Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
Cider Brut Nature
289,-
385,33 pr. l.
Anbefalinger
Dansk Vinskue
15,5 point og sølvmedalje
Bedst i kategorien traditionel tør Cider. Dansk Vinskue - September 2024
Beskrivelse
Lyby Cider House, med Troels Lyby og hans to ældste børn, Johannes og Klara Lyby i front supporteret af en hel flok af familie og venner, har med denne Cider Brut Nature 2022 skabt den foreløbige kulmination i deres stadig sprøde projekt, og ved at lade sig inspirere af de helt tørre Ciders fra Normandiet og Galicien har de fra garagen uden på Amager begavet os med den måske hidtil bedste og mest ultimative danske æblecider.
Der er kun én ting at gøre: Nyde buketten, de subtile aromaer og lette på kasketten for et projekt, der på rekordtid har formået at skabe håndholdte Ciders, som hylder de danske og nordeuropæiske æblesorters diversitet på et niveau, som kun kan kalde på og naturligvis skal skabe udelt begejstring.
Der er tale om økologiske æbler fra Fejø, dels Belle De Boskop dels de for de fleste ukendte sorter Frequin Rouge, Camelet, Douce Moen og Bedan, som efter, de er blevet læsset af foran det lille garagebryggeri, bliver håndsorteret og soigneret, så det kun er den fineste frugt, der kommer op i kværnen og efterfølgende får lov til at macereret i et døgns tid eller længere.
Æblerne presses herefter langsomt i en hydraulisk presse, hvorefter den friske most fyldes på små ståltanke og tilsættes udvalgte gærtyper, som også anvendes i Champagne. Dette kickstarter den første gæring og resulterer i en helt tør æblevin, som omstikkes og modner små 8 måneder frem mod tirage og en fornyet gæring i flaskerne. Cideren får herefter lov til at udvikle sin aromatiske kompleksitet sammen med gærresterne i 12 måneder, inden flaskerne langsomt rejses til lodret, og der med en meget beskeden dosage degorgeres til Brut Nature inden Champagneproppen bliver skudt på plads.
Resultatet er en kompleks og appellerende Cider, der skænkes med en fin mousse og små vedvarende perler. Dejlig aromatisk med bredspektrede noter at snart modne og modne æbler, der får et subtilt pift af brioche fra de 12 måneder i flaskerne sammen med gærresterne. Fyldig, ren, forfriskende og helt tør med en pirrende note af æblekærnet bitterhed og citrus til sidt.
Velegnet som aperitif, til østers og andre skaldyr eller som et lille overraskende indslag mellem retterne, når man får besøg af familie og venner, der værdsætter de mousserende vines velsignelser.
Producent
Lyby Cider House er et familiedrevet cideri som blev etableret på Amager i 2020, med Troels Lyby og hans to ældste børn, Johannes og Klara Lyby, i front.
Projektet startede da de første økologiske æbler fra Fejø blev læsset af i garagen på Amager i efteråret 2020, og der blev sat strøm til æblekværnen. Først da æblerne var læsset af i indkørslen, stod det klart, at der var brug for flere hænder, og det der "bare" skulle have været et familie projekt blev derfor tidligt udvidet til et mindre kollektiv, som omfavnede en god håndfuld interesserede venner og bekendte.
Hele holdet har en stor forkærlighed for vin og flere interesserer sig også for selve produktionen, men det danske klimas begrænsninger for dyrkning af druer vakte nysgerrigheden for alternativerne, og tidligt stod det klart at æblet skulle være omdrejningspunktet. Nærmere bestemt økologiske æbler fra Fejø.
Kompromisløs kvalitet er nøgleordene for Lyby Cider House, og Klara Lyby fortæller, at det helt enkelt handler om "at skabe en æblecider, som får munden til at løbe i vand".
Der eksperimenteres der med forskellige fremgangsmåder og en lang række forskellige æblesorter for om muligt at gøre den næste Cider bedre end den forrige, og Klare fortæller at de har styr på alle processer fra æblet på træet til cideren i flasken, og at de har hvert eneste æble i hånden, og at kun den bedste frugt bliver sendt videre på samlebåndet.
Lyby Cider House’s første Cider var allerede spændende og velsmagende på en herlig ukompliceret måde, men siden har det lille familiefirma, angiveligt takket være nysgerrige og inspirerende besøg hos førende Ciderproducenter, formået at lægge til, og senest har de turdet give helt slip på restsødmen og produceret en Cider Brut Nature, som angiveligt markerer den foreløbige kulmination på den danske Cider produktion.
Det er bare så herligt at kunne nyde en dansk Cider uden på noget tidspunkt at savne de mere berømmede franske og spanske fætre og kusiner!
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter