Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 902,70
Grüner Veltliner Orange NATUR BIO
- 6 stk. 902,70
177,-
236,- pr. l.
6 stk.
902,70
150,45 pr stk.
Spar 159,30
Beskrivelse
Fritz Wieninger og Luis Teixeira, vinmagerne hos Weingut Hajszan-Neumann, har siden 2015-årgangen eksperimenteret med gæringsforløb med skindkontakt i adskillige måneder og nærmest uden intervention. Det vil sige, ingen kommerciel gær, ingen enzymer, intet gummi arabicum, ingen forsuring og ingen anvendelse af svovl, før vinen tappes og lige forsikres mod den allerstørste flaske varians.
Vinstokkene dyrkes i henhold til biodynamiske retningslinjer. Der blev høstet i hånden og først efter en omhyggelig soignering blev druerne presset til en most, der blev genforenet og gæret sammen med skindet fra druerne (ikke stilkene og kernerne) i beton æg eller amfora. I 2020 blev det en lille smule anderledes i det man ønskede at fremhæve den delikate, men også sarte frugt fra Grüner Veltliner druerne, og derfor blev både beton ægget og amforaen taget ud af ligningen. I stedet blev der gæret i rustfrit stål og efter hele 4 måneders skindkontakt blev skallerne omhyggeligt siet fra hvorefter vinen fik lov til at bundfælde / sætte sig i 6 uger inden den blev tappet på flaske uden klaring eller filtrering. Vinen blev en kæmpe succes, og derfor bliver disse fremstillingsprincipper gentaget her gentaget 1:1 for 4. gang.
Druerne kommer fra Wiens Bisamberg, hvor Hajszan-Neumann har nogle parceller med gamle vinstokke oppe på den øverste del af den sydvendte kalkrige og grus tunge vinmark, som kaldes Ried Gabrissen. Her blev druerne i 2023 udsat for lidt af hvert, blandt andet alt for kølige dage, alt for meget regn og endda hagl inden meget blev indhentet af vidunderligt sensommervejr op til og under høsten, der blev afsluttet den 12. oktober. Tidligere end nogensinde.
Det er en Grüner Veltliner, som man enten skal dekantere forsigtigt, hvis man ønsker et næsten klart udtryk, eller også skal man lige vende flasken engang inden den åbnes. Så får man "det hele" med og oplevelsen, som den er tænkt, fordi det aromatiske bundfald en del af pakken. Trods 4 måneder med drueskallerne ikke direkte tanninsk, men i stedet med en blid garvesyre, som fint supporterer frugtsyren, associationerne til friske hasselnødder og de næsten Muscat-agtige noter af hyld og litchi. En flot orangevin uden fornemmelse af oxidative elementer. Sikkert i mange kredse stadig debatskabende.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Producent
Weingut Hajszan-Neumann er videreførelsen af den driftige Stefan Hajszans livsværk. Oprindeligt var han kok og drev det meget respekterede Universitätsbräuhaus, men i 2000 fik han en lille vinmark foræret af en stamkunde, og det fik ham til at forfølge drømmen om også at blive vinbonde. De første vine kom til verden med hjælp fra vennerne Fritz Wieninger og Fred Loimer, men allerede i 2004 stod han på egne ben, og i en alliance med den kendte designer og vinnørd Heinz Neumann påbegyndtes opkøb af spændende parceller på byens bedst eksponerede skråninger, samtidig med at restauranten blev flyttet ud på vingården.
Fra starten var biodiversiteten et mantra, og med bistader i vinmarkerne og udtræk af kamille, røllike, brændenælde og ikke mindst hestemøg fra Lippizaner-hestene ved Hofburg, frem for kunstgødning og sprøjtegifte, blev Stefan Hajszan en pioner i Wien. I 2006 den første vinmager med det økologiske certifikat. I 2009 den første med det biodynamiske ditto og samtidig begyndte Stefan en flittig flirt med de orange vine ligesom han også indimellem ”glemte” at tilsætte svovl.
Historien om Stefan Hajszan er imidlertid også historien om et vanvittigt arbejdsraseri, og efter han var blevet far til tvillinger, valgte han i 2014 at træde ud af rollen som vinmager og i 2016 afleverede han tillige nøglerne til restauranten. Weingut Hajszan-Neumann videreføres således i dag af Wiens ukronede vinkejser Fritz Wieninger i en konstruktion, hvor vinmarkerne leases af Heinz Neumann, hvor Fritz Wieningers mangeårige vinmager Luis Teixeria er rykket ind i kælderen, og hvor den nye chef Juan Amador efter blot 3 år har hentet den 3. Michelin stjerne til restauranten.
Data & fakta:
- Druesorter: Grüner Veltliner, Riesling, Weißburgunder, Grauburgunder, Welschriesling, Muskateller, Traminer, Zweigelt
- Praksis: Påbegynder konvertering til økologi i 2001. Første økologisk certificerede vingård i Wien 2006. Første biodynamisk certificerede vingård i Wien i 2009. Første erklærede naturvins producent i Wein i 2014. Gæring uden fremmede gærstammer, behersket eller ingen svovlanvendelse eksperimenter med modning i amfora og lang skinkontakt (orange vin) og i det hele taget lav intervention i kælderen
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 20 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 90.000 flasker fordelt på 14 forskellige vine
- Certifikater: Økologisk og biodynamisk certificeret
- Relation: En del af Løgismose familien siden juni 2020
Weingut Hajszan-Neumann kom ind i Løgismose familien i juni 2020. Se de vine vi aktuel tilbyder her
"We love it natural and native. In Grinzing, likely the most traditional-rich wine district of Vienna, we work purely and passionately with a biodynamic perspective. In the vineyard, we are guided by nature, and our intensive handwork supports this respectful path. In the cellar, we work very cautiously and observe carefully - letting the wines have a completely free hand with their own development."
Luis Teixeria
Oprindelse
Region
Wien er både navnet på Østrigs hovedstad men også det vindistrikt, der næsten fuldstændig omkranser og infiltrerer byen. Det udprægede fastlandsklima med varme somre og kolde vintre, moderes til en vis grad af både Donau floden og varmen fra byen.
De ca 600 ha vinmarker tilhører DAC’en Wiener Gemischter Satz. Gemischter Satz betyder ”blandet gruppe” og indikerer en lokal specialitet baseret på et ”field blend” af grønne druesorter, dvs flere forskellige er plantet i samme vinmark, som også vinificeres sammen i samme batch. DAC regler kræver minimum 3 forskellige sorter plantet sammen og ingen sort må udgøre mere end 50%. Hvis der ikke er angivet en vinmark på, skal vinen være tør og uden præg af egetræ. Hvis der fremgår vinmarksnavn, kan der afviges herfra. Selvom appellationens vine er hvide, må der anvendes op til 15% blå druesorter. Typiske druesorter er Chasselas, Riesling, Grüner Veltliner, Traminer, Neuburger, Müller-Thürgau, Spätburgunder og Zierfandler samt en række ældre lokale sorter.
Der produceres også enkeltsortsvine, både hvide og røde, på bl.a. Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Spätburgunder og Zweigelt
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter