Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 1.166,75
Château Valandraud
- 1 stk. 1.166,75
1.795,-
2.393,33 pr. l.
1 stk.
1.166,75
Spar 628,25
Anbefalinger
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
98
Scoring at the top of the range, this is a majestic vintage of Valandraud that is packed and stacked with waves of inky, purple colored, black cherries, plums, mint, espresso, cocoa, licorice, flowers and crushed rocks. Full-bodied, rich, intense, opulent, complex and with a fruit-filled, velvet-textured, non-stop finish, this is already a treat in your glass. Jeff Leve - Marts 2022
Vinous by Antonio Galloni
97+
The 2019 Valandraud is sensational. Stunning in its delineation and with sheer energy, the 2019 dazzles right out of the gate. Antonio Galloni - Januar 2022
Decanter Magazine
97
A bold wine for sure, with tons of flavour and personality, and excellent freshness throughout with minerality and wet stone nuances. One to age, but delivering excellent clarity and confidence. A top buy. Georgina Hindle - Januar 2022
Beskrivelse
Dette var i sin tid en af de første garage-vine i Bordeaux og en sensation, da Jean-Luc Thunevin og hans eks. hustru Murielle realiserede drømmen om at få deres egen vingård og producere deres egen vin sideløbende med deres store succes som vinhandlere med fokus på Saint-Emilion.
Det startede så småt i 1989, da de købte en lille parcel på blot 0,6 ha. og navngav det Val-Andraud fordi det lå i en den lille dal Vallon de Fongaban mellem slottene Pavie-Macquin og La Clotte, og fordi Andraud var Murielles pigenavn.
Lidt efter lidt fik de fat i flere andre veleksponerede parceller, og i dag er domænet efterhånden oppe på at råde over 8,8 ha., der ligger som et ægte kludetæppe spredt ud over hele Saint-Emilion distriktet, og beriger Jean-Luc med en mangfoldighed af jordbundstyper, mange forskellige kloner af druesorterne og vinstokke i snart sagt alle aldre. Mens der i starten kun var én vin i garagen er der nu adskillige, delvis, og til Jean-Luc og Murielles store fortrydelse, tvunget af INAO, der underkendte 3 af de oprindelige parceller, da Valandraud i 2012 efter at være blevet forbigået i 2006 endelig blev forfremmet til Grand Cru Classé B.
Gennem årene er vinen blevet stadig mere Merlot-orienteret, og her sin den 28. udgave er der tale om hele 90% mens de sidste 10% deles mellem Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Høsten er manuel, varer kun et par dage og udføres af et hold på omkring 50 personer bestående af venner, medarbejdere og dedikerede kunder, som ønsker at komme helt tæt på deres favoritvin og ikke mindst med til den efterfølgende fest, som Murielle lige siden starten i 1991 har taget initiativ til.
Der sker en første sortering af klaserne i vinmarken og endnu en sortering på ankomstbordet til kælderen, hvorefter druerne afstilkes og sættes til gæring i forskellige mindre beholdere af såvel træ, beton som rustfrit stål. Efter den alkoholiske gæring fyldes vinen på 100% nye østrigske fade hvor den efterfølgende modner i 18-30 måneder afhængig af årgangens beskaffenhed og vinens udvikling på fadene.
I marts måned får Jean-Luc besøg af notabiliteten, den verdensberømte ønolog Michel Rolland, og sammen smager de sig frem til hvad der skal sammenstikkes til Grand Vin Valandraud, og hvorledes det øvrige materiale skal indgå i resten af hierarkiet. Herefter falder der igen ro på i kælderen hvor den lille ny Valandraud omstikkes hver 3. måned frem mod aftapningen, der sker uden klaring eller filtrering.
På trods af at vinen delvis er skabt på sammenbragte druer og selvom En Primeur priserne kun er en lille smule lavere end dem slottene fra toppen af 1855-klassifikationen forlanger, er Château Valandraud yderst efterspurgt, og de årlige 10.000-15.000 flasker er altid udsolgt inden frigivelsen. Vinen eller Jean-Luc Thunevin (det kan være svært at skelne) opfattes af mange stadig som kontroversiel og projektet er et af de mest omdiskuterede og ikke mindst bedst anmeldte i hele Bordeaux.
For eksempel tales der stadig om det vertikale tilbageblik, som Robert Parkers daværende mand i Bordeaux Neal Martin overtalte Jean-Luc Thunevin til at arrangere i 2017 i anledning af vinens 25-års jubilæum. Det endte med at blive en smagning, hvor Jean-Luc serverede hver årgang af Valandraud blindt side om side med en anden top Bordeaux fra samme årgang. Ikke for at dyste, men for at perspektivere, og det blev den dag, hvor Neal Martin 3 gange foretrak garagevinen frem for 3 af vinene fra 1. Cru i 1855-klassifikationen.
Producent
Château Valandraud er en af de første garage-vine i Bordeaux og en af de nyere sensationer fra Saint-Emilion skabt af Jean-Luc Thunevin og hans kone Murielle, der drømte om at skabe deres egen vingård og producere deres egen vin sideløbende med deres store succes som vinhandlere med fokus på Saint-Emilion. Det startede så småt i 1989, da de købte en lille parcel på blot 0,6 ha. og navngav det Val Andraud, fordi det lå i en den lille dal Vallon de Fongaban mellem slottene Pavie-Macquin og La Clotte, og fordi Andraud var Murielle’s pigenavn.
Lidt efter lidt fik de fat i flere andre veleksponerede parceller, og i dag disponerer Jean-Luc og Murielle over knap 9 ha. dedikeret til Château Valandraud. Parcellerne ligger som et ægte kludetæppe spredt ud over hele Saint-Emilion appellationen, og det beriger Jean-Luc og Murielle med en mangfoldighed af jordbundstyper, mange forskellige kloner af druesorterne og vinstokke i snart sagt alle aldre.
Den omtrentlige drueblanding er 65% Merlot, 25% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon og 5% tilsammen af Malbec og Carmanère fra vinstokke, der er mellem 20 og 70 år gamle. Høsten er manuelt, varer kun et par dage og udføres af et hold på omkring 50 personer bestående af venner, medarbejdere og dedikerede kunder, som ønsker at komme helt tæt på deres favoritvin og med til den fest, som plukningen hvert år udvikler sig til.
På trods sin mangel på historie, på trods af at der er tale om sammenbragte druer, på trods af at vejrguderne drillede de første år, på trods af at en ung Robert Parker i starten var skeptisk (83-point), og på trods af en primeur priser, som kun var en smule lavere end dem slottene fra toppen af 1855-klassifikationen forlangte, fik Château Valandraud succes.
Robert Parker vendte på en tallerken, da han smagte en fadprøve af 1995-årgangen i marts 1996, og betydningen af den lovprisning, der fulgte med, kan næppe overvurderes: ”Valandraud is the Le Pin of St.-Emilion. Lavishly rich, oaky, and perfumed, these voluptuously-textured, full-bodied wines are loaded with ripe, jammy fruit. Who would not be seduced or impressed by this up and coming star of Bordeaux?”
Her snart 30 år senere er Château Valandraud stadig en af de mest efterspurgte vine i hele Bordeaux. og de årlige 10.000-16.000 flasker er som regel altid solgt inden frigivelsen.
Jean-Luc og Murielle har undervejs på deres forunderlige rejse fået ryddet op i de parceller, som leverer frugten til vinen, og det betød at Château Valandraud i 2012 fik status af Saint-Emilion 1er Grand Cru Classé. En position som blev forsvaret ved den seneste revision af hierarkiet i 2022, har betydet at slottet blev inviteret med ind i den fornemme Union des Grands Crus de Bordeaux.
Det er mange år siden Château Valandraud blev produceret i en primitiv garage i en lille gyde oppe i Saint-Èmilion, og det er endnu flere år siden Jean-Luc og Murielle har måttet spinke og spare for at få råd til de nye fade, som vinen altid er modnet i, men begrebet ”garagiste” hænger ved, måske fordi Robert Parker også kærligt har kaldt Jean-Luc Thunevin for Saint-Èmilions ”Mauvais Garcon” eller på engelsk ”Bad Boy”. Et udtryk som Jean-Luc tog til sig og fik ham til at kreere en vin med navnet Bad Boy med label kreeret af vennen Eric Soulat med et sort får der læner sig op af et skilt, der viser vejen til garagen.
I Løgismose har vi fundet det muntert at følge Jean-Luc og Murielle, og lige siden Robert Parker fandt på sammenligningen med Le Pin, har vi tilbudt vine fra Château Valandraud. Du finder de aktuelle flasker her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter