Fakta
- 6 stk. 17.850,-
Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru
- 6 stk. 17.850,-
3.500,-
4.666,67 pr. l.
6 stk.
17.850,-
2.975,- pr stk.
Spar 3.150,-
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
92-95
Allen Meadows - Januar 2024
Vinous by Antonio Galloni
94-96
Neal Martin - November 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
93-95
William Kelley - Januar 2024
Jasper Morris Inside Burgundy
93-96
Jasper Morris - November 2023
Beskrivelse
Clos de Bèze er den ældste og mest prestigefyldte af de 9 Grand Cru marker, der deles om navnet Chambertin. Munkene fra klosteret i Bèzes fik vingården foræret tilbage i år 630 og dyrkede vin på stedet frem til 1219, hvorefter de romerskkatolske præster ved Diocèse de Langres tog over og fortsatte indtil deres besiddelser blev konfiskeret under den franske revolution.
I dag er de 15 ha. på Clos de Bèze fordelt mellem 14 forskellige producenter, hvoraf Domaine Drouhin-Laroze har 1,5 ha. i den nordlige ende af marken nedenfor Bel-Air lysningen, hvor de har fået restaureret deres lille redskabshus og forsynet det med familiens logo. Der er tale om en tilplantning fra 1949, og da kun de (få) vinstokke, der har mistet pusten i årenes løb, er blevet erstattet, har gennemsnitsalderen på denne del af Clos-de-Bèze nu passeret de 70 år.
Høsten er manuel, med en soignering af klaserne allerede når de klippes af vinstokkene, og fremme på vingården sker der endnu en sortering, hvor de smukkeste hele klaser lægges til side fordi Philippe Drouhins børn, sønnen Nicolas og datteren Charlotte, som nu har taget styringen og sætter deres fingeraftryk på druernes forvandling til vin, er stærkt optaget af den friskhed og forandrede balance, som anvendelsen af en hel del hele drueklaser kan tilføre vinene.
Således røg 25% af de hele drueklaser direkte i gæringstankene, mens stilkene blev fjernet på resten. Der var tale om gæring uden fremmede gærstammer og chaptalisering samt kun få omrøringer og nedstandsninger for ikke at fremprovokere for meget tannin. Herefter 16 måneders fadlagring i 80% nye og resten én gang brugte medium ristede fade fra Tonnellerie Cavin, som de senere år er blevet den foretrukne samarbejdspartner på fadfronten, hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket og tappet på flaske uden klaring eller filtrering i forsommeren 2024.
Mange kritikere har samtidigt med at de roste og respekterede vinen udtrykt, at der her var et potentiale, som endnu ikke helt var udfoldet. Meget tyder på at dette nu er ved at ske. I hvert fald rykker brugen af hele drueklaser og det lidt mere beherskede fad aftryk ved balancen i vinen, som nu fremstår mindre kompakt og mere fokuseret på frugt og friskhed.
"The growing season was straightforward for most of it except at the end of June where we had two massive storms with a huge amount of rainfall and hail. Thankfully, the actual damage to the vines was lower than our initial estimates but even so, the vines hit by hail were naturally stressed. The flowering was over in only two weeks from start to finish so that's always a positive for uniform maturities. We picked from the 1st of September and there was not much sorting and certainly nothing that a modern sorting table can't handle with ease. Volumes were of course variable due to the hail but as a rule they were better than what we obtained in 2021 but less than 2023. Potential alcohols were also pretty variable at between 13 and 14.5%. I used around 30% whole clusters in the vinifications except for the Lavaut St. Jacques and the Clos de Vougeot where I didn't use any. I tried to vinify softly in order not to extract too much tannin, which would have been easy to do given the thicker than average skins. As to the wines, they're actually relatively fine with good energy and much better transparency than one might think given the warmth of the growing season." Nicolas Mestre til Allen Meadows i januar 2024
Producent
Domaine Drouhin-Larose kan se tilbage på en historie som rækker mere end 170 år tilbage i tiden. Nærmere bestemt til 1850, da Jean-Baptiste Laroze slog sig ned i Gevrey-Chambertin og begyndte at dyrke druer. Christine og Philippe Drouhin og deres 2 børn Caroline og Nicolas er således henholdsvis den 5. og 6. generation på domænet, der fik sin lille bindestreg og blev til Drouhin-Laroze, da Jean-Baptiste’s barnebarn Suzanne i 1919 giftede sig med Alexandre Drouhin.
Familierne har målrettet satset på og sparet op til at kunne købe sig ind på de mest prestigefyldte skråninger og med årene er besiddelserne langsomt vokset til knap 12 ha., hvoraf over halvdelen er smukt eksponerede parceller med Grand Cru eller Premier Cru status, hvilket betyder, at et besøg og en smagning hos Christine og Philippe altid er en ganske særlig og minderig oplevelse.
Philippe’s far Bernard var måske ikke den allerdygtigste vinmager i Bourgogne, og det fik i 1980’erne og 1990’erne nogle kritikere til at hævde, at Domaine Drouhin-Larose underpræsterede eller i det mindste producerede vin som skulle gemmes væk i adskillige år inden de grimme ællinger blev til smukke svaner.
Philippe fik nøglerne til kælderen i 2001 og i henholdsvis 2006 og 2008 kom Nicolas og Caroline hjem til gården og det er blevet til et familiemakkerskab, som med små og større justeringer og ikke mindst en imponerende nysgerrighed har ændret vinenes profil således at Drouhin-Larose i dag er et af de mest respekterede domæner i Gevrey-Chambertin, som høster fremragende anmeldelser og trods den galopperende prisudvikling sagtens kunne sælge hele produktionen en ekstra gang.
Selvom produktionen fortsat konventionel, arbejder Philippe og børnene med en voksende bevidsthed om bæredygtighedens nødvendighed efter de principper, som franskmændene kalder "La Lutte Raisonnée", og derfor er kunstgødning nu fortid ligesom de forskellige forebyggende behandlinger forsøges begrænset til det nødvenlige. Høsten er manuel overalt med en soignering af drueklaserne allerede når de klippes af vinstokkene og endnu en når de ankommer til vingården. Der arbejdes afhængig af stilkenes modenhed med vekslende mængder hele drueklaser under gæringen, der forløber uden fremmede gærstammer og så vidt muligt uden chaptalisering, hvorefter modningen sker i en blanding af nye og brugte fade fra Allier og Nivemais.
Grand Cru:
- Chambertin Clos-de-Bèze | tilplantet: 1945 | areal: 1,5 ha
- Les Musigny | tilplantet: 1960-70 | areal: 0,12 ha
- Bonnes Mares | tilplantet: 1920-40 | areal: 1,5 ha
- Chapelle-Chambertin | tilplantet: 1952, 1986 | areal: 0,52 ha
- Clos de Vougeot | tilplantet: 1976, 1989, 2007 | areal: 1 ha
- Latricières-Chambertin | tilplantet: 1959, 1984 | areal: 0,67 ha
Premier Cru:
- Gevrey-Chambertin Craipillot | tilplantet: 1943, 1953 | areal: 0,26 ha
- Gevrey-Chambertin Clos Prieur | tilplantet: 1954, 2003 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Lavaut Saint-Jacques | tilplantet: 1943 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Au Closeau | tilplantet: 1943 | areal: 0,44 ha
Village:
- Gevrey-Chambertin Dix Climats | tilplantet: ikke oplyst | areal: 4 ha
- Gevrey-Chambertin En Champs | tilplantet: 1959 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Sans Soufre | tilplantet: ikke oplyst | areal: ikke oplyst
- Morey-St-Denis Très Girard | tilplantet: 1946 | areal: 0,18 ha
- Chambolle-Musigny | tilplantet: 1981, 2000 | areal: 0,22 ha
Negociant:
- Mazoyères-Chambertin | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,11 ha
- Chambolle-Musigny Les Lavrottes | tilplantet: 1890-1920 | areal: 0,12 ha
- Gevrey-Chambertin es Rayes| tilplantet: 1940-1960 | areal: 0,38 ha
- Nuits-Saint-Georges La Charmotte | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,53 ha
- Gevrey-Chambertin | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,63 ha
- Marsannay Les Longeroies | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,25 ha
- Bourgogne Chardonnay | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,53 ha
- Bourgogne Pinot Noir | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,85 ha
- Moulin-A-Vent | tilplantet: 1960 | areal: 0,3 ha
Domaine Drouhin-Laroze har været en del af Løgismosefamilien i mere end 20 år. Du kan se vores aktuelle her. Bemærk at nogle af vinene er så limiterede, at de ikke flages på hjemmesiden. Du er velkommen til at kontakte os på salg@loegismose.dk
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Gevrey-Chambertin ligger på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or. Gevrey er navnet på den lille by, hvor omkring markerne ligger, og Chambertin er navnet på kommunens fineste mark samt indgår i flere af Grand Cru navnene. Hele 8 (9 hvis Mazoyeres-Chambertin tælles med, det meste vin fra Mazoyeres-Chambertin markedsføres som Charmes-Chambertin) Grand Cru marker findes i Gevrey-Chambertin, hvorfra der produceres nogle af Bourgognes og verdens mest eftertragtede vine. Kommunen dækker ca 435 ha vinmarker og flankeres mod syd af Morey-St-Denis. Kun rødvin må produceres og druesorten er Pinot Noir. Vinene anses generelt for at være blandt de mest strukturerede og maskuline røde Bourgognevine og vil som oftest have et rigtig godt lagringspotentiale.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter