Fakta
- 6 stk. 1.275,-
Cairanne Traditionnel Rouge ØKO
- 6 stk. 1.275,-
250,-
333,33 pr. l.
6 stk.
1.275,-
212,50 pr stk.
Spar 225,-
Anbefalinger
Decanter Magazine
91
Matt Walls - September 2023
Jancis Robinson
16,5
Alistair Cooper MW - November 2023
Beskrivelse
Selvom Marcel Richaud har rundet de 70 og hans søn Thomas stort set har overtager produktionen og datteren Claire nu tager sig af hele den kommercielle side brænder der stadig en sjælden ild i de isblå øjne, og Domaine Richaud er nu som før en af de så vigtige adresser i det mægtige vinlandskab nordøst for Châteauneuf-du-Pape.
Sammen med vennerne Philippe og Michèle Laurent fra Domaine Gramenon og Guy Julien fra La Ferme Saint-Martin var Marcel Richaud i 80’erne og frem mod årtusindeskiftet med til at sætte nye standarter for, hvor meget velsmag man kunne skænke i glassene ved at satse på bæredygtigt landbrug uden brug af pesticider og herbicider, og siden forvandle druerne til vin uden nogen form for Hokuspokus i kældrene.
I starten blev de kaldt for Don Quixotes, men siden blev deres mindset trendsættende, og i dag hvor flere og flere vinbønder omfavner økologien og biodynamikken, også interesserer sig omgangen med svovl og nok så vigtigt har sandet, at overdreven ekstraktion stjæler finessen, bliver Marcel Richaud og hans legekammerater kaldt for pionerer.
Her er det den helt centrale vin i portofølgen, dens fordi den sammen med sin storebror Cuvée l'Ebrescade hvert år placerer sig blandt de bedste i Cairanne-appellationen, dels fordi systematiske opkøb af interessante vinmarker har betydet, at den gennemsnitlige årlige produktion nu passerer de 70.000 flasker. Således er der tale om frugt fra Chantal, Les Garrigues, Les Combes, Cros de Romet, Les Seppes, Les Partides, Les Bayes, La Meyeau, Les Beauchières og La Ridel, som er små lokaliteter overvejende øst og sydøst for landsbyen nær grænsen til Rasteau.
De ældre vinstokke er plantet i 1940’erne og de yngste, der får lov til at levere frugt til vinen, er sat i 1970’erne, og som noget lidt usædvanligt for en Cairanne spiller Grenache kun en mindre rolle i drueblandingen.
Høsten er manuel, og efter klaserne er soigneret er frugten fra de 4 druesorter forvandlet til vin hver for sig i løbet af bare 8-10 dage. De fleste stilke fjernes, men 15-20% af de smukkeste hele klaser bliver også inviteret med til det, der kan kaldes en kombination af traditionel gæring og semi carbonic maceration uden fremmede gærstammer, svovl og andre tilsætningsstoffer. Herefter modner halvdelen af vinene 10-14 måneder i en blanding af 2.400 liters foudre og 600 liters demi-muids mens resten forbliver i betontankene indtil den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden klaring og filtrering og med kun minimal stabilisering svovl.
En smuk mørk rubinrød meget generøs Cairanne, som charmerer med masser af både friske solmodne og syltede brombær, kirsebær og hindbær, der langsom bliver opslugt af krydret garrique, lakridsrod og mørk pebret chokolade. Dejlig fyldig, saftig og imødekommende smukt balancerende mellem gourmandise og elegance, og i den grad i synk med Marcel Richauds mantra om at fremstille ”vine, der ikke lyver men tiltaler ganen med finesse, en direkte forbindelse til jorden, og den følelse, den vibration, som årgangene fremkalder”.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose - ligesom mange andre - taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
Selvom Marcel Richaud har rundet de 70 og hans søn Thomas stort set har overtager produktionen samtidigt med at datteren Claire nu tager sig af hele den kommercielle side brænder der stadig en sjælden ild i de isblå øjne, og Domaine Richaud er nu som før en af de vigtigste adresser i det mægtige vinlandskab nordøst for Châteauneuf-du-Pape.
Sammen med vennerne Philippe og Michèle Laurent fra Domaine Gramenon og Guy Julien fra La Ferme Saint-Martin var Marcel Richaud i 80’erne og frem mod årtusindeskiftet med til at sætte nye standarter for, hvor meget velsmag man kunne skænke i glassene ved at satse på bæredygtigt landbrug uden brug af pesticider og herbicider, og siden forvandle druerne til vin uden nogen form for Hokuspokus i kældrene.
I starten blev de kaldt for Don Quixotes, men siden blev deres mindset trendsættende, og i dag hvor flere og flere vinbønder omfavner økologien og biodynamikken og også interesserer sig omgangen med svovl, bliver Marcel Richaud og hans legekammerater kaldt for pionerer.
For Marcel Richaud er økologien og biodynamikken imidlertid ikke et mål i sig selv, men en af forudsætningerne for at han kan skabe vine fulde af liv, der lever op til vingårdens motto. ”Du vin dans la vie, de la vie dans le vin”. Det handler således ikke om at positionere sig på natursvinsscenen, men derimod om at skabe levende autentiske vine, og her fortæller Marcel Richaud at det ikke er anvendelsen af svovl, men derimod den overdrevne ekstraktion i alt for mange kældre, som stjæler fornøjelsen og slører historien om druerne og det terroir, som vinstokkene står plantet i.
Marcel Richauds far var oprindeligt møbelsnedker, men da han forelskede sig i en kvinde fra Cairanne fulgte der, til skabe for hans passion for træ, 15 ha. med vinstokke med ind i ægteskabet. Og det var de 15 ha. der var udgangspunktet. da Marcel Richaud kom til i 1990 og besluttede, at det snart skulle slut med at indlevere druerne til kooperativet. Opførelsen af en ny kælder blev påbegyndt, yderligere 4 ha. blev erhvervet, 15 ha. blev lejet, og omkring årtusindeskiftet var Domaine Richaud ”Talk of the Town” på grund af progressionerne og velsmagen. I 2008 fulgte certificeringen af Ecocert og de mange år med succes har ledt frem til, at Domaine Richaud i dag kultiverer hele 80 ejede og lejede ha. i Cairanne og Rasteau.
Domaine Richaud blev en del af Løgismose familien i april 2024, og du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter