Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 7.500,-,-
Château Palmer
- Spar 20% - Før 7.500,-,-
6.000,-
10.000,- pr. l.
7.500,-
Spar 1.500,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
90
Robert M. Parker Jr. - Februar 1996
Jancis Robinson
17
Jancis Robinson -August 2007
Beskrivelse
Château Palmer anses af mange for at være det eneste slot i Margaux, som reelt kan matche Château Margaux. Kvaliteten har set over et halvt århundrede været en af de mest stabile i hele Bordeaux, og vinene er kendt som nogle at de Bordeauxvine, der belønner flaskelagring allermest uanset årgang.
Her nogle af de allersidste flasker, der er tilbage fra 1975-årgangen, der kom som en befrielse efter 3 elendige år i Bordeaux. Alt tegnede fantastisk men desværre begyndte det at regne den 12. september og i 5 dage var alt vådt og trøstesløst gråt. Alligevel var Bertrand Bouteiller, der stod for vinfremstillingen hos Palmer i imponerende 42 år (1962-2004), begejstret og noterede efterfølgende:
"D’emblée, on s’enthousiasme sur des vins rouges très colorés, puissants, fortement charpentés. Malgré les fortes pluies de septembre, on proclame 1975 être un grand millésime, le meilleur depuis 1961. Sa richesse en tanins demande une longue garde afin de l’apprécier dans sa plénitude."
(Vi blev med det samme begejstrede for de meget farverige, kraftfulde og velstrukturerede vine, og på trods af den voldsomme regn i september er 1975 en stor årgang, den bedste siden 1961, men den kommer med så markante tanniner, at der vil gå lang tid inden den fulde nydelse indfinder sig.)
Ældre Bordeaux vine er som en slags tidsmaskiner. De er flydende historie, og når man får lov til at smage dem, bliver man transporteres tilbage i tiden, og mindes hvor man selv var henne i sit liv dengang druerne blev plukket. Hvis man overhovedet var født.
Det er et privilegium at få mulighed for og have råd til at smage rigtig gamle vine. Der er ikke mange flasker tilbage, og sandheden er, at de fleste, der er 25-30 år gamle eller ældre, ikke har klaret sig godt. Tvivlsom opbevaring, propper der ikke står distancen, og så det faktum, at hver enkelt vin også er monteret med et biologisk ur, betyder at chancerne for at få oplevelser, der rækker ud over det historisk interessante, ikke er store.
Denne Château Palmer 1975 er imidlertid købt på slottet kort efter frigivelsen af den historiske Bordeaux-negociant Mähler-Besse og har efterfølgende været opbevaret under optimale forhold i Mähler-Besse kælder i Libourne, og i efteråret 2019 er den blevet godkendt til deltagelse i et fremstød for ædel moden Bordeaux på restauranter i blandt andet Belgien, England og Danmark.
Hver enkelt flaske er smagt (testet for fejl), hvorefter den er efterfyldt med vin fra en anden ligeledes testet og godkendt flaske. Herefter har den fået isat en ny TCA-fri prop påtrykt året for om propningen (her 2019) og en ny metalfolie, som er blevet forseglet med et sort såkaldt Prooftag med en QR-kode, som autoriserer årgangen samt tidspunktet og det sted, hvor om propningen fandt sted. Endelig er flaskerne forsynet med den moderniserede label, som blev introduceret i forbindelse med frigivelsen af 2006-årgangen.
Dette er i sig selv ikke nogen 100% garanti, men det er en indikation om, at vinen stadig er en nydelse i efteråret 2019. Château Palmer 1975 er importeret til Danmark i marts 2020.
Producent
Château Palmer anses af mange for at være det eneste slot i Margaux, som reelt matcher Château Margaux. Kvaliteten har set over et halvt århundrede været en af de mest stabile i hele Bordeaux, og vinen berømmes med rette for at belønne flaskelagring uanset årgang.
Siden Thomas Duroux blev hyret ind som manager og vinmager i 2006, har Palmer og dens Alter Ego endda fået et ekstra gear, og uanset årgangenes beskaffenhed er der de sidste 15 år ikke blevet slået nogen skæve på dette beundringsværdige slot i Margaux.
Det, der foregår, er intet mindre end mesterligt, og siden 2009-årgangen er rapporterne om, at Château Palmer har revet tæppet væk under Château Rauzan-Ségla, Château Durfort-Vivens, Château Brane-Cantenac og selveste Château Margaux begyndt at hobe sig op.
Dette sker samtidigt med, at Thomas Duroux og hans team først eksperimenterede med økologi og nu har gennemført en fuldstændig omlægning biodynamisk produktion. De første eksperimenter startede på en enkelt ha. i 2008, og da de faldt positivt ud, har man langsomt inddraget flere og flere vinmarker. I 2011 besluttede man at målet var biodynamik og siden 2014 er alle vinstokke blevet kultiveret efter biodynamiske principper hvilket udløste myndighederne formelle certificering i 2017.
Thomas Duroux har med større og større begejstring og overbevisning berettet om den langsomme omstilling og er fast overbevist om, at Château Palmer ikke havde kunne præstere på samme niveau, hvis man konservativt havde fastholdt de konventionelle metoder. Samtidig er flere ha. blevet inddraget for at skabe det Thomas Duroux kalder ”ægte biodiversitet”. Således har Château Palmer nu sit eget husdyrhold og producerer selv den nødvenlige gødning og seneste tiltag er, at der plantes ferskentræer ude blandt vinstokkene for også at tilgodese fuglene.
Læg dertil i den ene ende eksperimenter lydbølgemaskiner, der udsender lyde og vibrationer, som angiveligt skulle hjælpe til med en positiv udvikling af proteiner i vinstokkene og i den anden ende forstøvning med naturlige gærceller frem for tilsætning af svovl.
Vinene fra Château Palmer har været nogle af Løgismoses vigtigske referencer længe inden Thomas Duroux iværksatte den forunderlige forvandling, og i alle årene med Falsled Kro og Kong Hans Kælder sørgede vi for, at de to restauranter kunne begave deres gæster med vinen.
Château Palmer har således så at sige altid været en del af Løgismose, og vi bestræber os på altid at kunne tilbyde en håndfuld årgange. Du finder det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Margaux ligger på Medochalvøen på venstre bred af Gironde floden som den sydligste af de 6 appellationer i Haut-Medoc. Appellationen er ca 1350 hektar og er generelt den luneste på venstrebredden. Nærheden til floden giver sig til udslag i højt grusindhold i jordbunden og dermed optimale betingelser for modning af Cabernet Sauvignon. Appellationen inkluderer kun rødvine og de tilladte druesorter er Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Vinene er kendt for at være parfumerede og mere frugtige og umiddelbart charmerende end de andre vigtige appellationer på venstrebredden som St. Estephe og Pauillac . Fadlagring bruges i udstrakt grad. 21 slotte i Margaux blev klassificeret i 1855 her iblandt Premier Grand Cru Classé Ch. Margaux og fem Deuxieme Cru Classé slotte, hvilket gør Margaux til den kommune med flest slotte klassificerede i 1855.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter