Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 4.462,50
Champagne Millésime Grand Cru Extra Brut
- 6 stk. 4.462,50
875,-
1.166,67 pr. l.
6 stk.
4.462,50
743,75 pr stk.
Spar 787,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
95
Juli 2024
Le Point Spécial Vin
19
Craie, note mirabelle, pêche blanche, blé chaud, bouche céréales, abricot, généreuse, enveloppante, la fraîcheur du Mesnil en plus, touche fumée en finale, la perfection champenoise. Jacques Dupont i "Champagnes de vignerons : notre sélection" - November 2023
Vinous by Antonio Galloni
93
Antonio Galloni - November 2023
Beskrivelse
Al Champagne fra Pierre Moncuit er i princippet årgangs Champagne idet Nicole Moncuit, der er 4. generation i huset, for år tilbage besluttede ikke længere at anvende vin de reserve, for som hun udtrykker det "at fastholde så meget typisitet og terroir som muligt". Så for Champagne Moncuit betyder Millésime blot, at der er tale om en særlig god årgang, hvor vinen vil vinde ved at få lov til at modne en hel del måneder ekstra i flaskerne forud for degorgement.
Vinen er udelukkende skabt på Grand Cru frugt fra Le Mesnil-sur-Oger hvor familien ejer 15 ha. fordelt på mere end 20 forskellige parceller, inklusive nogle på de bedste og mest veleksponerede marker på Les Chétillons. Høsten er manuel og druerne fra de forskellige parceller gærer hver for sig i rustfrit stål hvor de også alle gennemgår den malolaktiske forgæring, hvor det typisk høje indhold af æblesyre i druerne fra Le Mesnil omdannes til mælkesyre og dermed et noget mere cremet og umiddelbart udtryk, end man ellers ville have opnået.
Kort inde i det nye år sammenstikkes de forskellige cuvéer og fyldes på flasker samtidig med, at der tilsættes sukker og udvalgte gærstammer, hvorefter den fornyede gæring og den efterfølgende flaskemodning strækker sig hen over 72 måneder inden de første flasker får deres champagneprop og en dosage, som her i Extra Brut udgaven af Millésime 2012 bliver holdt helt nede på 3,5g. pr. liter.
En Champagne med fint skum, grønne refleksioner mellem de små stædige perler, pirrende citrus og noget der ligner en hel plantage af forskellige æblesorter i forskellige stadier af modenhed til næsen. Derpå en frisk, markant, velstruktureret og udpræget mineralsk saltvandsindsprøjtning i munden, som nok vil skræmme nogen, men fascinere alle dem som værdsætter de nuancer, som dukker, op når producenterne behersker den lave eller helt fraværende dosage.
Et stilfuldt og fornemt match til små salte østers serveret uden dikkedarer og ad libitum.
Vinen kommer med en topplacering i franske ”Le Point”, hvor champagneeksperten Jacques Dupont i en årrække har fået lov til at nørde og udleve sin passion for franske bobler. Således placerede han denne cuvée øverst på podiet i november 2023 i tillægget "Champagnes de vignerons: Notre sélection", som omfattede en smagning af 524 Champagner fra 110 forskellige producenter.
Producent
Champagne Pierre Moncuit blev etableret i 1889 af Pierre Moncuit og hans kone Odile Moncuit-Delos.
Champagne Pierre Moncuits vingård ligger i en lille stille gade i hjertet af vinbyen Mesnil-sur-Oger. Det er her, Krug skabte prestigeprojektet Clos de Mesnil. Det er her, Laurent-Perrier henter frugten til de fine årgangs-champagner fra Salon, og det er kommunen, som mange kalder den ypperste på hele den 20 kilometer lange østvendte skråning, som vi har lært at kende som Côte de Blancs.
Så hvis vi taler om beliggenhed, er Champagne Pierre Moncuit en ren vinder, ikke mindst fordi familien ejer hele 15 hektar med Grand Cru-status fordelt på 22 forskellige parceller omkring byen, inklusive veleksponerede dele af den måske mest berømte skråning, Les Chétillons.
Det forpligter, og siden 1977 har Nicole Moncuit først sammen med broderen Yves, og nu også sammen med datteren Valérie Charpentier ført bevis for, at der findes en vidunderlig verden ved siden af Le Grande Marques i Champagne.
Nicoles rejse har samtidig udviklet sig til et opgør med de store spilleres fokus på konform ensartethed og udeblivende overraskelser. Det har betydet et farvel til ”vin de reserve” til at udviske forskellene mellem forskellige årgange. Det har betydet et farvel til at ”manipulere med friskheden” ved at undertrykke den malolaktiske gæring. Det har betydet, at mange års flaskemodning ikke er i fokus, og endelig er Nicole begyndt systematisk at reducere mængden af tilsat likør, når bundfaldet skydes bort, og champagneproppen bankes på plads.
Resultatet er nogle af de mest transparente og vitale Champagner på markedet, som – også når der ikke er årgange på flaskerne – byder sig til med små pirrende nuanceforskelle, hver eneste gang et nyt lot-nummer frigives til salg, og befriende nok er der ingen diskussion om, hvornår de skal nydes. De er klar, når de frigives til salg, og byder sig her til med en næsten Meursault-agtig glød, som er ganske enestående.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter