Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 10.939,50
Château Pontet Canet ØKO i 1 stk. trækasse
- 6 stk. 10.939,50
2.145,-
2.860,- pr. l.
6 stk.
10.939,50
1.823,25 pr stk.
Spar 1.930,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
99
Antonio Galloni - December 2018
Robert Parker - The Wine Advocate
98+
Lisa Perrotti-Brown - Maj 2020
Wine Enthusiast
100
Roger Voss - Maj 2019
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
99
September 2019
Jancis Robinson
17,5++
James Lawther MW - September 2021
Falstaff Magazin
97
Peter Moser - Januar 2022
winedoctor by Chris Kissack
96
December 2018
Decanter Magazine
98
Panos Kakaviatos - September 2021
Beskrivelse
Ingen andre af de klassificerede slotte i Medoc har i nyere tid udvist den samme fremgang som Château Pontet-Canet, der i sin tid landede i 5. Cru, og for Alfred Tesseron har rejsen fra konventionel drift til økologi, biodynamik og bæredygtig produktion været en sand triumf om end ikke uden bump. Med en energi og en lidenskab, som man kun kan fatte, hvis man oplever den, har de vist, at man ikke behøver forgribe sig på naturen for at skabe vine i verdensklasse, og den tid, hvor kollegerne både på de omkringliggende slotte og længere væk smilede og trak på skulderne, er for længst forbi.
2016 er den 12. økologiske og biodynamiske vin i rækken fra Alfred Tesseron og hans fremragende vinmager Jean-Michel Comme på Château Pontet-Canet, og naturligvis - fristes man til at sige - endnu en triumf for Château Pontet-Canet, som år efter år performer på niveau med 1. og 2. Grand Cru Classé.
Vinen er gæret uden temperaturkontrol og fremmede gærstammer i cementtanke alle med en kapacitet på 8.000 liter. Herefter er den modnet i 16 måneder i en kombination af 50% nye fade, 15% én gang brugte fade og 35% dolias (hvilket er 900 liters lerkrukker (amphora) brændt på grus og kalksten fra Château Pontet-Canet egne marker) inden den er sammenstukket og til sidst tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Der er egentlig ikke så meget at skrive hjem om her. En enig anmelderskare har igen rost vinen til skyerne og flere taler allerede om, at dette med tiden vil blive endnu en legendarisk Pontet-Canet. En vin som i sin ungdom ligger og smiler til vurderinger på 97-99 point, men som givet vil ramme de 100 point adskillige gange efterhånden som eksperterne får den gen smagt frem mod 2030.
For eksempel skrev Antonio Galloni, som vel er vor tids opdaterede version af Robert Parker, i december 2018, da han smagte den nys aftappede vin første gang: "The 2016 Pontet-Canet is absolutely breathtaking. Powerful, ample and racy in the glass, the 2016 is one of the most exquisitely well-balanced young Pontet-Canets I can remember tasting. Savory, high-toned aromatics and brisk mineral notes lend energy and delineation as this vivid wonderfully alive wine opens up in the glass. The flavors are dark and incisive, but it is the wine's total sense of harmony that is most compelling. All of the elements are simply in the right place. The 2016 is tremendous. It's as simple as that. As is often the case, Pontet-Canet is one of the most singular wines in Bordeaux. Alfred Tesseron could have chosen to play things safe when he took over the management of the estate in the mid-1990s. Instead, he chose a very different path. No proprietor in Bordeaux has taken more risks over the last two decades than Alfred Tesseron. A commitment to biodynamic farming, sustainability across the entire estate more broadly, and the adoption of new concepts for Bordeaux, such as aging a portion of the wine in terra cotta, set Pontet-Canet apart from other properties in Pauillac and the Left Bank. Not surprisingly, the wine is also starkly different from the wines of neighboring estates.”
Producent
Modsat så mange andre slotte i Bordeaux kan Château Pontet-Canet prale med stor kontinuitet i ejerkredsen. Siden slottet kom til verden i det tidlige 18. århundrede har således kun 3 familier været ind over. Desværre har denne kontinuitet ikke afspejlet sig i vinen, og i lange perioder har netop Château Pontet-Canet været det eksempel, som kritikerne af 1855 klassifikationen hev op af hatten, når de plæderede for en suspendering af det stigmatiserende hierarki.
Det var Jean-François Pontet og efterfølgende Pierre-Bernard de Pontet, som skabte slottet. Desværre døde Pierre-Bernard i 1836 og i årene frem mod 1855 var slottet præget af dårlig ledelse resulterende i en skuffende plads i 5. Grand Cru Classé mens naboerne Lafite, Mouton og Latour strøg helt til tops.
I 1865 blev slottet købt af Hermann Cruse, der stod i spidsen for et af de store vin-dynastier i Bordeaux. I årene, der fulgte, blev der investeret massivt på Pontet-Canet. Blandt andet blev det til en ny underjordisk Chai tegnet af Théophile Skavinski, og dengang som nu var dette et usædvanligt og prestigefyldt træk i Bordeaux.
Vinens ry voksede og omkring århundredeskiftet rivaliserede Château Pontet-Canet for første gang sine mere berømte naboer. Siden gik det ned af bakke. Cruse-familien mistede interessen for slottet og kvaliteten fortsatte nedad i en ond spiral indtil bunden blev nået i 1971 i The New York Times kunne læse, at vinen ikke løftede sig over årgangsløse Bordeauxvine, der bliver langet over zinkdiskene på de lokale barer rundt omkring i byen. I 1973 blev Cruse-familien involveret og senere dømt i en omfattende svindelsag, og det bliver begyndelsen på en ny æra for Château Pontet-Canet. Cruse-familien blev tvunget til at sælge, og i 1975 købte Cognachuset Guy Tesseron (som allerede ejede Château Lafon Rochet i Saint Estephe) slottet.
I de første år lignede købet mest af alt en investering, men det ændrede sig da Jean-Michel Comme kom til som maneger og vinmager i 1989 og da Alfred Tesseron i 1994 tog over efter sin far indledtes et imponerende parløb, som er uden sidestykke i Bordeaux nyere historie. Jean-Michel Comme var tidligt interesseret i økologi og biodynamik og opnåede lovende resultater på hans egen vingård Le Champ des Treilles i Sainte Foy. Det ledte frem til at Jean-Michel og Alfred besluttede at sparke Château Pontet-Canet i en økologisk retning og efter at have eksperimenteret med Merlot i et par år valgte man at gå all in. I 2005 blev Château Pontet-Canet således det første slot fra 1855 klassifikationen som blev både økologisk og biodynamisk certificerede.
Siden har de ikke set sig tilbage, og de hævder, at hvis man skal tro på at vinen skabes i vinmarken, så må målet være at ramme et niveau hvor hele høstes kvalificerer sig til Le Grand Vin. Château Pontet-Canet går dermed imod strømmen og erklærer, at først når deres 2. vin Hauts de Pontet-Canet ikke længere eksisterer er de helt i mål.
Køer og æsler er kommet til for at producere den nødvendige gødning og foreløbig har de 5 heste Reine, Surprise, Turbo, Ulysses og Universe overtaget markarbejdet på 34 af slottets 81 ha. Planen er fuldstændig at pensionere traktorerne og lige nu venter man kun på, at nye staldbygninger bliver klar.
I kælderen handler det også om at komme back to basis. Ved ankomsten til kælderen fjernes stilkene manuelt og der foretages ingen kemiske analyser før Le Grand Vin er sammenstukket. Samtidig er Jean-Michel og Alfred enige om at fokusere på frugt og terroir og som konsekvens heraf har de foreløbig investeret i halvtreds 900 liters lerkrukker (amphora) brændt på grus og kalksten fra Château Pontet-Canet marker.
Needless to say: Château Pontet-Canet er ubetinget et af de mest spændende slotte at følge lige nu - også selvom priserne på vinene efterhånden fuldt ud reflekterer, kvaliteten, de spændende greb frem og tilbage i tiden og den nyvundne berømmelse.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pauillac ligger på venstrebred af Gironde floden mellem appellationerne St. Estephe og St. Julien. Jordbunden er rig på grus og Cabernet Sauvignon er ubetinget den mest plantede druesort flankeret af Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Appellationen er lige knap 2000 ha og vinene fra Pauillac anses for mange som værende ultimative repræsentanter for textbook venstrebreds Bordeaux. Hele 3 ud af de 5 slotte klassificeret som Premier Grand Cru Classé i 1855 klassifikationen ligger i Pauillac: Lafite, Latour og Mouton-Rothschild, og det er med til at positionere appellationen blandt de absolut mest prestigefyldte i Bordeaux. Kun rødvin kan produceres under appellationsnavnet, og de er som regel fadlagrede.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter