Fakta
- 6 stk. 1.677,90
Chianti Classico Riserva - ØKO
- 6 stk. 1.677,90
329,-
438,67 pr. l.
6 stk.
1.677,90
279,65 pr stk.
Spar 296,10
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
93
Monica Larner - September 2023
Jeb Dunnuck
93
Audrey Frick - Januar 2024
James Suckling
92
August 2023
Associazione Italiana Sommelier
4 Vita
Beskrivelse
Badia a Coltibuono Chianti Classico Riserva er et benchmark for hele appellationen og et subtilt bevis på hvor raffinerede Sangiovese dominerede vine kan blive, når man vælger at prioritere delikatesse frem for ekstraktion, og når man ikke overgiver sig til de små nye fades tyranni.
Vinen er elsket af vin aficionados over hele verden, og da Stucchi Prinetti familien jævnligt åbner endog meget gamle flasker til smagninger rundt omkring i verden, er der mange historier om vinens eventyrlige holdbarhed. En myte man kan få be- eller afkræftet, hvis man besøger klosterets restaurant, som stadig flager vinen i årgange helt tilbage til tiden efter den anden verdenskrig.
2019 begavede Badia a Coltibuono med en ideel vækstsæson og i periode 18. september til 11. oktober høstede man rigeligt med velmodnede druer hvilket har fået vinmageren Maurizio Castelli til at kalde 2019 for ”en af de bedste årgange i nyere tid”.
Vinen er, efter at alle stilke er fjernet og en let knusning af druerne, gæret i rustfrit stål uden brug af fremmede gærstammer og efter endt gæring er tankene kørt op til kældrene under det gamle kloster, der ligger 18 km. borte. Her er vinen fyldt på klosterets mægtige batteri af gamle franske og østrigske fade (600-3.000 liter) hvor den traditionen tro er modnet i 24 måneder inden turen går tilbage til den moderne vingård hvor den endelige vin er sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering. En forunderlig rejse frem og tilbage som ikke mange vine udsættes for, men Roberto Strucchi er overbevist om, at de ikke ville kunne skabe den samme vin uden opholdet i klosterets historiske kælder!
Her er vinen om end åben og allerede charmerende kun ved begyndelsen af sin rejse. Den har en dejlig duft af især saftig sure brombær, der smelter smukt sammen med de stadig markante krydderier fra 24 måneders ophold på franske og østrigske egefade i forskellige størrelser. Derpå er vinen saftig og blød i munden med en elegant og generøs eftersmag, der får tilført ekstra friskhed af de modne tanniner.
Skænk den i store glas og giv den lidt tid til at slippe finessen løs.
Producent
Det er let at forstå, hvorfor mange rejsende i Chianti området opfatter et besøg på dette historiske romanske kloster fra det 11. århundrede, som højdepunktet på turen. Badia a Coltibuono rummer både et ulasteligt hotel og en glimrende restaurant, og det hele ligger midt i en smuk have, som emmer af historie og romantik.
Vinproduktionen er imidlertid blevet trukket ud af de historiske rammer til et topmoderne vineri, der stod færdigbygget i 1997, og herfra produceres nu en række ikoniske Chianti Classico vine fra Badia a Coltibuono’s omkring 70 ha. med vinstokke, der siden 2003 har været økologisk certificerede.
Badia a Coltibuono (som bedst kan oversættes til: Klosteret med den gyldne høst) blev grundlagt af Vallombrosan munkene i det 11. århundrede, og var i mere end 700 år et berømt centrum for vinproduktion indtil regeringen i 1810 besluttede at sekularisere klosteret og bortauktionere jordbesiddelserne. Det banede vejen for Stucchi Prinetti familien, som i 1846 erhvervede ejendommen og begyndte at tilbagekøbe en del af de oprindelige vinmarker.
I dag formår den 6 generation af familien med respektindgydende kontinuitet at få innovationen til at smelte ind i de historiske rammer. 4 søskende er de i dag: Emanuela (første kvinde nogensinde der blev valgt til formand for den prestigefyldte Marchio Storico del Chianti Classico) har taget det overordnede koordinerende ansvar. Roberto har påtaget sig rollen som chef vinmager, Paolo styrer den fine Coltibuono restaurant og Guido tager sig af hotellet og de forskellige andre overnatningsmuligheder.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Chianti Classico er et vindistrikt i Toscana i den centrale del af Italien. Classico indikerer, at der er tale om det originale og oprindelige Chianti, hvor produktionen af Chianti har sit udspring, og Chianti Classico dækker stort set hele området mellem Siena og Firenze. I modsætning til det resterende Chianti, er markerne i Classico zonen i højere grad placeret på skråninger og jordbunden er mere ensartet end i den mere omfattende Chianti DOCG. Min 80% skal udgøres af Sangiovese og de resterende 20% kan være lokale sorter som Colorino og Canaiolo eller internationale som Merlot og Cabernet Sauvignon. Chianti Classico anses for at være potentielt det bedste indenfor Chianti. Riserva indikerer, at vinene er lagret min 24 måneder før salg.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter