Fakta
- 6 stk. 11.704,50
Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru
- 6 stk. 11.704,50
2.295,-
3.060,- pr. l.
6 stk.
11.704,50
1.950,75 pr stk.
Spar 2.065,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
93-97
Dense black purple, the nose is really quite exciting, softly ripe of course with very dark fruit, luxurious in the mouth but the terroir still reasserts itself with a stricter precision. For a wine showing this ripeness of fruit, it has nonetheless managed to retain admirable finesse. Could be a star Jasper Morris - November 2019
Allen Meadows - Burghound
89-92
Allen Meadow - Januar 2020
Vinous by Antonio Galloni
95-97
Neal Martin - Januar 2020
Jancis Robinson
17,5
Jancis Robinson - Januar 2020
Tim Atkin - Master of Wine
94
Tim Atkin - November 2019
Beskrivelse
Clos de Bèze er den ældste og mest prestigefyldte af de 9 Grand Cru marker, der deles om navnet Chambertin. Munkene fra klosteret i Bèzes fik vingården foræret tilbage i år 630 og dyrkede vin på stedet frem til 1219, hvorefter de romersk katolske præster ved Diocèse de Langres tog over og fortsatte indtil deres besiddelser blev konfiskeret under den franske revolution. I dag er de 15 ha. på Clos de Bèze fordelt mellem 14 forskellige producenter hvoraf Domaine Drouhin-Laroze med 1,5 ha. tilplantet højt oppe på marken i 1949 er den ene.
I 2018 er der tale om den tidligste høst på Domaine Drouhin-Larozes parceller Chambertin skråningerne nogen sinde. Allerede en uge inde i september var det meste høstet, og der var tale om generøse mængder, som ankom i et så hurtigt tempo, at det blev nødvendigt at leje en kølecontainer for at druerne ikke skulle få det for varmt mens de ventede på at det blev deres tur.
I kælderen er det Philippe Drouhin’ s børn, sønnen Nicolas og datteren Charlotte, som nu og uden det store drama får lov til at sætte væsentlige fingeraftryk på druernes forvandling til vin. Således er next generation stærkt optaget af den forandrede balance anvendelsen af hele drueklaser tilfører vinene, og i 2018 er der brugt 30% hele drueklaser i denne Clos de Bèze, samtidig med at tiden i fadene fra Allier og Nivemais er fastholdt på de 16 måneder, som man skruede ned til i 2015. Philippe, Charlotte og Nicolas har således kunnet sammenstikke og tappe vinen uden klaring, filtrering eller stress først på sommeren i 2020.
En imponerende vin med masser af blomstrende moden frugt i form af skovjordbær, kirsebær brombær og vilde violer, der allerede er vad at løsrive sig fra den markante fadopdækning. Fuld af fascinerende detaljer og nuancer, som det bare er en fornøjelse at inhalere. Derpå nærmest intens, aromatisk og raffineret i munden. Krydret, struktureret, fokuseret og derpå nærmest eksplosiv i den mineralske finale hvor den fint integrerede garvesyre og relativt høje frugtsyre bidrager smukt til vitaliteten. Imponerende!
Stor rød Bourgogne fortjener ægte vildt. Her drømmer vi os tilbage til Paul Bocuse dengang han selv regerede i eget køkken serverede en kongelig hare for Senator Couteaux og senere i sin opskrift dikterede, at dyret ”skulle være af hankøn, have rød pels og dræbes i bjergene uden at miste én eneste dråbe blod på det tidspunkt hvor den ikke længere var killing, men dog heller ikke helt udvokset”.
Producent
Domaine Drouhin-Larose kan se tilbage på en historie som rækker mere end 170 år tilbage i tiden. Nærmere bestemt til 1850, da Jean-Baptiste Laroze slog sig ned i Gevrey-Chambertin og begyndte at dyrke druer. Christine og Philippe Drouhin og deres 2 børn Caroline og Nicolas er således henholdsvis den 5. og 6. generation på domænet, der fik sin lille bindestreg og blev til Drouhin-Laroze, da Jean-Baptiste’s barnebarn Suzanne i 1919 giftede sig med Alexandre Drouhin.
Familierne har målrettet satset på og sparet op til at kunne købe sig ind på de mest prestigefyldte skråninger og med årene er besiddelserne langsomt vokset til knap 12 ha., hvoraf over halvdelen er smukt eksponerede parceller med Grand Cru eller Premier Cru status, hvilket betyder, at et besøg og en smagning hos Christine og Philippe altid er en ganske særlig og minderig oplevelse.
Philippe’s far Bernard var måske ikke den allerdygtigste vinmager i Bourgogne, og det fik i 1980’erne og 1990’erne nogle kritikere til at hævde, at Domaine Drouhin-Larose underpræsterede eller i det mindste producerede vin som skulle gemmes væk i adskillige år inden de grimme ællinger blev til smukke svaner.
Philippe fik nøglerne til kælderen i 2001 og i henholdsvis 2006 og 2008 kom Nicolas og Caroline hjem til gården og det er blevet til et familiemakkerskab, som med små og større justeringer og ikke mindst en imponerende nysgerrighed har ændret vinenes profil således at Drouhin-Larose i dag er et af de mest respekterede domæner i Gevrey-Chambertin, som høster fremragende anmeldelser og trods den galopperende prisudvikling sagtens kunne sælge hele produktionen en ekstra gang.
Selvom produktionen fortsat konventionel, arbejder Philippe og børnene med en voksende bevidsthed om bæredygtighedens nødvendighed efter de principper, som franskmændene kalder "La Lutte Raisonnée", og derfor er kunstgødning nu fortid ligesom de forskellige forebyggende behandlinger forsøges begrænset til det nødvenlige. Høsten er manuel overalt med en soignering af drueklaserne allerede når de klippes af vinstokkene og endnu en når de ankommer til vingården. Der arbejdes afhængig af stilkenes modenhed med vekslende mængder hele drueklaser under gæringen, der forløber uden fremmede gærstammer og så vidt muligt uden chaptalisering, hvorefter modningen sker i en blanding af nye og brugte fade fra Allier og Nivemais.
Grand Cru:
- Chambertin Clos-de-Bèze | tilplantet: 1945 | areal: 1,5 ha
- Les Musigny | tilplantet: 1960-70 | areal: 0,12 ha
- Bonnes Mares | tilplantet: 1920-40 | areal: 1,5 ha
- Chapelle-Chambertin | tilplantet: 1952, 1986 | areal: 0,52 ha
- Clos de Vougeot | tilplantet: 1976, 1989, 2007 | areal: 1 ha
- Latricières-Chambertin | tilplantet: 1959, 1984 | areal: 0,67 ha
Premier Cru:
- Gevrey-Chambertin Craipillot | tilplantet: 1943, 1953 | areal: 0,26 ha
- Gevrey-Chambertin Clos Prieur | tilplantet: 1954, 2003 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Lavaut Saint-Jacques | tilplantet: 1943 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Au Closeau | tilplantet: 1943 | areal: 0,44 ha
Village:
- Gevrey-Chambertin Dix Climats | tilplantet: ikke oplyst | areal: 4 ha
- Gevrey-Chambertin En Champs | tilplantet: 1959 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Sans Soufre | tilplantet: ikke oplyst | areal: ikke oplyst
- Morey-St-Denis Très Girard | tilplantet: 1946 | areal: 0,18 ha
- Chambolle-Musigny | tilplantet: 1981, 2000 | areal: 0,22 ha
Negociant:
- Mazoyères-Chambertin | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,11 ha
- Chambolle-Musigny Les Lavrottes | tilplantet: 1890-1920 | areal: 0,12 ha
- Gevrey-Chambertin es Rayes| tilplantet: 1940-1960 | areal: 0,38 ha
- Nuits-Saint-Georges La Charmotte | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,53 ha
- Gevrey-Chambertin | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,63 ha
- Marsannay Les Longeroies | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,25 ha
- Bourgogne Chardonnay | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,53 ha
- Bourgogne Pinot Noir | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,85 ha
- Moulin-A-Vent | tilplantet: 1960 | areal: 0,3 ha
Domaine Drouhin-Laroze har været en del af Løgismosefamilien i mere end 20 år. Du kan se vores aktuelle her. Bemærk at nogle af vinene er så limiterede, at de ikke flages på hjemmesiden. Du er velkommen til at kontakte os på salg@loegismose.dk
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Gevrey-Chambertin ligger på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or. Gevrey er navnet på den lille by, hvor omkring markerne ligger, og Chambertin er navnet på kommunens fineste mark samt indgår i flere af Grand Cru navnene. Hele 8 (9 hvis Mazoyeres-Chambertin tælles med, det meste vin fra Mazoyeres-Chambertin markedsføres som Charmes-Chambertin) Grand Cru marker findes i Gevrey-Chambertin, hvorfra der produceres nogle af Bourgognes og verdens mest eftertragtede vine. Kommunen dækker ca 435 ha vinmarker og flankeres mod syd af Morey-St-Denis. Kun rødvin må produceres og druesorten er Pinot Noir. Vinene anses generelt for at være blandt de mest strukturerede og maskuline røde Bourgognevine og vil som oftest have et rigtig godt lagringspotentiale.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter