Fakta
- 6 stk. 4.380,90
Mâcon-Solutré Pouilly BIO
- 6 stk. 4.380,90
859,-
1.145,33 pr. l.
6 stk.
4.380,90
730,15 pr stk.
Spar 773,10
Anbefalinger
Wine Spectator
90
A lean, well-defined white, offering peach, lemon cake, honey and oak spice aromas and flavors. Succulent and balanced, with echoes of toasty oak on the finish. Bruce Sanderson - September 2024
Beskrivelse
Ved indgangen til det nye millennium spirede ideen om måske også at kunne udrette noget ganske særligt i Mâconnais hos Anne-Claude Leflaive, og det skulle ikke være noget med bare at købe frugten som de store négocianter "The Big Five" Louis Latour, Louis Jadot, Bouchard Père et Fils, Joseph Drouhin og George Duboeuf allerede gjorde i stor stil. Det skulle være egne vinmarker, og der skulle være fuld kontrol over arbejdet med vinstokkene.
Det blev i første omgang til de fem veleksponerede parceller Les Chênes, En Perret, Le Monte, Escolles og Les Muses alle beliggende i Mâcon-Verzé appellation. I alt næsten 10 ha., som med det samme blev omlagt til dyrkning efter biodynamiske principper under ledelse af Paul de Noue (som er relateret til Leflaive familien), en deltidsansat og den daværende overordnede manager for alle Leflaive's spektakulære vinmarker Éric Rémy. Og i løbet af de efterfølgende har Paul de Noue og Éric Rémy fundet og opkøbt en lang række parceller primært i Pouilly-Fuissé, men også enkelte i det knap så hypede Solutré-Pouilly, så Leflaives samlede engagement i Mâcon nu har passeret de 25 ha.
Frugten til denne vin kommer fra et enkelt nordøstvendt parcel på bare 0,54 ha., hvor vinstokkene blev sat i ler og kalksten tilbage i 1999. Høsten er manuel og druerne presses straks efter plukningen i nogle bygninger, som fulgte med købet af de første parceller i Mâcon-Verzé. Her sorteres druerne inden den langsomme presning hvorfra kun den frit løbende most får lov til at komme op og blive kølet ned i den mobile rustfri ståltank. Herefter køres dagens most til Puligny-Montrachet hvor gæringen og modningen finder sted i Leflaive's nye kælder, der blev opført udelukkende ved anvendelse af naturlige materialer i 2012/13. Vinen er gæret og modnet i 10 måneder, for 75% vedkommende i fade (15% nye) og for resten i små betonæg, hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket i rustfrit stål og modnet yderligere 6 måneder inden vinen er tappet på flaske i det tidlige forår 2024 uden klaring eller filtrering.
"The Mâcons are already bottled and commercial. Our 2022s flowered at the end of May, and our harvesting began 25th August. It was a warm vintage, with no neither hail nor frost producing wines with good balance and not very high alcohols." Louis Briere - Maj 2024
Producent
Anne-Claude Leflaive blev i sine sidste 10 år dybt optaget af ikke blot at skabe de mest betagende vine fra familiens berømte vinmarker i Puligny-Montrachet, men også optaget af udbrede det glade budskab om biodynamikkens urkraft til andre vinbønder i andre distrikter.
Det første til investeringer i Macon-Verzé, Macon-Solutré, Pouilly-Fuissé og en håndfuld vine, der nu bliver solgt under navnet "Domaines Leflaive" med det lille listigt ekstra "s" tilføjet for at markere, at der er en forskel.
Efterhånden drejer det sig om næsten 25 ha. fordelt på en lang række forskellige små parceller herunder La Chaneau og Au Vignerain, som begge fik 1. Cru status da ”Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé” endelig - efter 15 års tovtrækkerier - i 2020 nåede til enighed med INAO.
Domaine Leflaive har tilhørt den samme familie lige siden begyndelsen, og før det har familien har dyrket druer og bygget vinfade i hvert fald siden 1717. Det var Joseph Leflaive, som lagde grundstenen i 1905 og i den efterfølgende 20 år opkøbte en lang række fremragende parceller mens Bourgogne var i knæ ovenpå vinlusens hærgen og en verdenskrig som heller ikke lod de gyldne skråninger uberørte. 24 imponerende ha. udelukkende tilplantet med Chardonnay - her i blandt 5 ha. med status af Grand Cru og 11 ha. med status af 1. Cru. - er det efterhånden blevet til.
Domaine Leflaive var og er stadig pionerer inden for først økologisk og siden biodynamisk produktion i Bourgogne, og få andre steder er man så stålsatte i troen på, at det kun kan lade sig gøre at skabe vidunderlige vine, hvis man først efterstræber fuld biodiversitet i vinmarkerne og siden arbejder i harmoni mellem jordens og månens rytmer i kælderen. Alle de tilkøbte parceller i Macon røg derfor direkte i konvertering først mod økologi og siden mod biodynamik, og fra og med 2023-årgangen er de alle certificerede af Biodyvin.
François Bouchet, der var biodynamisk rådgiver for Domaine Leflaive fra 1989 og frem til sin død i december 2005, forklarede sin approach således: "Biodynamism develops every living species thanks to specialised preparative treatments made from yarrow, camomile, nettle, dandelion, valerian, compost and silica or sand which are true catalysts of energy. It is via the plant that the whole organism is vitalised, as much as through its deep rooting in the soil as by the leaves which capture the sun’s energy. The wine which is produced is a direct result of the balance between the terroir and the atmosphere."
Men ellers er der ikke så mange hekserier på Domaine Leflaive. Hele vinfremstillingsprocessen følger den burgundiske tradition. Høsten er manuelt. Gærceller udefra er forment adgang. Gæringen får lov til at tage den tid den skal, og bortset fra vinene fra Mâcon-Verzé, så er recepten den samme helt oppe fra Grand Cru Montrachet og ned til den generiske Bourgogne Blanc: Langsom presning, fadgæring, 12 måneders fadlagring og til sidst 6 måneders modning i neutrale tanke frem mod aftapningen på flaske, der så vidt muligt sker uden klaring eller filtrering det 2. forår efter høsten. Det eneste der har været skruet på, har været mængden af nye fade i de forskellige vine, men senest er der også ankommet betonæg i en stræben efter mere frugt og endnu mere finesse i vinene.
Anne-Claude Leflaive kom til som 3. generation i 1990 og nåede at få 3 år ved siden af sin far Vincent Leflaive inden han døde. De første år arbejdede hun sammen med sin fætter Olivier Laflaive, men da hans negociant projekt for alvor begyndte at få luft under vingerne fandt familien, at det var bedst, de fortsatte hver for sig. Anne-Claude stod herefter i spidsen for konverteringen fra traditionelt landbrug til biodynamisk produktion inden de strategiske opkøb i Mâconnais.
Anne-Claude blev fejret som “The best white wine maker in the world” I Decanter Magazine I 2006, grundlagde en særlig skole for biodynamik ”Ecole du Vin et des Terroirs” i Puligny-Montrachet, og nåede lige at modtage sine kollegaers fornemste hæder i form af ”The Winemakers' Winemaker Award” i 2014 inden hun desværre tabte kampen mod kræften bare 59 år gammel.
I dag er det hendes nevø og grundlæggeren Joseph Leflaives tipoldebarn Brice de La Morandiere, der i 4. generation fører det stolte domaine videre, så det bliver i familien. Anne-Claude vinmager hed i mange år Éric Rémy. Da han lod sig pensionere i 2017 allierede Brice de La Morandiere sig med den talentfulde Pierre Vincent og det blev et smukt parløb indtil Pierre i 2024 valgte at etablere sit eget domaine. Ny régisseur og vinmager er således den unge Amandine Brillanceau, som tiltrådte i januar 2025.
Domaines Leflaive (La diversité des expressions des Mâcons)
MÂCONNAIS:
- Mâcon-Verzé (Les Cassons, En Perret, Escolles, Les Muse) | 9.3 ha | tilplantet: 1930-2010
- Mâcon-Verzé Les Chênes | 3.4 ha | tilplantet: 1935 (0.45 ha); 1973-2002 (2.98 ha)
- Mâcon-Verzé Le Monté 0.9 | tilplantet: 1964-1965
- Mâcon-Igé | 0.8 ha | tilplantet: 1986-1989
- Pouilly-Fuissé La Chaneau | 0,3 ha | tilplantet: 1960
- Pouilly-Fuissé En Vigneraie | 0,3 ha | tilplantet: 2001
- Pouilly-Fuissé | 2.2 ha | tilplantet: 1960-2011
- Saint-Véran Blanc | 0,4 ha | tilplantet: 1950-1990
Løgismose har tilbudt vine fra Domaine Leflaive i mere end 25 år. Ofte i så begrænsede mængder at de ikke flages her på hjemmesiden. Du ser vores aktuelle udvalg her og du er altid velkommen til at efterspørge yderligere muligheder pr. e-mail.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter