Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 8.664,90
Château Bélair-Monange
- 6 stk. 8.664,90
1.699,-
2.265,33 pr. l.
6 stk.
8.664,90
1.444,15 pr stk.
Spar 1.529,10
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
98
Lisa Perrotti-Brown - Marts 2020
Vinous by Antonio Galloni
96
Neal Martin - Februar 2020
Decanter Magazine
96
Jane Anson - Februar 2020
James Suckling
96
Januar 2020
Wine Enthusiast
96
Roger Voss - Marts 2020
Beskrivelse
10. årgang efter at Christian, Edouard og Charlotte Moueix har taget fuld kontrol over slottet og fejrede begivenheden ved at ændre slottets navn en lille smule til minde om deres mor og farmor Anne-Adèle, der beholdt sit smukke efternavn Monange. Det betyder ”Min engel”!
Det nye management betød et imponerende kvantespring fremad for kvaliteten, og det er ikke forkert at hævde, at der er tale om et paradigmeskifte som udstillede at Pascal Delbeck, som bestyrede slottet efter Heylette Dubois Challon død i 2003, ikke havde den nødvendige kapital og måske heller ikke det nødvendige talent.
Belair-Monange er tilbage på sporet og passer nu godt på sin rangering som "Premier Grand Cru Classé B" hvorfra den begynder at bide både Château Ausone og Château Cheval Blanc i hælene. Dette opsigtsvækkende kvantespring har fået nysgerrige anmelderne til at strømme til, og vinen er i disse år en af hyppigst og bedst anmeldte vine i Saint-Emilion.
Mens de mistede mere end halvdelen, de steder det værst for sig i Pomerol, slap Belair-Monange i følge Christian Moueix med skrækken, da frosten ramte Bordeaux i april 2017 og efter en smuk vækst sæson høstede man sunde og smukt modne druer, der blev dobbeltsorterede - både manuelt og optisk - efter alle stilke var fjernet. Gæring i thermo-regulerede beton og rustfri ståltanke uden voldsomme omrøringer og ekstraktion og derpå modning i 16-18 måneder fade (50% nye) frem mod den klassiske klaring med friske æggehvider, en let filtrering og aftapningen på flaske.
The 2017 Bélair-Monange is ripe and explosive in the glass, with tremendous fruit density and a real sense of power. Exotic spice, mocha, sweet pipe tobacco, cinnamon and floral notes add layers of nuance to a core of super-ripe dark red and purplish fruit in this sumptuous, flamboyantly ripe Saint-Émilion. Soft curves give the 2017 tons of immediacy, but there is also more than enough freshness and structure to support many years in the cellar. Antonio Galloni – Marts 2020
Producent
Belair-Monange er navnet på det slot, som længe blot har heddet Belair, og dette er dermed vinen fra et nærmest legendarisk slot i Saint-Emilion. Der har været dyrket druer på stedet i hvert fald siden det 14. århundrede. Det var her at den allerførste slotsaftapning fandt sted i Bordeaux tilbage i 1802, og slottet har været begunstiget af at tilhøre den samme familie i århundreder.
Først i 1916 sælger Canolles-slægten til Edouard Dubois Challon som sammen med sin familie viderefører de stolte traditioner på stedet som blandt andet betyder at slottet i 1959 blev rangeret som "Premier Grand Cru Classé B" lige efter Château Ausone og Château Cheval Blanc.
I 2003 døde Heylette Dubois Challon imidlertid uden arvinger, og hun testamenterede derfor slottet til den daværende bestyrer Pascal Delbeck. Han manglede imidlertid den nødvendige kapital og efter først at have solgt 31% af aktionerne til Moueix opgiver han i 2008 at videreføre slottet, hvorefter Christian, Edouard og Charlotte Moueix kan føje endnu et slot til deres i forvejen imponerende portofølge, og fejre begivenheden ved at ændre slottets navn en lille smule til minde om deres mor og farmor Anne-Adèle Monange.
Ejendommen råder i dag over knap 13 ha. vinmarker smukt eksponeret mod syd og sydøst. Jordbunden er en blanding af ler og kalksten og vinstokkene, der har en gennemsnitsalder på omkring 60 år (og det er meget i Bordeaux), er plantet med en tæthed på 6.600 planter pr. ha. 80% af arealet er tilplantet med Merlot, de resterende 20% med Cabernet Franc, og siden 1994 har man taget hensyn til biodiversiteten i vinmarken uden helt at slå over i økologisk landbrug.
Vinen er traditionelt fremstillet og modtager 16 til 20 måneders fadlagring (30-50% nye) inden den sammenstikkes, klares med æggehvider og tappes på flaske. Resultatet er en fyldig, men stadig elegant og som regel tidligt charmerende Saint-Emilion, der samtidigt er kendt for at udvikle sig smukt ved modning i 10-15 år eller meget mere.
Årlig produktion: Ca. 18.000 flasker.
Se vores aktuelle vine fra Bélair-Monange her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter