Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 3.682,20
Champagne Shaman 21 Rosé Brut Nature BIO
- 6 stk. 3.682,20
722,-
962,67 pr. l.
6 stk.
3.682,20
613,70 pr stk.
Spar 649,80
Anbefalinger
James Suckling
93
August 2024
Beskrivelse
Benoit Marguet har på få år etableret sig som et kryds mellem enfant terrible og vidunderbarn, og på frugt fra resterne af familiens vinmarker omkring Ambonnay og frugt fra hustruen Séverine Launois besiddelser skaber han det, som Søren Frank allerede i 2014 valgte at kalde ”kosmisk Champagne”, efter at han under et besøg var blevet belært om smagebordets frekvens og måtte stille spyttespanden ned på gulvet, fordi den udstrålede dårlig energi.
Benoit Marguet tager økologi og biodynamik med et sted hen, hvor kun få andre i Champagne kan eller vil være med, for eksempel med denne cuvée, der udelukkende er produceret på Grand Cru frugt fra Ambonnay og Bouzy. Hovedparten af vinen gærer på brugte fade fra Bordeaux og i større æggeformede foudres produceret hos Taransaud. Vinen er sammenstukket af Pinot Noir og Chardonnay fra 2021 høsten (Shaman 21), der er balanceret med bare 10% vin de reserve, og den sarte delikate farve kommer dels fra udblødning dels fra en behersket tilsætning af rød Pinot Noir, som rykker lidt i det endelige forhold mellem Chardonnay og Pinot Noir. Hvis de malolaktiske gæring ikke forekommer naturligt, bliver den undladt, og vinene forbliver ”sur lie” i fadene helt frem til juli måned inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske. Herefter får vinen efter den fornyede gæring lov til at udvikle sin mousse og sine aromaer i 24 måneder, inden bundfaldet bliver skudt bort og erstattet med Champagne fra andre flasker.
En Champagne, der skænkes med flot mousse og fine små perler. Duften er nuanceret med fine noter af ribs, te, bergamot, blodappelsin og jordbær, og de gode takter fortsætter i munden, hvor granatæble, hindbær og malt støder til. Vinøs med en solid struktur, en dejlig dybde og fin koncentration, som supporteres af eb afstemt friskhed til sidst.
Prøv den sammen med for eksempel en lun salat med vagtel dryppet med en vinaigrette smagt til med hindbæreddike.
Certificeret økologisk og biodynamisk af Ecocert France og L'Association Demeter France.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika
Producent
Ikke alting varer evigt, og 2005 var det forbi for Champagnehuset Marguet-Bonnerave i Ambonnay. En skilsmisse og et forestående generationsskifte betød at bindestregen, der havde holdt sammen på to familier siden 1971 forsvandt.
Champagnehuset Marguet Père et Fils blev en realitet.
Midt i denne brydningstid blev Benoit Marguet 5. generation i familien efter sin far Christian. I starten disponerede han over næsten 14 ha., men da en del af vinmarkerne var ejet af et kompliceret netværk at familiemedlemmer skrumpede arealet efterhånden som de forskellige aftaler ophørte. I dag er således bare 8 ha. tilbage fordelt på 7,3 ha. i Ambonnay (Les Saints Remys, Les Beurys, Les Crayères, La Grande Ruelle, Les Bermonts, Le Parc) og 0,7 ha. i Bouzy (Les Loges, Les Hannepés).
Benoit Marguet supplerer derfor med druer fra omkring 6 ha. hovedsageligt købt hos Launois Père et Fils hvor Benoit er involveret i produktionen efter at han giftede sig med husets ældste datter Séverine, og sammen driver de også den lille eksportvirksomhed ”Les Champagnes de Benoit” hvor de hjælper små lovende producenter som f.eks. Hubert Paulet og Pertois-Moriset ud i verden.
Benoit Marguet har blandt andet arbejdet som assisterende vinmager i Washington State og senere som sommelier i Paris hvor han fik kontakt til den progressive fløj af ”Le Groupe des Jeunes Vignerons de la Champagne”, der blandt andet talte Pierre Larmandier, Anselme Selosse og Jérome Prévost. Så da han kom hjem til gården, førte det til et brud med faderens konventionelle linje og siden 2009 er alle parceller inklusive dem der tilhører Severines familie blevet kultiveret efter økologiske og biodynamiske principper i en rastløs, men også insisterende og innovativ søgen efter den største og mest naturlige velsmag.
Det handler ikke kun om fravalg af kemiske forebyggelses- og bekæmpelsesmidler. De to heste Titan og Urban er også blevet en del af familien for at reducere forureningen og ikke at komprimere jorden, og for at opnå en forlænget gæring og deraf følgende mere komplekse aromaer i den færdige vin eksperimenteres der også med kvælstofreducerende bunddækker af græs og/eller afskårne blade og drueklaser. Og det stopper ikke i vinmarken. I kælderen opererer Benoit Marguet med alternative teorier til klassisk fysik inspireret af Alain og Philippe Viret fra Domaine Viret i det sydlige Rhône. En såkaldt ”kosmoskultur” der prøver at tage højde for, fange og udnytte den ”bioenergi” og de elektromagnetiske felter, der eksisterer i fadene, i kælderens udstyr og i bygningerne.
Det kan være overvældende at møde Benoit Marguet og høre om hans tanker og vilde projekter, og heldigvis behøver man ikke dele hele hans filosofi. Vinene er imponerende, de taler for sig selv og selvom der er markante prisforskelle, er der ikke noget egentlig hierarki mellem dem.
Løgismose har tilbudt Champagner fra Benoit Marguet siden 2012.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter