Fakta
- 6 stk. 3.054,90
Brunello di Montalcino White Label
- 6 stk. 3.054,90
599,-
798,67 pr. l.
6 stk.
3.054,90
509,15 pr stk.
Spar 539,10
Anbefalinger
Falstaff Magazin
95
Othmar Kiem, Simon Staffler - Februar 2025
Vinous by Antonio Galloni
94
Eric Guido - November 2023
James Suckling
95
September 2024
Jancis Robinson
17
Walter Speller - December 2024
Robert Parker - The Wine Advocate
94
Monica Larner - November 2024
Beskrivelse
Det er ikke mange andre vingårde i Montalcino - om overhovedet nogen - som så længe har produceret først 2, så 3 og nu 4 Brunello-vine, der alle er blevet løftet på en piedestal og nærmest rutinemæssigt modtager fremragende anmeldelser både nationalt og internationalt. Men sådan er det blevet for Giacomo Neri og hans sønner Giovanni og Gianlorenzo, som nu arbejder side om side med deres far, og her i den toogfyrretyvende (!) udgave nyder vinen godt af, at Cerretalto ikke vil blive produceret. Frugten fra den berømte vinmark med den mineralrige jordbund er således inkluderet i denne White Label Brunello.
Lidt underligt i øvrigt fordi Consorzio del Vino Brunello di Montalcino har valgt at gøre honnør og flager med deres maksimale 5 stjerner for 2020-årgangen, samtidig med at de også hylder den italienske svømmedarling Federica "La Divina" Pellegrini, ved at ”stjæle” den måske mest berømte af hendes mange tatoveringer. En fugl Phønix som hun fik prikket ind på venstre side af halsen i 2006 ovenpå en svær periode.
Druerne er plukket fra midt i september og helt ind i oktober, efterhånden som vinstokkene på de forskellige parceller ramte det optimale tidspunkt, og i hele perioden var der tale om perfekt modne og sunde druer, og selvom det næsten ikke var nødvendigt, blev der foretaget en soignering af frugten såvel ude i vinmarken som oppe på taget af vinkælderen, hvorefter alle stilke blev fjernet forud for druernes tur gennem det moderne optiske sorteringsanlæg og videre ned i de åbne kegleformede temperaturregulerede gæringstanke Her gærede druer og most uden tilsætning af fremmede gærstammer i omegnen af 4 uger, inden den unge vin fik lov til at flyde ned i fadene, der var gjort klar en etage længere ned. Vinen modnet i 43 måneder i et miks af hovedsageligt franske, men også slovenske brugte fade i forskellige størrelser inden den endelige cuvée er sammenstukket og tappet på flaske efter en let filtrering.
Som forventeligt er det nok engang lykkede at ramme den saftige drinkability, som vinen berømmes for samtidig med at den måske er en lille smule mere krydret og intens takket være frugten fra Cerretalto marken. Der er masser af friske kirsebær, blåbær og ribs, som sammen med friske krydderurter og tilpas diskrete noter af cedertræ skaber et herligt aromatisk punch både i næsen og i munden, hvor tanninerne fornemmes nærmest kælende.
Prøv den sammen med en af de helt klassiske retter fra den sparsomt befolkede egn mellem Grosetto og Montalcino, hvor der stadig foregår en hel del jagt. For eksempel en "Risotto con le Beccacce" - Risotto tilberedt med skovsneppe, panchetta, løg, en hel del Sangiovese-vin og så til sidst et eller flere riv friske trøfler.
Producent
Det er blot 50 år siden at der i kun Montalcino kun var én bemærkelsesværdig vin. Den fra Biondi-Santi. 10 år på gamle store slovenske fade fik den, og yderligere 10 år på flaske behøvede den, før den så småt begyndte at henvende sig til verden. Det var en absurd vin og en kommercielt set nærmest umulig vin.
Så kom et hold af amerikanske investorer forbi og forvandlede 400 ha. i et ellers upåagtet område med skov og krat til sirlige vinmarker og snart var en håndfuld Montalcino vine i en helt anden åben "kom og tag mig" stil på vej over Atlanten. Castello Banfi var en realitet.
Vinene blev historiens største nybrud i Toscana, og det fik egnens ellers traditionsbundne bønder til at vejre morgenluft. I 1970 var de 12, der tappede deres egen vin. I 1980 var de 30. I 2017, da Consorzio Brunello di Montalcino kunne fejre sit 50-års jubilæum, var der 229 medlemmer, som måtte tappe deres egen vin, og efter de sidste udvidelser af produktionszonen er flere på vej.
En af de unge håbefulde bønder, som skiftede fra majs, solsikker og korn til vinstokke, var Giovanni Neri. Han grundlagte Casanova di Neri i 1971, og da de første vine, som blev lanceret tidligt i 1980'erne, kom med helt op på toppen af den bølge af Montalcino vine, der skyllede ud i verden, blev der råd til at anlægge nye vinmarker og investere i et nyt topmoderne vineri, som kunne holde varmen ude og hvor tyngdekraften blev hyret ind for at flytte druerne fra maskinen der fjerner stilkene ned i gæringstankene og videre ned i fadene.
Den første årgang af Brunello Etichetta Bianca var 1978. De første årgange af vinene Cerretalto, Tenuta Nuova og Pietradonice var henholdsvis 1981 og 1993 og 2000, og i 2004 modtog den nye vingård med den smukke udsigt op mod Montalcino sin første høst.
Giacomo Neri tog bare 26 år gammel over efter sin far i 1991, og i dag bestyrer han, godt hjulpet af sine 2 sønner Giovanni og Gianlorenzo, datteren Marianna og Toscanas bedste "Best Man" Pierluigi Bonari, en ejendom, som efterhånden er vokset forbi de 500 ha.
Det er dog "kun" 63 ha. fordelt på 7 parceller, som er tilplantet med vinstokke. Dels Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Spereta og Cerretalto, som ligger nordøst for Montalcino omkring landsbyen Torrenieri og nær den nye vingård, dels Pietradonice og Le Cetine, som ligger syd for Montalcino omkring landsbyerne Castelnuovo dell'Abate og Sant'Angelo i Colle.
Adspurgt hvorfor det netop blev disse pletter på landkortet, som kom til at levere frugten til Casanova di Neris vine, svarer Giacomo Neri, at det egentlig ikke var særlig kompliceret: "Alle 7 terroir er karakteriseret ved at råd næsten aldrig forekommer og at de næsten altid leverer smukt modnede druer."
Casanova di Neri er i dag en af de mest berømte vingårde blandt dem, som lukker de mindre franske fade ind i kældrene i Montalcino, og mange connaisseurs rundt omkring i verden rangerer vinene fra Casanova di Neri på linje med det de to ikoner, den nu afdøde Gianfranco Soldera (Case Basse) og den nu pensionerede Piero Palmucci (Poggio di Sotto) har leveret gennem årene. Således har den italienske guide Gambero Rosso hele 18 gange tildelt Casanova di Neri de maksimale Tre Bicchieri og blandt andre Wine Spectator, Robert Parker og James Suckling har adskillige gange flaget deres maksimale 100 point, ligesom Giacomo Neri et sted er blevet kaldt for den ypperste præst blandt modernisterne i Montalcino.
Løgismose har haft vine fra Casanova di Neri i sortiment siden 2010.
Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Brunello di Montalcino er et højt estimeret vindistrikt i Toscana i den centrale del af Italien. Vinmarkerne er placeret på skråninger omkring byen Montalcino 30 km syd for byen Siena, og kun Sangiovese må anvendes. Druedyrkning må efter loven kun foregå op til max 600 moh for at sikre optimal modning. Ordet Brunello er et lokalt synonym for den meget udbredte variant, Sangiovese Grosso, i området. Brunello skal lagre minimum 2 år på fad og kan først sælges 5 år fra høståret. Vinene er gennemgående intense, komplekse og lagringsegnede og anses for at være blandt de fineste vine i Italien.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter