Fakta
- 6 stk. 6.094,50
Gevrey-Chambertin Mes Cinq Terroirs
- 6 stk. 6.094,50
1.195,-
1.593,33 pr. l.
6 stk.
6.094,50
1.015,75 pr stk.
Spar 1.075,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
92-94
Jasper Morris - November 2024
Robert Parker - The Wine Advocate
90-92
William Kelley - Januar 2025
Allen Meadows - Burghound
89-92 Outstanding
Allen Meadows - Januar 2025
Vinous by Antonio Galloni
91-93
Neal Martin - November 2024
Beskrivelse
Det er blevet en fasttømret rutine at den britiske Bourgoneekspert Allen Meadows kigger forbi og smager den seneste høst. Her er hvad Arnaud Mortet fortalte til den håndholdte mikrofon den 10. janaur 2025: "The 2023 growing season was decidedly easier than those of either 2022 or 2021 as we didn't have the massive storm damage of 2022 or the frost and mildew-induced losses of 2021. By contrast there was a massive fruit set so we were constantly in the vineyards dropping fruit and even then we had generous yields, especially compared to what I typically shoot for. We picked between the 10th and 20th of September and brought in clean fruit that didn't require too much sorting with yields that ranged from 40 to 48 hl/ha. The potential alcohols were in the 13 to 13.5% area and I did a relatively soft vinification using varying amounts of whole clusters but mostly with berries that had the main stem cut out. The total cuvaison times varied between 12 to 15 days, with one wine at 18 days. For the first time in a very long time, I had sufficient quantities to make all of my Gevrey 1ers though I ultimately chose to combine some of them in the interest of maintaining coherency with the cuvées that my importers are used to seeing. With that said, I did choose to separately declare the Champonnets. As to the wines, they're really quite pretty and utterly delicious and while it's true that 2023 isn't the best vintage that I've ever made, I really quite like it, especially for its almost irresistible charm."
Producent
La Revue du Vin de France, som de fleste stadig regner for den førende franske vin guide, begavede tidligt Denis Mortet med de maksimale 3 stjerner, og rangerede dermed dette hus på linje med Domaine de la Romanée Conti og Domaine Leroy.
Det skete på trods af, at Dennis Mortet dengang kun rådede over 2 små parceller med Grand Cru status på Chambertin og Clos Vougeot, og da Denis Mortet senere i en alder af 51 i 2006 tog sit eget liv, og overlod det til hustruen Laurence og sønnen Arnaud at videreføre livsværket, rystede folkene bag La Revue du Vin de France heller ikke på hånden. Domaine Mortet beholdt de 3 prestigefyldte stjerner i endnu et årti, indtil der begyndte at komme sprækker i den berømte guides Bourgogne anmelderi.
Arnaud nåede at stå skulder ved skulder med sin far de sidste år, hvor helbredet og psyken begyndte at skrante, og siden han blev alene, er det lykkedes ham at opfylde sin fars drøm om at producere vine, der både er intense OG raffinerede. Vine som både kan drikkes med stor fornøjelse, når de er unge og friske, og samtidig betaler stort tilbage, når vi viser dem tillid og gemmer dem væk i en god kælder.
Set i bagklogskabens klare lys var Denis Mortets vine til den mørke og meget kompakte side, og hans mantra om at behandle al sin frugt som var den af Grand Cru status (hvilket blandt andet betød 100 % ny eg i alle vine), ledte frem til vine, som måske var mere imponerende end charmerende. Denis Mortet havde da også i sine sidste år selv indset, at hans ideer konfliktede med eftersøgningen af den territoriale energi og den største elegance.
Det er derfor helt i faderens ånd, at Arnaud i sine første 15 år gradvist er begyndt at vinificere blidere og har reduceret både andelen af nye fade og den tid, som vinene får lov til at tilbringe i fadede. Samtidig er Arnaud blevet mere og mere optaget af de frugtige elementer og friskheden i vinene, og det har ledt frem til en lidt tidligere høst og stadig større fokus på anvendelsen af hele drueklaser og/eller klynger af druer, der er befriet for hovedstilken.
Arnaud har haft held med sit projekt. Alle kilder beskriver ham som en højt begavet Vigneron, og der er bred enighed om, at vinene i glasset nu, med deres yndefulde parfumerede frugt og raffinerede tanniner, år efter år svæver over det niveau, som hans far sluttede på med sin fantastiske svanesang med vine fra 2005-årgangen.
I dag kultiverer Laurence, Arnaud og lillesøsteren Clémence, der vendte tilbage til familien i 2013, lige i omegnen af 16 ha. fordelt på flere end hundrede små parceller på strækningen mellem Daix oppe på Dijon-plateauet og ned til Vougeot. Og det er noget af en udvikling siden brødrene Denis og Arnoux Mortet i 1992 valgte at dele familiedomænet.
Denis fik dengang 4,5 ha. i Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny og Vougeot med sig, og allerede i 1993 fik Laurence og Denis mulighed for at overtage gode bidder af de 3 lieu dits En Motrot, Au Vellé, En Champs samt Premier Cru marken Lavaux Saint-Jacques i Gevrey-Chambertin og en luns af Les Longeroies oppe i Marsannay. Det bragte de samlede besiddelser op i nærheden af 10 ha., og siden er det gået slag i slag:
- 1997: Parceller på En Combe du Dessus i Gevrey-Chambertin
- 1999: En parcel på Le Chambertin
- 2000: Flere små parceller bl.a. på En Derée i Gevrey-Chambertin
- 2011: Flere parceller i Fixin og Gevrey-Chambertin
- 2012: En parcel på Bonnes-Mares og en andet på Mazis-Chambertin
- 2016: Overtagelsen af 4 ha. med overvejende gamle vinstokke fra en vinbonde på vej på pension. Bl.a. parceller på de 2 Premier Cru marker Les Perrières og Lavaux Saint-Jacques i Gevrey-Chambertin samt ikke mindst 2 små parceller på Charmes-Chambertin og Mazoyères-Chambertin.
Frugten fra dette patchwork af jordlodder alle udelukkende tilplantet med Pinot Noir veksles til følgende vine:
Grand Cru:
Clos de Vougeot | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,32 ha
Chambertin | vinstokkenes alder: ca. 60 år | areal: 0,15 ha
Bonnes-Mares | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 0,35 ha
Mazis-Chambertin | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 0,25 ha
Echezeaux | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,25 ha
Premier Cru:
Gevrey-Chambertin | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,25 ha
Gevrey-Chambertin Les Champonnets | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,3 ha
Gevrey-Chambertin Champeaux | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 0,45 ha
Gevrey-Chambertin Lavaux-Saint-Jacques | vinstokkenes alder: ca. 60 år | areal: 1,2 ha
Chambolle-Musigny Aux Beaux Bruns | vinstokkenes alder: ca. 40 år | areal: 0,23 ha
Villages:
Gevrey-Chambertin Mes Cinq Terroirs | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 6 ha
Fixin Champs Pennebaut | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,35 ha
Fixin Vieilles Vignes | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,75 ha
Marsannay Les Longeroies | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 1,1 ha
Bourgogne Rouge Cuvée de Noble Souche | vinstokkenes alder: ca. 35 år | areal: 1 ha
Selv for et meget succesfuldt domæne som Mortet var overtagelsen af de sidste 4 ha. i 2016 en meget stor mundfuld. Derfor blev der lavet et par kontrakter, hvor man dels leasede vinmarkerne dels efterfølgende købte druerne, og da det kan opfattes som et negociant forhold, har det medført, at vinene fra disse parceller siden 2018 høsten er blevet holdt udenfor Domaine Denis Mortets portofølge.
I stedet tappes og markedsføres de under navnet Domaine Arnaud Mortet:
Charmes-Chambertin Grand Cru | vinstokkenes alder: ca. 90 år | areal: 0,27 ha
Mazoyères-Chambertin Grand Cru | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 0,45 ha
Gevrey-Chambertin Les Perrières 1. Cru | vinstokkenes alder: ca. 60 år | areal: 0,38 ha
Gevrey-Chambertin Lavaux-Saint-Jacques 1. Cru | vinstokkenes alder: ca. 60 år | areal: 1,2 ha
Gevrey-Chambertin Villages |vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 1,7 ha
Løgismose har i mere end 20 år modtaget den allokering, som Domaine Denis Mortet synes, skal sendes i Danmarks retning. Der er hvert år tale om stærkt begrænsede mængder, som ankommer i det sene efterår, og da vinene trods prisernes himmelflugt er særdeles efterspurgte, vil der være vine som vi ikke viser i webshoppen. Hvis du er liebhaver til særlige vine, er du altid velkommen til at sende en forespørgsel til salg@loegismose.dk
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Gevrey-Chambertin ligger på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or. Gevrey er navnet på den lille by, hvor omkring markerne ligger, og Chambertin er navnet på kommunens fineste mark samt indgår i flere af Grand Cru navnene. Hele 8 (9 hvis Mazoyeres-Chambertin tælles med, det meste vin fra Mazoyeres-Chambertin markedsføres som Charmes-Chambertin) Grand Cru marker findes i Gevrey-Chambertin, hvorfra der produceres nogle af Bourgognes og verdens mest eftertragtede vine. Kommunen dækker ca 435 ha vinmarker og flankeres mod syd af Morey-St-Denis. Kun rødvin må produceres og druesorten er Pinot Noir. Vinene anses generelt for at være blandt de mest strukturerede og maskuline røde Bourgognevine og vil som oftest have et rigtig godt lagringspotentiale.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter