Fakta
- 6 stk. 1.060,80
Cabernet Franc FRED Vin de France BIO
- 6 stk. 1.060,80
208,-
277,33 pr. l.
6 stk.
1.060,80
176,80 pr stk.
Spar 187,20
Beskrivelse
Det er den nu 32-årige Remy Mabileau, der har taget over efter hans far Frédérics alt for tidlige og tragiske død i sin lille flyvemaskine over lufthavnen i Saumur i 2020. Remy er helt åbenlyst forankret i den samme naturlige tilgang til arbejdet i vinmarken og forvandlingen af frugten til vin i kælderen som Frédéric var, og selvom han kun nåede at arbejde skulder ved skulder med sin far i 4 år, har det åbenbart været nok til, at Domænet synes i sikre hænder.
I hvert fald er hans første vine overbevisende, og den smertefulde kontekst taget i betragtning er det imponerende overskudsagtigt, at han også har skabt denne Cuvée, som en kærligt hyldest faderen. Frédéric blev kaldt Fred af familien og vennerne, og FRED var også hans kaldenavn, når han dyrkede den lidenskab, der førte ham i døden. Foxtrot, Romeo, Echo, Delta!
Der er tale om frugt fra et par terrasser med i omegnen af 40 år gamle Cabernet Franc vinstokke, der er stjålet fra et par af familiens andre vine for at levere frugt til denne. Til sammen 1,2 ha. der som altid hos Mabileau er traditionelt bearbejdet, det vil sige ingen pesticider, ingen herbicider, ingen kunstgødning og - når den tid kommer - manuel høst i små plastkasser.
Der foretages en dobbelt sortering af drueklaserne, når den ankommer til vingården, og herefter fører et lille transportbånd de u knuste klaser op i en rustfri ståltank, hvor de i løbet af en 4 ugers tid forvandles til vin ved den såkaldte kulsyre gæring (maceration carbonic) med egne opformerede gærstammer og uden sikkerhedsseler i form at svovl. Vinen er modnet 4 måneder i tanken med naturlig bundfældning og 2 om stikninger under vejs frem mod aftapningen på flaske, der sker uden klaring og filtrering, men med en lille rejseforsikring i form af en yderst beskeden stabilisering med svovl.
Nærmest som at få en infusion af frugt og vel nærmest essensen af ægte Cabernet Franc, når man under fremstillingen tillader sig at spejde mod Beaujolais. En kurv med friskplukkede jordbær, hindbær og syrlige kirsebær, der har fået lov til at stå lidt i solen. Ekstremt diskrete tanniner, der efterlader frugten og blomstrende noter af violet i førertrøjen.
Økologisk certificeret af Ecocert. Certificeret biodynamisk af Biodyvin. Markedsført som Vin de France fordi maceration carbonic ikke er tilladt i appellationerne Bourgueil og Saint Nicolas de Bourgueil.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Producent
Når man smager vinene fra Frédéric Mabileau forstår man til fulde den markante udmelding fra vinguruerne Jancis Robinson og Hugh Johnson, der i Den store vinbog skriver, at vinene fra Bourgueil og Saint-Nicolas-de-Bourgueil er ”helt absurd undervurderede i forhold til deres kvalitet.”
Sammen med sin kone Nathalie har Frédéric stået bag en af de mest vellykkede omlægninger fra konventionelt landbrug til bæredygtig økologisk produktion langs hele Loire-floden, og nu er de nærmest i mål med biodynamik og så ultralave mængder af svovl, at stribevis af erklærede naturvinsproducenten bliver efterladt på perronen. Og hele projektet er blevet drevet frem af det perlende gode humør, som Frédéric og Nathalie Mabileau og deres to sønner Charly og Rémy har valgt at omfavne verden med. De er bare helt nede på jorden og de skilter ikke med, at de også er superseriøse og hele tiden i arbejdstøjet.
Eller var. For nu er 4 blevet til 3. Lige før høsten i 2020 hvor alt tegnede lyst for familien Mabileau, blev de med et lammende hammerslag ramt af tragedien. Frédéric Mabileau styrtede med sin lille flyvemaskine på flyvepladsen i Saumur og døde af sine kvæstelser inden hjælpen nåede frem, og således nåede Frédéric kun at blive 53 år.
Frédéric var stjernen blandt de mange Mabileau’er i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, og Guillaume Lapaque, den tidligere direktør for "Syndicat des vins de Bourgueil", fortæller, at han var underrettet om, at det toneangivende vinmagasin "Revue du vin de France" overvejede at give Frédéric den 3. stjerne og dermed løfte vingården op i Frankrigs absolutte elite. Denne anerkendelse er nu udsat på ubestemt tid.
Høsten i 2020 blev klaret med hjælp fra familie og de andre vinproducenter Saint-Nicolas-de-Bourgueil og i kælderen er det nu Rémy Mabileau, som skal forsøge at løfte arven efter sin far. Vi håber det lykkes således at vi også fremover kan tilbyde dejlige u-forcerede Cabernet Franc vine fra dette Domaine og nyde fornemmelsen af, at der ikke har været noget hastværk med at få vinene gjort klar, og at det bestemt heller ikke haster med at få dem nydt. Det er bare autentisk Cabernet Franc fra Loire på den allerbedste måde.
“Having visited Frédéric during harvest I have seen his dedicated approach to the picking and sorting, and I have witnessed his meticulous attention to detail first-hand. With that in mind, it is not surprising to me that he makes a range of wines of such obvious appeal. Les Rouillères is frequently delicious, bright and breezy, yet also pure and worthy of our drinking time. For more serious occasions, Eclipse offers a more potent vinous experience. Whichever cuvée you choose, however, the wines all offer top quality for their respective appellations, with pleasure aplenty in the glass”. Chris Kissack "The Winedoctor" - Marts 2017
"L'éclat de l'authentique Cabernet Franc de Loire" La Revue du vin de France #647 – Februar 2021
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter