Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 5.074,50
Gattinara Vigne Valferana
- 6 stk. 5.074,50
995,-
1.326,67 pr. l.
6 stk.
5.074,50
845,75 pr stk.
Spar 895,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
94+
Two years ago (before COVID-19), I tasted this wine in a preview capacity at the Giacomo Conterno winery in Monforte d'Alba. The 2016 Gattinara is linear and sharp, offering a very silky and smooth approach at this still-young moment in its lifespan. The quality of fruit is brilliant and primary, but the wine has softened and fleshed out nicely, showing hints of its ongoing evolution to the palate with softly integrated tannins. This is an accessible Gattinara that drinks beautifully now, but it also holds the promise of more bottle age should you decide to wait. Monica Larner - November 2021
Vinous by Antonio Galloni
94
Nervi's 2016 Gattinara from Nervi is superb. Sweet red cherry, mint, juniper berry and wild flowers are some of the many notes that soar out of the glass. The 2016 is distinguished by its brilliant aromatic presence and tremendous purity of fruit. Even just bottled, the 2016 exudes precision and nuance to burn. Of course, the 2016 needs time, but readers who want to get a sense of what the future holds at Nervi will get plenty of answers here. This is such a captivating wine. Antonio Galloni - April 2020
Guida Slow Wine di Slow Food
Top Wine
Slow Wine Guide 2021
Duamilavini (Bibenda)
5 drueklaser (topvurdering)
Bibenda 2021
Beskrivelse
Vinene fra Gattinara appellation, der ligger på mineralrige sydvendte skråninger på resterne af en uddød supervulkan, som kollapsede for 280 millioner år siden, har i generationer været et indforståede insidertip med burgundisk appeal til alle der ledte efter alternativer til Barbaresco, og blandt de ikke forfærdelig mange producenter har Nervi alle dage været et af de navne, som blev nævnt først.
Sådan er det i og for sig stadigvæk, men efter det i foråret 2018 kom frem, at ikoniske Roberto Conterno havde købt aktiemajoriteten i Cantina Nervi er det der med "insider" forsvundet. Roberto Conternos indmarch i det lille distrikt oppe i Alto Piemonte har i den grad givet presseomtale, og det er som om, at hele området har fået et skud adrenalin.
Her er det den eneste Gattinara fra Valferana skråningen (afledt af Val Florana, som betyder Jerndalen), som Roberto Conterno fik med i forbindelse med købet af vingården, idet vinmagen Enrico Fileppo (sikkert sammen med Roberto, som længe inden overtagelsen har spillet en subtil rolle i kulissen) til sidst fandt, at vinen både i 2015 og 2017 manglede det ekstra gear, der skulle retfærdiggøre en separat aftapning.
2016 derimod var excellent, og Roberto beskriver høsten som ”certainly not difficult” og fortsætter: “the summer in 2016 was extremely warm, but very dry. Harvest has taken place around mid-October, so very regular picking dates.” Valferana skråningen ligger i en lysning øst for det oprindelige Azienda Agricola Nervi, hvor det hele startede tilbage i 1906. I alt 8 ha. i 320 til 380 meter over havet med hele 20 forskellige Nebbiolo kloner podet på 10-55 år gamle.
Høsten er naturligvis manuel med en soignering af klaserne både oppe på skråningen og nede foran vingården, hvorefter alle stille er fjernet forud for gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål og store egefade. Herefter 36 måneders modning i store velholdte slovonske egefade frem mod sammenstik af den endelige cuvée i beton, en let filtrering, aftapningen på flaske og yderligere 12 måneders hvile i flasken inden frigivelsen i efteråret 2020.
De begejstrede anmeldelser taler for sig selv. Resultatet er subtilt og enestående, og dette er måske den hidtil fineste vin fra denne skråning som Nervi isolerede op tappede første gang i 1970. Roberto Conterno har udtalt, at "Mit mål er at bringe Gattinara til nye vigtige højder". Med denne Valferana 2016 er han i princippet end ikke begyndt, og det er derfor en lille smule svimlende at tænke på, hvad det bliver til, når vinen flytter ind i den nye vingård, hvor Roberto Conterno har tænkt sig at skrue på ALT, hvad der kan løfte kvaliteten yderligere.
Producent
Nervi er den ældste Cantina i Gattinara. Grundlagt tilbage i 1906 af Italo Nervi, som besluttede, at familien nu selv skulle til at forvandle frugten fra de vinmarker, der havde været i familien eje helt tilbage fra 1679. Ejendommen omfatter i dag knap 29 ha. inklusive vigtige og store parceller på de 2 mest berømte og historiske crus Molsino og Valferana, som der i de lokale arkiver findes optegnelser på helt tilbage fra henholdsvis 1471 og 1231!
Nervi-familien drev og skabte respekten omkring vingården og også Gattinara som sådan frem til 1991, hvor familiestridigheder ledte frem til salget til stålmagnaten Germano Bocciolone, som 20 år senere måtte kaste handsken i ringen på grund af dårlig ledelse, planløs markedsføring og deraf manglende salg. Det betød at hele herligheden i 2011 blev solgt videre til en gruppe norske investorer anført af den passioneret vinnørd Erling Astrup, som inden købet havde spurgt sin bekendte Roberto Conterno fra det ultimative benchmark for vino italiano til råds.
Erling Astrup startede med at genansætte Enrico Fileppo, som havde været vinmager hos Nervi siden 1983, og da Ettore Bornate, der havde passet og plejet vinstokkene i endnu længere tid var forblevet på posten, var den centrale akse hos Nervi dermed genetableret. Samtidig udviklede bekendtskabet med Roberto Conterno sig til et egentligt venskab og Roberto begyndte regelmæssigt at tage den 90 minutter lange smuttur fra Monforte d'Alba op til Gattinara. Og vi ved nu, at Roberto har spillet en subtil rolle i kulissen længe inden, det i april 2018 kom frem, at Erling Astrup og hans investorer havde videresolgt 90% af Nervi-ejendommen til Roberto Conterno.
Med overtagelsen fulgte nyt udstyr, i det Conterno navnet kom med som en slags vandmærke nederst på etikerne, og vinene fra 2015, 2016 og 2017, som Roberto Conterno havde "arvet", er således blevet kaldt for Nervi-Conterno. Med frigivelsen af de første vine fra 2018-årgangen fulgte så endnu en ændring for at markere, at Roberto Conterno nu formelt var i fuld kontrol. Nervi-Conterno blev til Conterno-Nervi og udstyret læner sig nu tæt op ad det ikoniske fra Barolo.
Allerede inden det formelle salg blev en realitet var Roberto Conterno involveret i en moderniseringsplan og forsøg på at strømline arbejdsgangene på vingården, og da det viste sig vanskeligt i de eksisterende rammer fulgte beslutningen om at kun at bevare den gamle kælder fra 1850'erne. Resten blev revet ned og i sommeren 2020 stod et helt nyt vineri klar til at modtage årets høst på den egentlig alt for lille grund mellem Corso Vercelli og Via Giuseppe Verdi i Gattinara.
Der er tale om et topmoderne vineri tegnet af arkitekten Gian Carlo Primatesta, der meget passende har ladet sig inspirere ingeniøren Pier-Luigi Nervis patenterede betonkonstruktioner. Intet er sparet i materialevalg, tyngde kraften regerer fra druerne modtages til vinen tappes på flaske, og som gæst bliver man inviteret til smagning med 360 grader udsigt til herlighederne i et Zeppelineragtigt smagelokale, der er monteret i tagkonstruktionen.
Conterno-Nervi producerer i omegnen af 130.000 flasker og i de gode årgange er der tale om 5 forskellige vine. Dels enkeltmarksvinene Vigna Valferana og Vigna Molsino, som ikke blev produceret i 2015 og 2017, dels den generiske Gattinara og sammen med Conterno er der også ankommet en rosé og senest klassisk Dosage Zero Spumante navngivet efter den amerikanske præsident Thomas Jefferson, som boede på Albergo Tre Re i Vercelli i 1787 og efterfølgende sørgede for at kassevis af den Nebiule, han havde smagt (som angiveligt var let mousserende) blev bragt hjem til Det Hvide Hus.
Gattinara vinene fra Nervi har i generationer været et herligt og relativt prisvenligt alternativ til for eksempel god Barbaresco. Vinene er stadig herlige, men prisvenligheden er gået fløjten. Efter Roberto Conterno er kommet i fuld kontrol, er vinene steget med mere end 30%, men det er ikke kun Conterno-Nervi vinene som er steget. Priserne på parceller i Gattinara appellationen er steget tilsvarende og det er som om hele området har fået et skud adrenalin.
Løgismose har haft vine fra Conterno-Nervi i sortiment siden marts 2022. Du finder vores aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Gattinara er den nok bedst kendte af de små såkaldte Alto Piemonte appellationer, der overvejende ligger og putter sig i læ af Alperne i bakkerne nord Torino og også omfatter Caluso, Ghemme, Boca, Bramaterra, Carema, Fara, Lessona og Sizzano. Bare omkring 100 ha. på mineralrige syd- sydvest vendte skråninger på resterne af en uddød supervulkan, som kollapsede for 280 millioner år siden, er der tale om, og det betyder, at den samlede produktion sjældent overstiger 500.000 flasker.
Gattinara er en af Piemontes historiske vine og fik sin DOC allerede i 1967, og i 1990 fulgte præciseringen af regulativerne og forfremmelsen til DOCG. Kravet til drueblandingen er minimum 90% Nebbiolo (lokalt stadig kaldt Spanna) og maksimum henholdsvis 10% og 4% af de 2 ret lokale druer Uva Rara (forvirrende også kaldt Bonarda di Gattinara) og Vespolina. Alkoholindholdet skal være mindst 12,5% for Rosso og 13% for Rosso Riserva og kravene til modningen er for Rosso minimum 35 måneder (heraf 24 på fad) og for Rosso Riserva minimum 47 måneder (heraf 36 på fade).
Det er værd at bemærke at vinene fra Alto Piemonte historisk har spillet en større rolle end vinene fra Langhe gør i dag. Det tilplantede areal har været enormt og den Nebiule som den amerikanske præsident Thomas Jefferson smagte (da han boede på Albergo Tre Re i Vercelli i 1787) og senere fik bragt hjem til de hvide hus kom fra Skråningerne i Gattinara. Men håbløse krige og til sidst vinlusen fik pendulet til at svinge, og siden er Gattinara forblevet en marginaliseret vin.
Når det er sagt har Gattinara også i generationer været et herligt og relativt prisvenligt alternativ til for eksempel god Barbaresco for dem der vidste bedst. Og sådan er det stadig selvom prisvenligheden er ved at gå fløjten. Efter ikoniske Roberto Conterno overtog Cantina Nervi i 2018 og satte sig på over 25% af appellationen er priserne på allerede tilplantede parceller skudt i vejret og dets samme er priserne på vinene. Ja, det er som om hele området har fået et skud adrenalin. (Edit23.03)
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter