Fakta
- 6 stk. 1.065,90
Langhe Rosso Arpàss
- 6 stk. 1.065,90
209,-
278,67 pr. l.
6 stk.
1.065,90
177,65 pr stk.
Spar 188,10
Beskrivelse
Midt i Barolo-distriktet lige ovenfor landsbyen Serralunga d'Alba orkestrerer Paulo Lanzavecchia sammen med sine vinmagere Alberto Cugnetto og Silvia Viberti Villadoria’s portefølje, som efterhånden rummer flere end 25 forskellige vine funderet på druer fra egne vinmarker og også frugt og vine fra mangeårige samarbejdspartnere.
De bukker og takker selvfølgelig, når de indimellem begaves med stjerne drys, men deres primære fokus er - i en tid hvor priserne på Barolo og Barbaresco nærmer sig priserne på vinene fra de gyldne skråninger i Bourgogne - at forblive i øjenhøjde med forbrugerne og levere ”Value for Money”, og det kan kun kaldes en sympatisk strategi.
Hovedretten er selvfølgelig en mindre parade af Barolo og Barbaresco vine, men lidt længere nede i kataloget findes også andre endnu mere interessant prissatte vine. Blandt andet denne Langhe Rosso, der med sit navn Arpàss signalerer, at vi her vender tilbage til noget ”der var engang”, og det der her henvises til, er at blande de 2 druer Barbera og Nebbiolo og også at høste lidt senere for at skabe et lidt mere jovialt alternativ til Piemontes mange mere markante og bitre vine.
Der er tale om en manuel høst fra egne og associerede vinbønders parceller i både Alba, Langhe og Roero, og efter en soignering på vingården fjernes alle stilke inden en del af druerne knuses forud for gæringen med hyppige omrøringer i rustfrit stål. De 2 druesorter gærer hver for sig med spontan malolaktiske forgæring inden hovedparten af Barbera vinene fyldes på store brugte slavonske fade, mens Nebbiolo vinene forbliver i stålet. Den endelige cuvée sammenstikkes i neutrale tanke efter 12 måneder, og efter yderligere 12 måneders modning klares og filtreres vinen, inden den fyldes på flasker.
Resultatet er et fint forsøg på at forene Barberas frugt og Nebbiolos bitterhed i en vin der formildes af fadlagringen og en lille restsødme ikke ulig den man finder i mange Ripasso vinene fra Valpolicella og Primitivo vinene fra Manduria.
Dyb rubin i nuancen og med en intens duft af mørkerøde bær, der blandes med milde krydderier fra fadene. Fyldig, fløjlsagtig og varmende men også med en pæn del syre skaber balance og sladrer om og at dette trods alt stadig er en vin fra Piemonte.
Oplagt som ledsager til pastaretterne med de fyldige saucer. Selvfølgelig også fin til oksekød hvad enten det er grillet, stegt, kogt eller stuvet.
Producent
Midt i Barolo-distriktet med udsigt overmod landsbyen Serralunga d'Alba orkestrerer Paulo Lanzavecchia sammen med sin far Daniele og deres 2 vinmagere Alberto Cugnetto og Silvia Viberti en portefølje på flere end 25 forskellige vine funderet på druer fra egne vinmarker samt frugt og vine fra mangeårige samarbejdspartnere.
De bukker og takker selvfølgelig, når de indimellem begaves med stjernedrys, men deres primære fokus er - i en tid hvor priserne på Barolo og Barbaresco nærmer sig priserne på vinene fra de gyldne skråninger i Bourgogne - at forblive i øjenhøjde med forbrugerne og levere ”Value for Money”.
Vingårdens tidlige historie er foreviget i en lille tegneserie som illustrerer hvorledes Danieles bedstefar i sine unge år drømte stort og i årene op mod den første verdenskrig emmigrede til Argentina for at dyrke majs og hvede. Hvorledes han kom til at længes efter Piemonte og vinstokkene og derfor til sidst vendte hjem til tidernes ugunst under og mellem de to krige. Her formåede han livet igennem at holde fanen højt således at den lille tegneserie bliver til et eventyr om "a man, a husband, an adventurer, a soldier, a farmer, a wine grower, a father who had the courage to look for a new way, to keep on dreaming even at the most difficult times", som til sidst bliver respektfuldt bliver kaldt "Senatùr" (piemontesisk for "senatoren") i lokalsamfundet.
Vinbonde var han ikke, men tæt på. Han drev en lille planteskole, hvor han blandt andet forædlede vinstokke, og da hans søn Pietro efter 2. verdenskrig gik landbrugsvejen begyndte opkøbet af små parceller, som i 1959 dannede grundlaget for etableringen af Villadoria. De første vine blev tappet i 1960'erne, og siden har der været tale om en stille, men stædig succes, hvor eksporten efterhånden er kommet at betyde mere og mere, og har dannet grundlag for at man tidligt begyndte at købe både druer og vine for at følge med efterspørgslen.
Produktionen er i dag flyttet til mere tidssvarende bygninger foran det oprindelige Tenuta Cappallotto, som nu huser administration, smagelokaler, 7 ferieboliger og nok så vigtigt nedenunder det hele kælderen, hvor nogen af Barolo vinene fortsat modner.
Data & fakta:
- Ejerforhold: Lanzavecchia-familien under ledelse af Paola Lanzavecchia
- Vinmagere: Alberto Cugnetto og Silvia Viberti
- Etableret: I 1959 da Paola’s bedstefar begyndte at opkøbe vinmarker og i 1964 tappede sine første egne flasker.
- Druesorter: Overvejende Nebbiolo og Barbera, men også Dolcetto og Merlot. Til de hvide Cortese, Arneis og en lille smule Chardonnay, og til de søde Brachetto og Moscato
- Tilplantet areal: 20 ha.
- Vinmarker: Adskillige parceller omkring vingården, der også hedder Tenuta Cappallotto, med udsigt over mod Serralunga d’Alba. Herunder parceller på de 3 berømmede (Menzioni Geografiche Aggiuntive) i Barolo Lazzarito, Meriame og Paradiso
- Årlig produktion: Op mod 600.000 flasker fordelt 19 røde, 4 hvide, 2 søde og 1 mousserende vin. Ca. 30% produceret på frugt fra egne vinmarker, resten på købt frugt eller i samarbejde med associerede vingårde
- Plantebeskyttelse: Konventionelt landbrug, men også med blik for bæredygtigheden og de kommende generationer. Det vil sige behersket brug af syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning
- Praksis: Konventionel vinfremstilling med gæring uden stilke i stål og neutrale tanke fulgt for de røde vines vedkommende af modning i store slovonske fade og/eller mindre slovonske og franske fade
- Manuel høst: Både manuel og maskinel høst
- Medlemskaber: Ingen
- Certifikater: Ingen
Løgismose har importeret en mindre udvalg af vinene fra Villadoria siden sommeren 2025. Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Langhe er en bakket under-region i Piemonte i det nordvestlige Italien. Indenfor Langhe ligger flere kendte distrikter som Barolo og Barbaresco, og Langhe DOC bruges primært til vine, der produceres enten udenfor disse distrikter eller som af forskellige årsager ikke møder produktionskriterierne. Det kan feks være en særlig sammensætning af druer eller anvendelse af druesorter, der ikke er tilladte indenfor distrikterne. Både hvid, rød og rosévin produceres . Indenfor de hvide kan særligt Chardonnay fremhæves som succesfuld, mens det for de røde i højere grad er blanding af de forskellige blå druer i Piemonte som Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, der praktiseres.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter