Fakta
- 6 stk. 2.187,90
Castilla y León QS Quinta Sardonia - BIO
- 6 stk. 2.187,90
429,-
572,- pr. l.
6 stk.
2.187,90
364,65 pr stk.
Spar 386,10
Anbefalinger
James Suckling
91
Oktober 2021
Beskrivelse
Selvom Peter Sisseck valgte at træde ud af ejerkredsen på Quinta Sardonia i 2011 og overlod ansvaret for vinene til Jérôme Bougnaud og Christian Rei, er der stadig et tydeligt fælles mindset omkring Quinta Sardonia og Dominio de Pingus, og i lighed med Peter Sisseck er Jérôme og Christian i de senere år begyndt at efterstræbe frugten og finessen i vinene frem for det voldsomme og imposante angreb på smagsløgene.
Det sker samtidig med at vinstokkene efterhånden er blevet 18-20 år gamle og samtidig med, at man skærper kravene til den frugt, som får lov til at bidrage til førstevinen QS Quinta Sardonia. Resultaterne taler for sig selv, hvilket blandt andet 3 fornemme gange 94 point til 2014, 15 og 16 samt senest provisoriske 94-99 point til 2017-årgangen i maj 2021 fra Spaniens førende vinguide Guía Peñín indikerer.
Denne 13 udgave af vinen er endnu ikke bedømt, men vi er imponerede og mener bestemt, at pilen fortsætter med at pege i den helt rigtige retning. Ligesom i 2017 valgte man at høste lidt tidligere i jagten på elegancen Druerne fra de forskellige parceller er således høstet i den sidste uge af september og en uge ind i oktober. Klaserne er soigneret inden frugten parcel for parcel er forvandlet til vin uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. For nogle parceller blev alle stilke fjernet. For andre parceller gærede man med op til 25% hele drueklaser afhængig af stilkenes modenhed og sundhed. Vinen er herefter modnet i 20 måneder i franske barrique (omkring 20% nye) frem mod klaring med friske æggehvider, en let filtrering og aftapningen på flaske, som fandt sted i september 2020.
En flot magtfuld og intens, men stadig frisk vin med masser af moden bærfrugt, især brombær, hindbær og kirsebær, som smelter fint sammen med krydrede lag af garrigue og aromatiske toner af chokolade og vanilje fra fadlagringen. Silkeagtige tanniner og så med en mineralitet, som betyder at ordet elegant begynder at presse sig på. Vi noterede det om både 2016 og 2017 årgangen, så måske er det ikke seriøst at gentage det, men vi gør det alligevel. Her tidligt mens vinen endnu er ved at finde sig til rette i flasken oplever vi den mest overbevisende performance til dato!
Quinta Sardonia er beliggende ved Sardón de Duero 6 km vest for Quintanilla de Onésimo, hvor Peter Sisseck har sine Pingus-kældre, og blev etableret som en biodynamisk vingård ved årtusindeskiftet. Vingården blev tilplantet med Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec og Syrah, og Peter Sisseck havde her lejlighed til at prøve kræfter med helt unge vinstokke og se, hvorledes de forskellige druesorter trivedes i dette terroir.
Den første årgang Quinta Sardonia var 2002, hvor der produceredes 6.000 flasker på de blot 2 år gamle stokke, og den nye vin blev en øjeblikkelig succes, der med 2004-årgangen på 4 år gamle vinstokke opnåede 96 point hos Robert Parker, hvormed Quinta Sardonia indskrev sig, som den første og hidtil eneste vin, der har opnået en så høj rating på så unge vinstokke.
Producent
Quinta Sardónia blev grundlagt af en gruppe vinentusiaster i Sardón de Duero og Villabáñez tilbage i 1998. Området ligger lige udenfor Ribera del Duero, og var vinmæssigt en overset perle, som gemte store muligheder for at lave topvin. Peter Sisseck så det også og var med fra starten. Han fik mulighed for at have stor indflydelse på en række af de helt grundlæggende beslutninger omkring parcellernes udvælgelse, druetyper, valget af biodynamisk dyrkning osv. Og ikke overraskende kom Quinta Sardonias vine stormende ind på den internationale vinscene allerede fra første årgang, hvor stokkene tilmed kun var et par år gamle.
De 22 ha blev tilplantet med vinstokke i 1999 og 2000. Tempranillo blev plantet side om side med franske sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot og Syrah, en formel Vega Sicilia havde rystet verden med i vinen Unico, som er en af landets fineste og mest eftertragtede vine. Resultatet er på alle måder overbevisende, og man fornemmer tydeligt, at vinene fra Quinta Sardonia er i international klasse.
Vinmarkerne ligger i gennemsnit 400 meter fra Duero-floden i et malerisk kuperet sydvendt område i mellem 700 og 800 meters højde. Og da man her netop er forbi grænsen til Ribera del Douro valgte man, da kravet til drueblandingen fra myndighederne nu ikke længere var ultimativt, at differentiere sig på dette område, og plantede 55% Tinto Fino, 22% Cabernet Sauvignon, 5% Syrah, 5% Petit Verdot, 4% Malbec, 4% Merlot og 2% Cabernet franc.
Analyser viste at jordbundsforholdene på grund af årtusinders erosion var meget forskellige og for at drage fordel af denne diversitet høstes druerne fra de forskellige jordbundstyper separat ligesom de også forvandles til vin hver for sig.
Resultatet bliver 2 vine, der allerede er etablerede stjerner i den ovre Douro dal. Og på grund af den store succes har man i 2016 lanceret en 3. vin, som inspireret af Peter Sisseck’s PSI, produceres på druer som købes hos lokale farmere.
Quinta Sardónia bestyres forsat af Jérome Bougnaud hvorimod Peter Sisseck ikke længere er en del af projektet.
Da vi har fulgt Peter Sisseck tæt næsten lige siden starten har vinene fra Quinta Sardónia også været i sortiment lige fra starten. Du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter