. De første årgange af vinene Cerretalto, Tenuta Nuova og Pietradonice var henholdsvis 1981 og 1993 og 2000, og i 2004 modtog den nye vingård med den smukke udsigt op mod Montalcino sin første høst.
Giacomo Neri tog bare 26 år gammel over efter sin far i 1991, og i dag bestyrer han, godt hjulpet af sine 2 sønner Giovanni og Gianlorenzo, datteren Marianna og Toscanas bedste "Best Man" Pierluigi Bonari, en ejendom, som efterhånden er vokset forbi de 500 ha.
Det er dog "kun" 63 ha. fordelt på 7 parceller, som er tilplantet med vinstokke. Dels Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Spereta og Cerretalto, som ligger nordøst for Montalcino omkring landsbyen Torrenieri og nær den nye vingård, dels Pietradonice og Le Cetine, som ligger syd for Montalcino omkring landsbyerne Castelnuovo dell'Abate og Sant'Angelo i Colle.
Adspurgt hvorfor det netop blev disse pletter på landkortet, som kom til at levere frugten til Casanova di Neris vine, svarer Giacomo Neri, at det egentlig ikke var særlig kompliceret: "Alle 7 terroir er karakteriseret ved at råd næsten aldrig forekommer og at de næsten altid leverer smukt modnede druer."
Casanova di Neri er i dag en af de mest berømte vingårde blandt dem, som lukker de mindre franske fade ind i kældrene i Montalcino, og mange connaisseurs rundt omkring i verden rangerer vinene fra Casanova di Neri på linje med det de to ikoner, den nu afdøde Gianfranco Soldera (Case Basse) og den nu pensionerede Piero Palmucci (Poggio di Sotto) har leveret gennem årene. Således har den italienske guide Gambero Rosso hele 18 gange tildelt Casanova di Neri de maksimale Tre Bicchieri og blandt andre Wine Spectator, Robert Parker og James Suckling har adskillige gange flaget deres maksimale 100 point, ligesom Giacomo Neri et sted er blevet kaldt for den ypperste præst blandt modernisterne i Montalcino.
Løgismose har haft vine fra Casanova di Neri i sortiment siden 2010.
Oprindelse