Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 688,50
Château Nauton 37,5cl
- 6 stk. 688,50
135,-
360,- pr. l.
6 stk.
688,50
114,75 pr stk.
Spar 121,50
Beskrivelse
Det er ikke lige sådan at finde frem til Château Nauton. Ja faktisk er det umuligt al den stund, at der slet ikke eksisterer noget slot. Derimod er der tale om nogle få ha. med omkring 40 år gamle vinstokke, der står i sand og gult grus omkring et gammelt vandtårn og videre ned langs den lille bæk Ruisseau de Fargues, der adskiller vinmarkerne fra dem, der tilhører det berømte Château Rieussec.
Herlighederne blev erhvervet af Olivier og Caroline (Dufour) Fauthoux i 2005, der er 4. generation på Château Lafon, der ligger som en enklave midt i vinmarker, der tilhør Château d’Yquem. Det er således ikke helt forkert at hævde, at denne Sauternes er skabt på frugt høstet i Château Rieussec baghave og forvandlet til vin i baghaven til selveste Château d’Yquem.
Når det er sagt, behøver man blot at kigge på prisskiltet for at forstå, at vinen ikke matcher de to berømtheder, men mindre kan naturligvis sagtens gøre det, og dette er uomtvisteligt - når det kommer til sød Bordeaux - et af tidens bedste køb.
Druerne plukkes selektivt i flere omgange, men ikke så sent og i så mange gange som på Rieussec og d’Yquem. Det har familien Dufour simpelthen ikke ressourcer til, og da parcellernes eksponering betyder, at der sjældent er udsigt til voldsomme mængder ædel råddenskab, vælger Olivier Fauthoux som regel at sende høstarbejderne videre frem for at holde på dem i adskillige ekstra uger.
Parcellerne er tilplantet med 90% Sémillon og 10% Sauvignon Blanc, og det ender som regel også med at være drueblandingen i den endelige cuvée. Druerne soigneres, og alle stilke fjernes forud for presningen hvorefter mosten i Thermo reguleret rustfrit stål forvandles til en vin, som efterfølgende modner 12 måneder i overvejende brugte barrique.
Stadig lys at se på og overvejende frisk af dufte til, selvom noterne af abrikos, syltet fersken og honning bestemt er til stede sammen diskrete noter af akacie. Sød men ikke med nogen overvældende Botrytis fornemmelse. Af en Sauternes at være i stedet frisk, opløftende og nærmest let drikkelig.
Med den profil nærmest indlysende som en iskold aperitif som et alternativ til den allesteds nærværende Asti. Prøv derudover også gerne at tænke lidt ud af boksen. Tænk på foie gras og Roquefort samt en lang række velmodnede faste oste. En frisk Sauternes kan og vil meget gerne meget mere, end den får lov til!
Producent
At kalde Château Nauton for en vinproducent er måske lige kækt nok al de stund at det ikke lige er sådan at finde frem til slottet. Ja faktisk er det umuligt al den stund, at det slet ikke eksisterer.
I stedet er der tale om et registreret varemærke, der nu tilhører EARL Fauthoux, der er det selskab hvori ægteparret Olivier og Caroline Fauthoux samler deres interesser og aktiviteter i Sauternes herunder Château Lafon, der har tilhørt Carolines familie i fire generationer, og ligger som en enklave midt i vinmarker, der tilhør Château d’Yquem.
Vinene der sælges som Château Nauton produceres således på Château Lafon, men da der er tale om nogle helt andre parceller end dem der leverer frugten til Lafon er der ikke tale om en 2. vin, men en helt anden vin.
Mens Château Lafon produceres på frugten fra vinstokke, der står med udsigt over mod Château d’Yquem, er der her tale om frugt fra vinstokke en kilometers penge længere østpå, som Olivier og Caroline Fauthoux erhvervede tilbage i 2005. Nærmere bestemt nogle få ha. med omkring 40 år gamle vinstokke, der står i sand og gult grus omkring et gammelt vandtårn og videre ned langs den lille bæk Ruisseau de Fargues, der adskiller vinmarkerne fra dem, der tilhører det berømte Château Rieussec.
Det er således ikke helt forkert at hævde, at vinen fra Château Nauton bliver skabt på druer, der er høstet i Château Rieussec baghave og efterfølgende forvandlet til vin i baghaven til Château d’Yquem.
Parcellerne er tilplantet med 90% Sémillon og 10% Sauvignon Blanc, og er som regel også den omtrentlige drueblanding i den endelige cuvée, der gæres i Thermo reguleret rustfrit stål og efterfølgende modner 12 måneder i overvejende brugte barrique.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Sauternes ligger syd for Bordeaux by i regionen Graves på Garonneflodens venstrebred. Den lille biflod, Ciron's, udløb i Garonne floden skaber optimale betingelser for udvikling af ædelråd, som er afgørende for produktionen af Sauternes. Semillon, Sauvignon BLanc og Muscadelle druer angribes under de rette klimatiske betingelser af svampen Botrytis Cineria, som perforerer drueskallerne og gør fordampning mulig. Druerne skrumper og smag og sukker koncentreres. Godt 1600 ha er inkluderet i appellationen og druerne må først høstes, når de har nået et sukkerindhold på min 221 g/l i mosten. Udbyttet er gennemgående lavt pga fordampningen og vinene, som altid er søde, lagres traditionelt på små fade. Slottene i Sauternes blev klassificeret i 3 klasser i 1855 med Ch Yquem som eneste slot i topkategorien Premier Cru Supérieur.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter