Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 29.500,-,-
Champagne Blanc de Noirs Vieilles Vignes Françaises Brut
- Spar 20% - Før 29.500,-,-
23.600,-
39.333,33 pr. l.
29.500,-
Spar 5.900,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
100
William Kelley - September 2021
Decanter Magazine
99
Charles Curtis MW - Juni 2021
Vinous by Antonio Galloni
98
Antonio Galloni - November 2021
Richard Juhlin Champagne Club
98
Richard Juhlin - Juni 2021
Beskrivelse
Bollinger Blanc de Noirs Vieilles Vignes Françaises er en af de mest mytiske cuvéer i Champagne funderet på mirakuløst bevarede og upodede Pinot Noir vinstokke fra de 2 små parceller med Grand Cru status Chaudes Terres og Clos St. Jacques i Aÿ, som angiveligt slap fri af phylloxera vinlusen, fordi de var/er delvis muromkrande. Tilsammen bare 0,36 ha. med efterhånden ganske lavt ydende mere end 100 år gamle knortede vinstokke, der står på deres oprindelige europæiske rødder i noget der med nutidens øjne ligner en forvirrende kaos tilplantning. I sig selv en tidslomme i Champagnes bølgende hav af vinstokke, og når frugten er blevet forvandlet først til vin og siden til bobler så også en brusende historie fra en svunden tid.
Der er naturligvis tale om manuel høst med en minutiøs soignering allerede ude i de 2 vinmarker og i 2008 var høsten overstået allerede inde det blev frokost tid en 16. september. Herefter et direkte pres af de hele drueklaser hvor kun 50% af mosten blev sendt i retning af VVF som vinens indforståede fans kalder den. Derpå efter en kold dekantering gæring direkte i overvejende nye fade og en modning på 12 måneder eller mere inden den endelige cuvée sammenstikkes og tilføres rørsukker og en opformeret gærkultur fra Chaudes Terres og Clos St. Jacques i forbindelse med aftapningen på flaske. Herefter mere end 10 år sammen med gærresterne inden Mathieu Kauffmann og Gilles Descôtes fandt at tiden var inde til at degorgere med en dosage på bare 6g. hvilket i 2008 far Vieilles Vignes Françaises til at balancere på Extra Brut.
En af vinens allerbedste venner er den svenske Champagne ekspert Richard Juhlin, som i juni 2021 smagte en tilsendt flaske hjemme i det svenske i forbindelse med den officielle lancering. Han snød lidt og tog sig et lille glas, inden der blev tændt for kameraet, men det der kom ud af det, er et studie i oprigtig, smittende og ikke mindst vidende begejstring, så spring gerne ud og kig med her: : Richard Juhlin smager Bollinger "Vieilles Vignes Françaises" 2008 for første gang
Vi tror han lurede på de maksimale 100 point, men da han nåede ind til tastaturen blev det "blot" til 98-99 point, og denne note: "An absolutely fantastic and shockingly intense world-class wine that shows itself in the darkest and deepest way. Like a giant statue of Zeus, it stands there so obvious and heroic. In many parts, this edition is reminiscent of 1996 VVF. It also had an extremely showy drinkability from the start with an unbelievably intense bouquet and chewable fruit at our first meeting. Below this is a fantastic classic acidic structure and I expect that 2008 will develop in a similar way as the magnificent 96′. Very integrated already with a rumbling dark notes of tar, oak, truffle, Moroccan leather, olives, beets, chestnuts, morels together with a sweet side of vanilla, butter caramel, chocolate, Gravenstein apples and peach. Drink immediately or wait at least another 15 years. And do not come and complain about the price tag. The wine has always been priced too low and is still to be described as a bargain for all true wine lovers."
Vi har stor respekt for Richard Juhlin bortset fra hans overvejelser omkring prispunkter, og når han til sidst hævder, at vinen “stadig er et kup for alle ægte vinelskere", har han måske befundet sig lidt for længe og lidt for langt ude i den svenske ødemark.
Producent
Champagne Bollinger er grundlagt tilbage i 1829 i landsbyen Ay og gemmer på episke fortællinger både fra dengang og fra de seneste små 50 år, hvor den britiske hemmelige agent i Hendes Majestæts tjeneste, James Bond, har medvirket til en uhyggelig effektiv markedsføring, der nåede sin foreløbige kulmination i 2015, da den særlige Champagne Brut édition limitée, Spectre 007, millésime 2009 blev frigivet med det berømte ”007Revolver” logo på kapslen.
I det hele taget har Champagne Bollinger godt fat i briterne. Siden 1864 Har Bollinger været den officielle leverandør til domstolene i England, og da Edward VII blev kronet i 1902 blev der skænket Bollinger, og da Prins Charles og Lady Diana Spencer fejrede deres bryllup skete det med den særlige Bollinger Récemment Dégorgé 1973.
Trods mange fristende og flatterende tilbud har familien bag Bollinger valgt at holde fast, og lige nu er det den 6. generation, som regerer og resolut håndhæver den totale uafhængighed, blandt andet via opkøb af andre spillere i branchen som f.eks. Champagne Ayala, Domaine Chanson i Beaune, Langlois-Château i Saumur, Château de Fontaine-Audon i Sancerre og Delamain i Cognac der nu alle er en del af Bollinger-familien.
Bollinger ejer 166 ha. beliggende i Marne og druerne herfra dækker 60% af husets aktuelle behov. 85% af markerne er klassificeret som Premier Crus og Grands Crus og 65% af druerne er Pinot Noir, som dermed sætter sit markante præg på de forskellige cuvéer.
Et andet fællestræk er den tålmodighed der regerer i de 6 km. lange underjordiske gange under hovedsædet i Ay. Dels går der op til et år inden vinen bliver hældt på flaske for at gennemgå den anden gæring, dels har man besluttet at en stor del af den såkaldte ”vin de reserve”, der bruges til justeringer ikke må vente på fade eller i tanke. I stedet fyldes den på magnumflasker for siden – efter 2, 5 eller 10 år - at fungerer som et omstændeligt og helt unikt krydderi til de forskellige cuvée’er. Således antages det, at der lige nu ligger flere end 750.000 af reserven og venter.
Tyson Stelzer, der er vor tids måske mest indsigtsfulde og kompetente Champagne ekspert (undskyld Richard Juhlin) placerer Bollinger helt i top i The Champagne Guide (2020-2021) og noterer:
"It's another world at Bollinger. Take everything you know about large champagne houses, the way champagne tastes, the way it's fermented, the way it's aged, even the ownership of the vineyards and the companies, and brace yourself for a very different story at Bollinger. I've met with the good Bollinger folk countless times over the past decade in Australia and in their illustrious maison in Aÿ, and on every occasion I have been astounded by the pace of change. If Bollinger wasn't your style ten years ago, come hither! There's never been a better time to bask in the glory of this legendary house. These are ravishing champagnes that now rank high among the very best of the region. James Bond, you've finally got it right. For a champagne of breadth, depth and grandeur, and one that is readily available and affordable, Bollinger is in a world of its own. It's no surprise the house is setting new sales records in value and volume and cannot keep up with demand, imposing allocations in every market. Coteaux Champenois aside, my lowest score on any of the dozen Bollinger cuvées I've rated this year is 96 points, a record no other house besides Krug itself could claim."
Endelig er et af de mest berømte citaler i vinens verden også knyttet til Bollinger og det hænger på væggen i mange hjem hvor et eller flere medlemmer af husstanden elsker Champagne. Det er fra Élisabeth Law de Lauriston-Boubers som giftede sig med Jacques Bollinger og blev til Lily Bollinger og general manager i perioden 1941-71 efter Jacques gik bort i 1941 blot 48 år gammel:
"Jeg drikker Champagne Bollinger, når jeg er lykkelig. Og jeg drikker den også, når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene; og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig - undtagen når jeg er tørstig."
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter