Fakta
- 6 stk. 9.154,50
Champagne La Grande Année Brut Rosé
- 6 stk. 9.154,50
1.795,-
2.393,33 pr. l.
6 stk.
9.154,50
1.525,75 pr stk.
Spar 1.615,50
Anbefalinger
Richard Juhlin Champagne Club
91
Ricard - Juhlin - Februar 2022
Falstaff Magazin
97
Anne Krebiehl MW - Januar 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
96
William Kelley - Marts 2022
Beskrivelse
Bollinger’s Vintage La Grande Année, der som navnet antyder kun produceres i de bedste år, har i årevis været en af de mest berømte og, blandt alle dem, der værdsætter vines let oxidative stil, elskede årgangschampagner, og få havde for få år siden forstillet sig at den skulle blive indhentet af denne Grande Année Rosé. Ikke desto mindre er det det, der sker. Både 2008, 2012-årgangen og nu denne 2014’er scorer så tårnhøjt hos flere af de internationale kritikere, at dette nu er den mest hypede vin i portofølgen.
Lily Bollinger, der stod i spidsen for Bollinger, da den lyserøde Grande Année begyndte at presse sig på, tøvede længe med at give sin tilladelse og da den endelig kom betingede hun sig, at vinen skulle være en 1:1 kopi af den hvide cuvée Grande Année bortset fra en lille tilføjelse af den bedste røde Pinot Noir frugt som Bollinger rådede over. Og sådan blev det.
Således er der også her tale om håndplukkede druer fra 19 forskellige Grand Cru og 1. Cru vinmarker omkring Aÿ og Verzenay for Pinot Noirs vedkommende og omkring Le Mesnil-sur-Oger og Cramant, når det kommer til de 37% Chardonnay, som er sluppet med ind i drueblandingen i 2014. Frugten fra Pinot Noir presses til en Blancs de Noir og gærer og modner ligesom Chardonnay frugten i gamle egefade og dertil kommer så frugten fra den næsten mytiske lille vinmark Côte aux Enfants med gamle Pinot Noir vinstokke der fadgæres til en rødvin der bidrager med farven og til sidst udgør 5% af den endelige cuvée. Vinen er herefter fyldt på flasker med den afmålte mængde gær og sukker og som noget ganske særligt forsegles med Champagnepropper frem for kapsler. Vinen modner herefter i otte år eller længere inden flaskerne ved håndkraft rejses til lodret og - stadig ved håndkraft - får løsnet proppen for at blive efterfyldt med en dosage på 8 g. pr. liter inden den lukkes med en ny Champagneprop.
Lidt dybere i nuancen end Bollingers Champagne non vintage rosé med meget tæt skum og skønne helt små perler, som gavmildt giver slip på modne aromaer af jordbær, kirsch, rosenblade, lime, bergamotte og brioche inden den helt generøse og voluminøse oplevelse venter i munden. Tæt på at være fantastisk!
Producent
Champagne Bollinger er grundlagt tilbage i 1829 i landsbyen Ay og gemmer på episke fortællinger både fra dengang og fra de seneste små 50 år, hvor den britiske hemmelige agent i Hendes Majestæts tjeneste, James Bond, har medvirket til en uhyggelig effektiv markedsføring, der nåede sin foreløbige kulmination i 2015, da den særlige Champagne Brut édition limitée, Spectre 007, millésime 2009 blev frigivet med det berømte ”007Revolver” logo på kapslen.
I det hele taget har Champagne Bollinger godt fat i briterne. Siden 1864 Har Bollinger været den officielle leverandør til domstolene i England, og da Edward VII blev kronet i 1902 blev der skænket Bollinger, og da Prins Charles og Lady Diana Spencer fejrede deres bryllup skete det med den særlige Bollinger Récemment Dégorgé 1973.
Trods mange fristende og flatterende tilbud har familien bag Bollinger valgt at holde fast, og lige nu er det den 6. generation, som regerer og resolut håndhæver den totale uafhængighed, blandt andet via opkøb af andre spillere i branchen som f.eks. Champagne Ayala, Domaine Chanson i Beaune, Langlois-Château i Saumur, Château de Fontaine-Audon i Sancerre og Delamain i Cognac der nu alle er en del af Bollinger-familien.
Bollinger ejer 166 ha. beliggende i Marne og druerne herfra dækker 60% af husets aktuelle behov. 85% af markerne er klassificeret som Premier Crus og Grands Crus og 65% af druerne er Pinot Noir, som dermed sætter sit markante præg på de forskellige cuvéer.
Et andet fællestræk er den tålmodighed der regerer i de 6 km. lange underjordiske gange under hovedsædet i Ay. Dels går der op til et år inden vinen bliver hældt på flaske for at gennemgå den anden gæring, dels har man besluttet at en stor del af den såkaldte ”vin de reserve”, der bruges til justeringer ikke må vente på fade eller i tanke. I stedet fyldes den på magnumflasker for siden – efter 2, 5 eller 10 år - at fungerer som et omstændeligt og helt unikt krydderi til de forskellige cuvée’er. Således antages det, at der lige nu ligger flere end 750.000 af reserven og venter.
Tyson Stelzer, der er vor tids måske mest indsigtsfulde og kompetente Champagne ekspert (undskyld Richard Juhlin) placerer Bollinger helt i top i The Champagne Guide (2020-2021) og noterer:
"It's another world at Bollinger. Take everything you know about large champagne houses, the way champagne tastes, the way it's fermented, the way it's aged, even the ownership of the vineyards and the companies, and brace yourself for a very different story at Bollinger. I've met with the good Bollinger folk countless times over the past decade in Australia and in their illustrious maison in Aÿ, and on every occasion I have been astounded by the pace of change. If Bollinger wasn't your style ten years ago, come hither! There's never been a better time to bask in the glory of this legendary house. These are ravishing champagnes that now rank high among the very best of the region. James Bond, you've finally got it right. For a champagne of breadth, depth and grandeur, and one that is readily available and affordable, Bollinger is in a world of its own. It's no surprise the house is setting new sales records in value and volume and cannot keep up with demand, imposing allocations in every market. Coteaux Champenois aside, my lowest score on any of the dozen Bollinger cuvées I've rated this year is 96 points, a record no other house besides Krug itself could claim."
Endelig er et af de mest berømte citaler i vinens verden også knyttet til Bollinger og det hænger på væggen i mange hjem hvor et eller flere medlemmer af husstanden elsker Champagne. Det er fra Élisabeth Law de Lauriston-Boubers som giftede sig med Jacques Bollinger og blev til Lily Bollinger og general manager i perioden 1941-71 efter Jacques gik bort i 1941 blot 48 år gammel:
"Jeg drikker Champagne Bollinger, når jeg er lykkelig. Og jeg drikker den også, når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene; og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig - undtagen når jeg er tørstig."
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter