Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.096,50
Gigondas Cuvée Classique - ØKO
- 6 stk. 1.096,50
215,-
286,67 pr. l.
6 stk.
1.096,50
182,75 pr stk.
Spar 193,50
Beskrivelse
Bag denne elskelige Gigondas står den passionerede og gudsbenådede vinmager Jean-Baptiste Meunier, og han er ikke en Hr. hvem som helst. Således rangerer de vine, han produceres på familiens vingård Moulin de la Gardette blandt de allerbedste i Gigondas, og når det kommer til frugt og finesse overhaler han med legende lethed profilerede navne som Château de Saint Cosme, Domaine des Bosquets og Domaine Santa Duc.
Jean-Baptiste kom hjem til familiens vingård efter ophold i Napa Valley i 1990 og var en af de første i Gigondas, som vendte det konventionelle landbrug ryggen. Siden 2000 har alle vinstokke været bæredygtigt kultiverede uden herbicider og pesticider, og siden 2012 har vinene båret det økologisk stempel ligesom fremmede gærstammer og andre kunstgreb i kælderen, herunder uhæmmet tilsætning af svovl, for længst er bandlyst.
Der er tale om manuel høst af overvejende Grenache fra en række små parceller i omkring 300 meters højde på de berømte lieux-dits La Gardette, Les Bosquets, Saint-Jean og Jasio lige syd for landsbyen. Der er tale om omkring 50 år gamle og endnu ældre vinstokke, og som noget ganske særligt høster Jean-Baptiste gerne sin frugt efter, at det har regnet. Ikke så meget fordi han får lidt mere volumen men fordi han er blevet overbevist om at tanninerne kan blive rundere og vinene mere appellerende.
Drueklaserne soigneres mens de plukkes og igen, når de ankommer til vingården, hvorefter de uden knusning, men med hyppige omrøringer og nedstandsninger forvandles til vin i løbet af en tre ugers tid. Den unge vin modner i en blanding af neutrale tanke og store gamle foudre, og efter 18 måneder sammenstikkes den endelige cuvée, som tappes på flaske uden forudgående filtrering.
Resultatet er overbevisende og befriende fjernt fra de voldsomt mættende og overgjorte Gigondas og Châteauneuf-du-Pape vine, som vinadvokaten Robert Parker i sine velmagtsdage yndede at rose til skyerne. I stedet liflig, imødekommende, sværmerisk omfavnende og trods fylden farlig let at drikke, med noget nær en optimal blanding af saftige røde bær, sød tobak, besnærende krydret garrique og smeltende tanniner.
Producent
Meunier-Jurdic har sit smagelokale og vinudsalg på den centrale Gabrielle Andéol plads i Gigondas, som i mange år var en ganske særlig oplevelse, fordi stammerne de oldgamle platantræer var pakket i spraglet strikketøj. Desværre blev træerne for faldefærdige og fældet, og selvom der er blevet plantet nyt, så er strikketøjet ikke kommet tilbage.
Bag Meunier-Jurdic gemmer sig Jean-Baptiste Meunier som er en passioneret og gudsbenådet vinmager og nok så vigtigt 5. generation i kælderen på familiens Molin de la Gardette, som, når det kommer til frugt og finesse, altid udfordrer og som regel også overhaler mere profilerede navne som Château de Saint Cosme, Domaine des Bouquets og Domaine Santa Duc.
Jean-Baptiste kom hjem til familiens vingård i 1988 efter at have arbejdet et par år på Diamond Creek i Nappa-Valley, Californien, og efter at have arbejdet skulder ved skulder med faderen fik han endegyldigt nøglerne kælderen i 1993, hvorefter han for alvor satte skub i udviklingen bort fra det konventionelle landbrug.
Siden 2000 har alle vinstokke således været bæredygtigt kultiverede uden herbicider og pesticider, og siden 2012 har vinene båret det økologisk stempel, ligesom fremmede gærstammer og andre kunstgreb i kælderen, herunder uhæmmet tilsætning af svovl, er blevet bandlyst.
Jean-Baptiste Meunier tilhører en lille eksklusiv klub af vinmagere, som op til høsten ikke kun går op i omhyggeligt at måle på modenhed og sukkerindhold (andre medlemmer af klubben er bl.a. Gourt de Mautens, Cros de la Mûre og Château Rayas), men også gerne løber den risiko, der er forbundet ved at vente på lidt eller en del regn fra oven. Dels får de vasket druerne, før de skal plukkes og presses, dels får de, hvis ikke der kommer skimmelsvamp lidt mere volumenen. Men hovedårsagen er, at klubbens medlemmer er overbeviste, om at regnen hjælper dem, så de kan producere vine med rundere tanniner større drinkability.
Jean-Baptiste Meunier har efterhånden 25 små parceller med fra 5 til op over 100 år gamle vinstokke syd for byen og op mod grænsen til Vacqueyras, som til sammen løber op i 10 ha. Nærmere bestemt på de 4 Lieux-Lits La Gardette, Les Bosquets, Saint-Jean, Jasio samt på La Pause helt oppe i garriquekrattet, hvor den betagende udsigt hen over Col du Cayron op mod Dentelles de Montmirail kommer til syne.
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Gigondas ligger i den sydlige Rhonedal nordøst for Chateuneuf-du-Pape. Appellationens vinmarker dækker ca 1200 ha og ligger på de nedre dele af den lille bjergkæde Dentelles Montmirails, hvor jordbunden er rig på kalksten. Både rød og rosévin fremstilles, og Grenache er hoveddruen, dog aldrig alene idet den max må udgøre 80% af blandingen. Sædvanligvis udgøres resten af Syrah og Mouvedre, men andre Rhone sorter kan også anvendes. Vinene er generelt fyldige, modne og alkoholrige med god struktur, og de konkurrerer med kvaliteten i Chateauneuf-du-Pape, der dog stadig nyder større prestige og anerkendelse.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter