Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 867,-
Côtes-Du-Rhône Terre d'Aigles Rouge ØKO
- 6 stk. 867,-
170,-
226,67 pr. l.
6 stk.
867,-
144,50 pr stk.
Spar 153,-
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
90
Guide Vert 2024
Beskrivelse
Selvom Marcel Richaud har rundet de 70 og hans søn Thomas stort set har overtager produktionen og datteren Claire nu tager sig af hele den kommercielle side brænder der stadig en sjælden ild i de isblå øjne, og Domaine Richaud er nu som før en af de så vigtige adresser i det mægtige vinlandskab nordøst for Châteauneuf-du-Pape.
Sammen med vennerne Philippe og Michèle Laurent fra Domaine Gramenon og Guy Julien fra La Ferme Saint-Martin var Marcel Richaud i 80’erne og frem mod årtusindeskiftet med til at sætte nye standarter for, hvor meget velsmag man kunne skænke i glassene ved at satse på bæredygtigt landbrug uden brug af pesticider og herbicider, og siden forvandle druerne til vin uden nogen form for Hokuspokus i kældrene.
I starten blev de kaldt for Don Quixotes, men siden blev deres mindset trendsættende, og i dag hvor flere og flere vinbønder omfavner økologien og biodynamikken, også interesserer sig omgangen med svovl og nok så vigtigt har sandet, at overdreven ekstraktion stjæler finessen, bliver Marcel Richaud og hans legekammerater kaldt for pionerer.
Her er det den joviale og altid saftige Terre d'Aigles som var den første vin Marcel Richaud vinificerede da han som bare 19-årig besluttede at beholde en del af druerne for sig selv frem for at sælge dem til kooperativet. Som navnet indikerer, er der tale om frugt fra parceller tæt på Aigles-floden på den strækning hvor den flyder langs vejen mellem Cairanne og Sainte-Cécile-les-Vignes. Nærmere bestemt frugt fra i gennemsnit 70 år gamle vinstokke, der står i sand, silt og ler i den pandekageflade landskab på forskellige lokaliteter, som de lokale kalder Les Granges, Beauchières, Charpier og la Meyeau.
Høsten er manuel, og efter klaserne er soigneret og alle stilke er fjernet er frugten fra de 4 druesorter forvandlet til vin hver for sig. Der er tale om en kort ekstraktion på 8-10 dage for at prioritere frugten og fremmede gærstammer, og alskens kemi er no go i kælderen. Den endelige cuvée sammenstikkes i oktober, og derpå følger 8 måneders modning i emaljeret beton frem mod aftapningen på flaske uden klaring og filtrering og med kun minimal stabilisering svovl.
En rødfrugtet, saftig og krydret Rhônevin med blide tanniner og en snert af peber til sidst, som det ville være en skam, ja måske endda på grund af det lave svovlindhold risikabelt at gemme væk i kælderen. En dejlig vin som animerer til sorgløs munterhed i gode venners lag og i den grad lever op til Marcel Richauds mantra om at fremstille ”vine, der ikke lyver men tiltaler ganen med finesse, en direkte forbindelse til jorden, og den følelse, den vibration, som årgangene fremkalder”.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose - ligesom mange andre - taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
Selvom Marcel Richaud har rundet de 70 og hans søn Thomas stort set har overtager produktionen samtidigt med at datteren Claire nu tager sig af hele den kommercielle side brænder der stadig en sjælden ild i de isblå øjne, og Domaine Richaud er nu som før en af de vigtigste adresser i det mægtige vinlandskab nordøst for Châteauneuf-du-Pape.
Sammen med vennerne Philippe og Michèle Laurent fra Domaine Gramenon og Guy Julien fra La Ferme Saint-Martin var Marcel Richaud i 80’erne og frem mod årtusindeskiftet med til at sætte nye standarter for, hvor meget velsmag man kunne skænke i glassene ved at satse på bæredygtigt landbrug uden brug af pesticider og herbicider, og siden forvandle druerne til vin uden nogen form for Hokuspokus i kældrene.
I starten blev de kaldt for Don Quixotes, men siden blev deres mindset trendsættende, og i dag hvor flere og flere vinbønder omfavner økologien og biodynamikken og også interesserer sig omgangen med svovl, bliver Marcel Richaud og hans legekammerater kaldt for pionerer.
For Marcel Richaud er økologien og biodynamikken imidlertid ikke et mål i sig selv, men en af forudsætningerne for at han kan skabe vine fulde af liv, der lever op til vingårdens motto. ”Du vin dans la vie, de la vie dans le vin”. Det handler således ikke om at positionere sig på natursvinsscenen, men derimod om at skabe levende autentiske vine, og her fortæller Marcel Richaud at det ikke er anvendelsen af svovl, men derimod den overdrevne ekstraktion i alt for mange kældre, som stjæler fornøjelsen og slører historien om druerne og det terroir, som vinstokkene står plantet i.
Marcel Richauds far var oprindeligt møbelsnedker, men da han forelskede sig i en kvinde fra Cairanne fulgte der, til skabe for hans passion for træ, 15 ha. med vinstokke med ind i ægteskabet. Og det var de 15 ha. der var udgangspunktet. da Marcel Richaud kom til i 1990 og besluttede, at det snart skulle slut med at indlevere druerne til kooperativet. Opførelsen af en ny kælder blev påbegyndt, yderligere 4 ha. blev erhvervet, 15 ha. blev lejet, og omkring årtusindeskiftet var Domaine Richaud ”Talk of the Town” på grund af progressionerne og velsmagen. I 2008 fulgte certificeringen af Ecocert og de mange år med succes har ledt frem til, at Domaine Richaud i dag kultiverer hele 80 ejede og lejede ha. i Cairanne og Rasteau.
Domaine Richaud blev en del af Løgismose familien i april 2024, og du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Cotes-du-Rhone er den generiske appellation for Rhonedalen og den dækker dermed et 200 km langt område og mere end 170 byer. Appellationen dækker både rød, hvid og rosévin, men i praksis er langt de fleste vine røde og lavet på en blanding af Grenache, Syrah og Mouvedre. Hvidvine laves blandt andet på Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc og Viognier. Langt størstedelen af vinene indenfor appellationen kommer fra den sydlige Rhonedal, og pga appellationens størrelse, er der stor spredning i kvalitet og pris. Generelt er dyrkningsforholdende gode i Rhonedalen med lune, tørre somre, og vinene er kendt for at være saftige og let krydrede med alkohol i den højere ende.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter